COMENTARIU Bogdan Nicolae | Preşedintele şi înţelegerile sale nesecrete cu arabii

La mii de kilometri de noi, înspre Est, într-un regat bogat în petrol şi gaze, prinţul moştenitor împlineşte 60 de ani. Din toate colţurile lumii, preşedinţi de state, şefi de guverne şi capete încoronate din alte dinastii îi trimit mesaje, urări, cadouri. Unii au făcut aranjamente ca să îl viziteze pe sărbătorit, chiar dacă e pandemie. Un singur participant nu reuşeşte să ajungă, de la Ierusalim. Nu a primit acordul pentru a zbura peste teritoriul iordanian, întrucât nici el nu a permis prinţului moştenitor al Iordaniei să vină în pelerinaj la Templul Muntelui. Programul oficial şi petrecerea de după va fi, deci, fără Bibi Netanyahu la faţa locului.

1494 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Bogdan Nicolae | Preşedintele şi înţelegerile sale nesecrete cu arabii

COMENTARIU Bogdan Nicolae | Preşedintele şi înţelegerile sale nesecrete cu arabii

Este 11 martie 2021 şi singurul preşedinte european de aproape doi metri înălţime prezent în Abu Dhabi este întâmpinat de bogatul prinţ al Emiratelor, la intrarea într-unul din palatele sale luxoase. Aleksandar Vučić, preşedintele Serbiei, născut pe 5 martie 1970, a mers să îl felicite personal, cald şi prieteneşte, pe Mohamed Bin Zayed al Nahyan.

Mohamed, emir şi lider la vaccinare

Cu 6.325.211 de doze de vaccin deja aplicate, având o rată de 64 de vaccinări la 100 de locuitori, Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt lider în regiunea Golfului Persic şi a patra ţară din lume în cursa contra cronometru pentru combaterea SARS-CoV-2. Este imediat după Israel, ca rapiditate a vaccinării, iar până la finele lunii martie ar urma să depăşească ţinta de a-şi fi vaccinat jumătate din populaţie.

Coronavirusul este tema zilei şi a serii, în dialogurile prinţului Mohamed Bin Zayed al Nahyan cu oaspeţii săi. La întâlnirea bilaterală cu Aleksandar Vučić, prinţul din Abu Dhabi îi prezintă preşedintelui sârb, pe un ecran de cea mai înaltă fidelitate, cu date actualizate în timp real, capacităţile din Emirate şi succesul campaniei de vaccinare. De la 1 aprilie 2021, EAU vor produce local vaccinul chinezesc anti-covid al celor de la „Sinofarm”. Faima Emiratelor va creşte, dincolo de minunile inginereşti ale arhitecturii din Dubai.

În replică la punctele pe care Aleksandar Vučić le expune în discursul său, prinţul Mohamed se arată mărinimos. Experienţa practică a Emiratelor în combaterea Covid-19 va fi transferată Serbiei în cel mai scurt timp, cu investiţii green-field, proiectare, management şi suport operaţional. Face acest gest pentru prietenul său din Balcani. Înainte de toamnă, Serbia va avea o fabrică în care va produce primele doze de „Sinofarm” începând cel mai devreme cu 15 octombrie 2021. Vučić are pieptul bombat de presiunea crescândă a acestei mărinimii şi îl roagă pe prinţul Mohamed Bin Zayed Al Nahyan să îi dea voie să se ridice de la dineu pentru a face împreună cu delegaţia sa oficială câţiva paşi pe aleile palatului de unde va şi transmite, prin corespondentul televiziunii de stat, vestea extraordinară pentru publicul de acasă.

Aleksandar, preşedinte şi lider la vaccinuri

Serbia a comandat până acum 13,5 milioane de vaccinuri, de la Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford, Sinofarm şi Sputnik V. Ca şi alte state, Serbia se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu tulpina britanică şi caută să accelereze vaccinarea populaţiei pe scară largă.

Viitoarea fabrică va fi construită împreună cu China şi cu EAU, guvernul de la Belgrad urmând să stabilească în curând locaţia efectivă şi să recruteze personalul de pe plan local. Fabrica ar putea produce, lunar, între două şi trei milioane de doze de Sinofarm. Cantităţile vor acoperi şi cereri de la terţi, din vecinătatea Serbiei, care deocamdată nu au accesul securizat la toate cantităţile de care au nevoie.

Vučić i-a prezentat prinţului moştenitor al Emiratelor şi oportunităţile din agricultura Serbiei, potenţialul exporturilor de legume şi fructe în EAU. Vučić a pledat convingător în favoarea superiorităţii calitative a legumelor şi a fructelor din Serbia, comparativ cu cele din România, dar a recunoscut că noi stăm mai bine la ambalat şi la congelat. Dacă va reuşi să se doteze cu utilaje şi tehnologii de ambalare şi de congelare cel puţin la nivelul celor din România, Serbia va deveni competitor direct pentru ţara noastră pe piaţa din Emirate şi din Golf.

Preşedintele Serbiei a prezentat şi oportunităţile de investiţii în infrastructura Serbiei, de extindere a ariei operaţionale a companiei Etihad Airways şi de avansare a cooperării tehnico-militare. Acest aspect din urmă se prea poate să fi rezonat cu gazdele, în condiţiile în care SUA a închis o parte din programele de asistenţă pe domeniul militar pentru EAU, după venirea actualei administraţii democrate la Casa Albă.

Lumea arabă, nesecretă şi nevăzută de Iohannis

După EAU, Vučić s-a dus în Bahrain pentru a extinde aria de cooperare comercială şi pentru a aduce mai mulţi bani Serbiei din investiţii în sectoarele sale vitale: agricultură, sănătate şi industria de apărare.

Pentru românii care altă dată se uitau la televiziunea sârbă ca printr-o fereastră către Occident, dar şi pentru cei care urmăresc acum ştirile pe reţele sociale, anunţul făcut de preşedintele Aleksandar Vučić trezeşte imediat amarul. Nicăieri la televiziunile române preşedintele Iohannis nu se vede cum aduce soluţii pentru a rezolva criza sanitară din ţara noastră.

Ştiu că ai fi vrut ca preşedintele european de aproape doi metri din palatul de la Abu Dhabi să fi fost Klaus Werner Iohannis.

Ştiu că ai fi vrut să fii convins că al nostru s-a dus la Abu Dhabi în miez de noapte, nu ca să joace tenis, nici ca să schieze indoor, ci ca să rezolve problemele urgente ale românilor... vaccinurile, sănătatea. Bunăstarea şi speranţa căpătării ei în această viaţă ne rămân la nivel ideal, cu un aşa preşedinte. De la Preşedintele României am auzit despre „înţelegeri secrete cu evreii”, dar niciodată măcar despre o înţelegere nesecretă cu arabii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici