Vreme: Restructurarea Poştei Române va aduce economii anuale de până la 50 milioane de lei

Poşta Română va intra, în următoarele luni, într-un proces de restructurare care va implica desfiinţarea a 7 sucursale, 146 de posturi de conducere şi 454 subunităţi, proces care va genera economii anuale de până la 50 milioane de lei, a declarat vineri ministrul de resort Valerian Vreme.

903 afișări
Imaginea articolului Vreme: Restructurarea Poştei Române va aduce economii anuale de până la 50 milioane de lei

Vreme: Restructurarea Poştei Române va aduce economii anuale de până la 50 milioane de lei (Imagine: Mediafax Foto)

"La Poşta Română va avea loc una dintre cele mai mari restructurări din istoria operatorului, atât din punct de vedere funcţional, cât şi structural. În baza unei analize care a avut loc în ultimele şase luni, restructurarea urmăreşte dezvoltarea unei forţe de vânzări foarte puternice în cadrul operatorului", a afirmat, vineri, într-o conferinţă, ministrul Comunicaţiilor.

Potrivit acestuia, reducerea numărului de sucursale de la 11 la 4 va reduce birocraţia şi va aduce economii de 110.000 lei/lună.

"Pentru luarea unei decizii, au fost situaţii când un document a fost semnat de 27 de persoane. Nu poţi să fi eficient într-o astfel de structură. Ca efect al restructurării, deciziile se vor lua într-un singur loc, procedurile vor fi mai simple şi vom elimina verigile slabe care generează costuri", a spus Vreme.

O altă componentă a restructurării va implica desfiinţarea şi închiderea unui număr de 402 de subunităţi poştale, 47 de oficii poştale rurale mecanizate şi 5 colective poştă rurală mecanizată.

"Simulările pe care le-am realizat arată că Poşta Română va obţine economii anuale de până la 50 milioane de lei. Aceste restructurări nu vor afecta veniturile Poştei, pentru că structura de bază a operatorului nu va fi afectată. Trebuie să pregătim Poşta Română pentru 1 ianuarie 2013, când piaţa serviciilor poştale va fi liberalizată. Va fi un moment al adevărului pentru operatorul naţional", a spus ministrul Comunicaţiilor.

Compania Naţională Poşta Română (CNPR) este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale, din care 1.200 sunt informatizate, iar mai mult de 580 dintre acestea sunt incluse într-o reţea virtuală privată (VPN).

Operatorul are circa 34.200 de salariaţi, din care peste 11.000 sunt factori poştali.

Actuala structură a operatorului include 11 sucursale, respectiv Servicii Integrate, Servicii Financiare, Fabrica de Timbre, Muzeul Naţional Filatelic, Poşta Rapidă, Transport, IT&C, Imobiliară, Reţea Poştală, Servicii Poştale şi Centrul de Perfecţionare.

După aprobarea proiectului de act normativ prin care se va modifica Strategia de restructurare şi modernizare a operatorului, CNPR va avea doar patru sucursale, şi anume Servicii Integrate, Servicii Financiare, Fabrica de Timbre şi Muzeul Naţional Filatelic.

"După aprobarea proiectului de act normativ, pe care sper că îl voi prezenta în Guvern săptămâna viitoare, restructurarea va intra în linie dreaptă şi în următoarele luni se va încheia", a spus Vreme.

El a adăugat că modificarea Strategia de restructurare şi modernizare a operatorului prevede şi înfiinţarea unui broker în asigurări - Asigurări Poşta Română şi a unei bănci - Banca Poşta Română, care va fi una de operaţiuni.

"În Europa, operatorii poştali naţionali desfăşoară activităţi de brokeraj şi servicii bancare. Personalul Poştei Române are capacitatea să desfăşoare activităţi de brokeraj. În privinţa băncii, reprezentanţii Băncii Naţionale au apreciat pozitiv iniţiativa, într-un cadru informal. Estimez că societatea de brokeraj în asigurări va deveni funcţională în 2-3 luni, iar banca în 12 luni", a afirmat Vreme.

Proiectul de act normativ prevede ca operatorul poştal să fie acţionar unic la cele două entităţi. Potrivit legislaţiei, Banca Naţională a României solicită la înfiinţarea unei instituţii de credit un capital social minim de 37 milioane de lei. În cazul brokerilor, capitalul minim solicitat este de 25.000 de lei.

Ministrul a mai spus că Poşta Română va apela la consultanţi acolo unde nu are expertiza necesară punerii în practică a procesului de înfinţare a Băncii Poşta Română.

CNPR a anunţat, la începutul lunii mai, că va începe, până la 30 iunie, un proiect pilot de intermediere în domeniul asigurărilor, activitate din care estimează că va obţine până la sfârşitul anului venituri de circa şase milioane de lei.

În acest sens, acţionarii Poştei au hotărât, în aprilie, modificarea actului constitutiv prin introducerea în obiectul de activitate secundar a codului CAEN 6622 - "activităţi ale agenţilor şi brokerilor de asigurări (asistenţă în brokeraj)". Modificarea actului constitutiv nu a necesitat avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), potrivit operatorului.

Printre tipurile de poliţe accesibile prin intermediul reţelei poştale se vor număra poliţele de răspundere civilă obligatorie (RCA), poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), cele facultative de locuinţă şi cele facultative de călătorie, potrivit datelor operatorului remise la solicitarea MEDIAFAX.

În aprilie, conducerea CNPR a anunţat că a iniţiat discuţii cu patru bănci pentru distribuirea de produse bancare simple prin intermediul reţelei teritoriale, care numără peste 7.000 de oficii poştale, negocierile urmând să se încheie peste 2-3 luni, prin semnarea unui parteneriat cu o bancă de dimensiuni mari.

Proiectul de act normativ mai prevede reorganizarea centrelor regionale de Reţea Poştală din Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti,Timişoara, precum şi modificarea denumirii Oficiilor Judeţene de Reţea Poştală/Oficii de Sector Reţea Poştală în Oficii Judeţene de Poştă/Oficii Zonale de Sector.

Vreme nu a dat cifre cu privire la numărul salariaţilor care vor fi afectaţi de procesul de restructurare, dar a precizat că vor fi şi disponibilizări la Poşta Română, mai ales că în unele cazuri norma de încărcare a unui salariat CNPR nu mai corespunde cu realitatea.

La finele lunii mai, directorul general al CNPR, Daniel Neagoe, a declarat pentru MEDIAFAX că restructurarea operatorului va afecta aproximativ 2.000 de salariaţi, reprezentând 6% din personalul Poştei Române, o parte dintre aceştia urmând să fie disponibilizaţi.

În urmă cu trei zile, Neagoe a declarat agenţiei MEDIAFAX că fiecare salariat al Poştei Române va fi trimis, începând cu 1 iunie, în concediu fără plată câte două zile în fiecare lună, până la finele anului, decizie care va afecta peste 34.000 de angajaţi şi va reduce cheltuielile lunare ale operatorului cu 7 milioane de lei.

Vreme a mai spus că nu este normal ca la Poşta Română cheltuielile cu personalul să reprezinte 80% din totalul cheltuielilor operaţionale, în timp ce, în mod normal, la o societate de prestări servicii acest indicator se situează până în 35%.

Numărul de salariaţi la finele anului a fost prognozat la 32.663.

Conducerea Poştei a bugetat suma de 36 milioane de lei pentru cheltuieli cu plăţile compensatorii aferente disponibilizărilor.

Vreme s-a referit şi la contractele încheiate de Poşta Română în ultimii zece ani, prin care foştii miniştri ai Comunicaţiilor şi manageri ai operatorului "au legat cu lanţuri" activitatea CNPR.

"Nu este normal să avem contracte colective de muncă semnate pe 15 ani. Nu găsim astfel de contracte în Europa. În plus, unele clauze din contractul de muncă prevăd ca un director care a fost trecut pe un post inferior să fie remunerat în continuare cu acelaşi salariu. De asemenea, mai multe contracte încheiate cu diverşi furnizori de servicii, defavorabile Poştei, grevau puternic cheltuielile operaţionale ale CNPR. Pe unele le-am suspendat, pe altele le-am reziliat", a spus ministrul, fără intre în detalii.

Prezent la conferinţă, Marius Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, a afirmat că Poşta Română ar fi pierdut aproximativ 500 milioane de euro dacă aceste contracte s-ar fi respectat până la final.

"Practic, clauzele de penalitate incluse în cele aproximativ 20 de contracte pe care le-am suspendat sau reziliat ar fi adus operatorului pierderi de 500 milioane de euro. În prezent, cu unii furnizori ne judecăm", a spus Fecioru.

Poşta Română este controlată de Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

Bugetul CNPR pentru acest an prevede venituri totale de 1,51 miliarde de lei, de la 1,4 miliarde de lei în 2010, şi un profit brut de 2,34 milioane de lei.

În 2010, operatorul poştal a avut pierderi de 29 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 327 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici