Vodafone: Propunerea ANC discriminează Vodafone şi Orange

Propunerea ANC privind scăderea tarifelor de interconectare este o iniţiativă discriminatorie pentru Vodafone şi Orange, de natură să descurajeze competiţia, intrând în contradicţie cu ultimele recomandări ale Comisiei Europene, au declarat, joi, reprezentanţii Vodafone România.

46 afișări
Imaginea articolului Vodafone: Propunerea ANC discriminează Vodafone şi Orange

Vodafone: Propunerea ANC discriminează Vodafone şi Orange (Imagine: Mediafax Foto)

Vodafone România, al doilea jucător pe piaţa de telefonie mobilă, consideră că punerea în practică a propunerii Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANC) va crea dezechilibre majore pe piaţa locală de telecomunicaţii.

"Ne exprimăm surprinderea că ANC nu mai pune utilizatorul final pe primul loc, ignorând practic interesele celor 20 de milioane de clienţi ai Vodafone şi Orange, prin favorizarea operatorilor Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS. Apreciem că declaraţiile presedintelui ANC, potrivit cărora tarifele pentru serviciile mobile vor scădea cu 25-30% în următorii trei ani, ca urmare a diminuării taxelor de interconectare, nu au niciun fundament de business şi reprezintă doar un demers personal de imagine", au afirmat reprezentanţii Vodafone România.

La rândul lor, reprezentanţii Orange România consideră că varianta propusă de ANC este inacceptabilă şi prejudiciază interesul consumatorilor.

"În condiţiile în care ANC decide să menţină tarifele de interconectare la un nivel ridicat pentru unii operatori, tarifele pentru utilizatori nu vor putea scădea în mod corespunzător. Prin introducerea nejustificată a asimetriilor în relaţiile de interconectare între operatori, care contravine flagrant recomandărilor Comisiei Europene, ANC prejudiciază interesul consumatorilor şi protejează interesele comerciale ale unui grup de operatori", potrivit reprezentanţilor Orange.

Potrivit unui proiect de decizie al ANC, anunţat, joi, de preşedintele instituţiei, Liviu Nistoran, într-o conferinţă, Cosmote România şi Telemobil vor practica, de la 1 februarie 2009, un tarif de interconectare de 0,064 euro/minut, iar RCS&RDS de 0,0721 euro/minut.

În prezent, tarifele de interconectare solicitate de Cosmote România, Telemobil şi RCS&RDS sunt de 0,082 euro/minut, 0,0801 euro/minut şi 0,0743 euro/minut, fiind o valoare medie estimată pe baza cursului de schimb euro/dolar din 19 noiembrie, conform datelor prezentate de ANC.

De la 1 ianuarie 2010, tarifele propuse de ANC sunt de 0,0567 euro/minut pentru Cosmote România şi Telemobil şi de 0,064 euro/minut pentru RCS&RDS.

Din 2011, tarifele de interconectare pentru toţi cei cinci operatori de telefonie mobilă vor fi stabilite printr-un nou model de calcul, care va fi prezentat de ANC.

"În acest moment, punem sub semnul întrebării statutul ANC, de arbitru independent, corect şi nepărtinitor al pieţei de telecomunicaţii din România. Constatăm că, prin aceasta decizie, autorităţile române de reglementare în telecomunicaţii se poziţionează total diferit faţă de Comisia Europeană, şi, din păcate, în detrimentul pieţei locale", au mai spus reprezentanţii Vodafone România.

De asemenea, potrivit sursei citate, această decizie dovedeşte încă o dată că ANC utilizează o unitate de măsură diferită în cazul reglementărilor pe piaţa de telefonie fixă, faţă de telefonia mobilă.

"Astfel, toţi operatorii de telefonie fixă din România, indiferent de momentul intrării în piaţă sau de cota de piaţă, au impuse în prezent rate de interconectare simetrice, cu o perioadă de tranziţie de nouă luni pentru a ajunge la tariful stabilit de ANC. Prin comparaţie, în cazul telefoniei mobile, operatorilor Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS le-a fost şi le este permisă practicarea unor rate de interconectare cu mult mai mari decât cele impuse Vodafone şi Orange, cel puţin nouă ani, între 2003 şi 2011", au arătat reprezentanţii Vodafone România.

Potrivit ultimei propuneri de recomandare a Comisiei Europene, autorităţile de reglementare din domeniul telecomunicaţiilor trebuie să stabilească rate de interconectare simetrice bazate pe costurile unui operator eficient.

O poziţie similară este susţinută şi de Grupul Reglementatorilor Europeni, unde ANC este membră.

Vodafone România este al doilea operator local de telefonie mobilă, cu 9,516 milioane de clienţi la finele lunii septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici