Vlădescu: Evaluarea privind veniturile bugetare este realistă, rămâne să vedem până la finele anului

Minsitrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, consideră că estimarea veniturilor cuprinsă în rectificarea bugetară este realistă, comentând opinia prezentată de Consiliul Fiscal (CF), pe care o consideră însă "echilibrată".

23 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Evaluarea privind veniturile bugetare este realistă, rămâne să vedem până la finele anului

Vlădescu: Evaluarea privind veniturile bugetare este realistă, rămâne să vedem până la finele anului (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Părerea Consiliului Fiscal este echilibrată şi mă bucur că există această instituţie ca o contraparte la opinia MFP. Evaluarea privind veniturile considerăm că este realistă, rămâne să vedem până la finele anului dacă este realistă sau nu", a spus Vlădescu, întrebat cum comentează opinia CF potrivit căreia veniturile programate prin rectificarea bugetară sunt supraevaluate.

În opinia publicată la începutul acestei săptămâni, Consiliul Fiscal apreciază că veniturile fiscale prognozate în rectificarea propusă de Guvern sunt supraevaluate cu până la 0,4 -0,5% din PIB, deşi situaţia economică se va înrăutăţi faţă de prima parte a anului, când prognozele au fost de asemenea prea optimiste, iar ţinta de deficit este în pericol.

"În special pentru veniturile din impozitul pe profit, accize şi contribuţii la asigurările sociale, estimările de venituri din a doua parte a anului par optimiste.Conform estimărilor preliminare ale Consiliului Fiscal, există riscul ca veniturile fiscale să fie supraevaluate cu până la 0,4-0,5% din PIB. (...) Având în vedere cele menţionate mai sus, Consiliul Fiscal consideră că ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010, deşi posibil de atins, comportă riscuri semnificative În acelasi timp, Consiliul Fiscal recomandă identificarea proactivă a unor surse de echilibrare bugetară care să poată fi accesate dacă riscurile identificate se materializează", se arată în opinia Consiliului Fiscal (CF) cu privire la proiectul de rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2010.

Potrivit documentului, din analiza proiecţiilor actualizate pentru anul 2010 din proiectul de rectificare bugetară, coroborate cu datele de execuţie la finele primului semestru din 2010, se desprinde un risc semnificativ ca estimările aferente unor categorii de venituri să se dovedească a fi prea optimiste.

Datele publicate de CF arată că, deşi veniturile fiscale au scăzut în primul semestru cu 3,7% comparativ cu primele şase luni din 2009, pentru a doua parte a anului proiectul de rectificarea propune o creştere cu 9,1%.

În aceeaşi linie, cifrele disponibile indică o majorare de 1,5% a încasărilor din accize în prima parte a anului, pe când rectificarea are la bază venituri din accize mai mari cu 8,2%.

Veniturile estimate la bugetul consolidat scad la rectificare cu 3,4 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi reduse doar cu 714 milioane lei, cele mai mari diminuări de venituri fiind la impozitul pe venit, accize şi impozitul pe profit, Guvernul bazându-se pe resurse suplimentare din creşterea TVA.

Consiliul Fiscal a criticat Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pentru că nu a publicat raportul privind situaţia economică şi bugetară, încălcând principiul transparenţei, dar şi Guvernul pentru neadoptarea strategiei fiscal-bugetare pentru următorii trei ani, care avea ca termen limită legal 30 mai.

În plus, CF a reclamat că raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară nu cuantifică suficient de detaliat impactul revizuirii prognozelor macroeconomice asupra ţintelor bugetare pentru anul în curs şi pe termen mediu şi nu oferă detalii privind măsurile care vor fi adoptate.

Guvernul a aprobat, miercuri, prima rectificare bugetară din acest an, prin care sunt tăiate alocaţiile mai multor ministere şi acordate fonduri în special pentru plata pensiilor, indemnizaţiilor de şomaj şi altor alocaţii de natură socială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici