Videanu: Nu avem nicio problemă din cauza scandalului Rusia-Ucraina privind gazele

România nu are nicio problemă legată de asigurarea gazelor naturale, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei, Adriean Videanu, deşi autorităţile române au primit o atenţionare de la Gazprom privind reducerea cu 32% a livrărilor de gaze importate până la 11 ianuarie.

13 afișări
Imaginea articolului Videanu: Nu avem nicio problemă din cauza scandalului Rusia-Ucraina privind gazele

Videanu: Nu avem nicio problemă din cauza scandalului Rusia-Ucraina privind gazele (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu avem niciun fel de probleme, chiar dacă am primit comunicarea din partea dispeceratului balcanic al Gazprom legată de reducerea până în data de 11 ianuarie pe Isaccea cu 3,1 milioane de normal metri cubi gaze din 7,1 milioane de normal metri cubi. Avem atât rezerve de exploatare, cât şi înmagazinate", a mai spus Videanu.

Potrivit directorului dispeceratului de gaze din cadrul Transgaz, Marius Stroia, consumul de gaze în România este de 58,5 milioane metri cubi pe zi, din care 33 milioane sunt din producţia internă, acoperite de la Romgaz, Petrom şi alte companii.

România importă 6,5 milioane metri cubi de gaze pe zi, din care 4,1 milioane metri cubi de gaze prin Isaccea şi 2,4 milioane metri cubi pe la Medieşul Aurit.

Capacitatea maximă din depozitare este de 26 milioane metri cubi pe zi, din care se livrează zilnic 19 milioane de metri cubi, şi mai există o rezervă de şapte milioane metri cubi pe zi în depozitele de înmagazinare, a adăugat Stroia.

Totodată, Petrom va închide luni combinatul chimic Doljchim, care va determina o economie importantă în consumul de gaze.

"Din raţiuni economice se închide combinatul. A fost decizia Petrom. Închiderea combinatului va asigura o economie de 1,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi", a precizat ministrul Economiei.

Directorul general al Romgaz, Francisc Toth, a declarat agenţiei MEDIAFAX că importurile de gaze din Rusia sunt la nivelul cantităţilor contractate de companie.

România importă din Rusia aproximativ o treime din consumul anual de gaze.

Compania rusă Gazprom a anunţat vineri că Ucraina a refuzat să permită Rusiei să livreze întregul volum de gaz destinat clienţilor europeni, pentru ziua de sâmbătă. Gazprom a acuzat Ucraina că "fură" din gazul natural rusesc ce tranzitează această ţară având ca destinaţie clienţi din Uniunea Europeană.

Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina în urma divergenţelor dintre cele două părţi privind datoria pe care o are Kievul pentru cantităţile importate. De asemenea, Ucraina nu a fost de acord cu creşterea semnificativă a preţului la gaze solicitată de Rusia.

Citeşte şi:

Gazprom anunţă expirarea contractului pentru livrarea de gaze către Ucraina

Gazprom dă asigurări că livrările de gaze naturale către Europa vor fi menţinute

Rusia acuză Ucraina că "fură" din gazul rusesc destinat UE

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici