Videanu: Proiectul cu Gazprom va asigura securitatea energetică pe timp de iarnă

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, marţi, la Suceava, că includerea Gazprom în proiectul depozitului de gaze de la Mărgineni-Roman va asigura României o independenţă energetică totală pe timp de iarnă, discuţiile bilaterale urmând să aibă loc în a doua parte a lunii iulie.

81 afișări
Imaginea articolului Videanu: Proiectul cu Gazprom va asigura securitatea energetică pe timp de iarnă

Videanu: Proiectul cu Gazprom va asigura securitatea energetică pe timp de iarnă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Am trimis o adresă preşedintelui Gazprom Export, Medvedev (Alexander Medvedev -n.r.), care este şi vicepreşedinte al Gazprom, şi am convenit ca în a doua parte a lunii iulie să facem întâlnirea între cele două comisii mixte astfel încât să putem să ne apropiem de finalizarea demersului nostru", a spus Videanu într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că se prevede realizarea unei companii mixte, cu participaţii egale, între Romgaz şi Gazprom şi a adăugat că Romgaz a angajat deja realizarea studiului de fezabilitate pentru depozitul de la Roman-Mărgineni.

"De aceea, noi vrem să găsim soluţia legală de implicare a specialiştilor Gazprom în derularea acestui studiu de fezabilitate astfel încât la finalizarea lui să nu pierdem timpul cu corelări sau înţelegeri", a spus ministrul, arătând că sub formă de asistenţă la acest proiect se va accepta ca Gazprom să-şi trimită reprezentanţii pentru finalizarea studiului de fezabilitate.

Întrebat dacă în societatea mixtă Romgaz ar fi trebuit să deţină o pondere mai mare de 50% din capital, Adriean Videanu a spus că el crede "într-un parteneriat onest".

"Nu cred într-o chestie în care cineva să creeze suspiciuni pentru cealaltă parte, ci credem că 50-50 este un deal win-win fair pentru ambele părţi", a spus ministrul Economiei.

El a mai arătat că acele depozite sunt goale, dar că vor fi pline, dar nu cu gazul produs de Romgaz.

"Ceea ce noi încercăm să realizăm prin acest parteneriat este asigurarea securităţii energetice a României", a mai spus Videanu.

El a adăugat că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, în momentul în care se declară situaţia de urgenţă Trasgaz, în numele statului, dispune, indiferent de forma de proprietate a gazului înmagazinat, de modul de utilizare a gazelor.

Videanu a subliniat că, faţă de capacitatea actuală de trei miliarde de metri cubi existentă, prin acest parteneriat acesta va fi mărită cu aproape două miliarde de metri cubi ceea va asigura o independenţă energetică totală pe timp de iarnă.

"Faţă de capacitatea actuală de trei miliarde de metri cubi, o vom mări cu aproape două miliarde de metri cubi, ceea ce ne asigură o independenţă energetică totală pe timp de iarnă", a spus Videanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici