COMENTARIU De ce n-a ajuns Benedict al XVI-lea un mare pianist

451 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU De ce n-a ajuns Benedict al XVI-lea un mare pianist

COMENTARIU De ce n-a ajuns Benedict al XVI-lea un mare pianist

Redactat din august 2006, când se afla încă în al doilea an de pontificat, „Testamentul meu spiritual” semnat de Benedict al XVI are acum timbrul unui recviem.
 
Există însă un pasaj care îl defineşte pe fostul Prefect al Congregaţiei pentru doctrina credinţei: „(...) Rămâneţi tari în credinţă, nu vă tulburaţi! Adeseori pare că ştiinţa - ştiinţele naturii, pe de o parte, pe de alta cercetarea istorică, în special exegeza Sfintelor Scripturi - ar avea de oferit perspective de necombătut, contrare credinţei catolică. Am asistat  schimbările ştiinţelor naturii încă din timpuri îndepărtate şi am avut ocazia să observ că, dimpotrivă, au dispărut certitudinile aparent contrare credinţei, dovedindu-se a fi nu ştiinţă, ci interpretări filosofice care doar aparent sunt apanajul ştiinţei. La fel cum credinţa, intrând în dialog cu ştiinţele naturii, a învăţat să înţeleagă mai bine limita sferei de aplicaţie a propriilor afirmaţii şi, prin urmare, specificitatea ei. Au trecut şaizeci de ani de când însoţesc drumul teologiei, în special al ştiinţelor biblice, şi, odată cu succesiunea diverselor generaţii, am văzut năruindu-se teze care păreau invincibile şi dovedindu-se simple ipoteze: generaţia liberală (Harnack, Jülicher ş.a.), generaţia existenţialistă (Bultmann ş.a.), generaţia marxistă. Am văzut şi văd cum din ghemul ipotezelor a ieşit şi iese din nou la vedere rezonabilitatea credinţei. Isus Cristos este cu adevărat Calea, Adevărul şi Viaţa, iar Biserica, cu toate neajunsurile ei, este cu adevărat Trupul Său”.
 
... Am ales să păstrez în minte imaginea lui Joseph Aloisius Ratzinger cântând la vechiul său pian, chiar dacă în Castel Gandolfo (reşedinţa de vară a Papilor) exista o bijuterie de Stienway.
Cânta impecabil şi acum îmi dau seama că tocmai asta l-a împiedicat să fie un mare artist.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici