Vicepreşedintele Rompetrol: Cred că Guvernul va aproba memorandumul în ianuarie

Memorandumul de înţelegere dintre Guvern şi Rompetrol ar putea fi aprobat de Executiv prin ordonanţă de urgenţă în luna ianuarie, dar dacă termenul se va prelungi, KazMunaiGaz are posibilitatea de a renunţa la acest acord, a declarant luni vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov.

387 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele Rompetrol: Cred că Guvernul va aproba memorandumul în ianuarie

Vicepreşedintele Rompetrol: Cred că Guvernul va aproba memorandumul în ianuarie (Imagine: Mediafax Foto)

"Cred că Guvernul va lua decizia de a aproba memorandumul printr-o ordonanţă de urgenţă în luna ianuarie. Memorandumul este valabil până în 31 ianuarie. Dacă nu se va întâmpla nimic într-o anumită perioadă de timp, noi putem ieşi. Condiţiile din memorandum nu sunt eterne", a afirmat Zhangulov într-un briefing de presă.

Potrivit memorandumului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Grupul Rompetrol a depus deja la trezoreria grupului suma de 200 milioane de dolari, a precizat Zhangulov.

El a adăugat că investiţiile de anul viitor ale Rompetrol în România vor depinde de semnarea acestui memorandum.

"Investiţiile noastre în România pentru 2014 depind de memorandum. Dacă totul merge conform planului, am putea investi circa 200 milioane de dolari. (…) Timpul este principala resursă de care acum nu dispunem. Banilor nu le place să aştepte", a spus Zhangulov.

În noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională (CC), a fost declarată neconstituţională. Băsescu a arătat că Preşedinţia nu a atacat pe fond memorandumul şi, ca atare, el a rămas în vigoare.

Legea are ca obiect aprobarea memorandumului de înţelegere încheiat între statul român în calitate de proprietar al acţiunilor deţinute în cadrul Rompetrol Rafinare SA şi The Rompetrol Group NV.

Cele două părţi îşi asumă un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group NV a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând aproximativ 26 la sută din capitalul social al SC "Rompetrol Rafinare" SA, deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în schimbul a 200 de milioane de dolari.

Părţile convin, de asemenea, să constituie un fond de investiţii kazak-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici