COMENTARIU Lelia Munteanu: Asistentele medicale din Israel intră în grevă

Mesima bilti efsharit - mission impossible.

373 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Asistentele medicale din Israel intră în grevă

COMENTARIU Lelia Munteanu: Asistentele medicale din Israel intră în grevă

Sindicatul asistentelor medicale, unul dintre cele mai puternice din Israel, intră în grevă de luni. Preşedinta acestuia, răzbătătoarea doamn[l1] ă Ilana Cohen (foto stânga, alături de preşedintele Rivlin, anul trecut, de Ziua Asistentelor) îl avertizase în scris pe ministrul Finanţelor, din 13 iulie: “Colapsăm!”,  Prioritatea zero e schema de personal. Dacă nu va fi mărită, cadrele medicale se vor confrunta foarte curând cu “mesima bilti efsharit”, dar n-a spus-o în ivrit, ci în engleză, cu trimitere la celebrul film - mission impossible. (În România situaţia e la fel de critică, dacă nu şi mai şi, dar starea de alertă pune autorităţile la adăpost de proteste).
 
Numărul de noi infectaţi cu Covid-19 se apropie vertiginos de 1800 pe zi (la terapie intensive - peste 200 în stare gravă). La 2000 de noi pozitivi în 24 de ore şi 250 de bolnavi grav, teoretic se intră automat în lockdown.   
 
Toată noaptea de joi spre vineri - şedinţă de guvern. Încă nu e clar ce măsuri anti-covid de ultimă oră au fost luate şi de când se vor aplica.
 
Astăzi, începând cu ora 17, se închide tot ce se poate închide, în afară de supermarketuri şi farmacii. Sunt deja interzise întrunirile cu mai mult de 10 persoane, în spaţiu închis (în exterior, maximum 20). Restricţia e valabilă şi pentru familii. Dacă observi că vecinul are la masa de Shabbat mai mult de 10 rude (ceea ce e foarte posibil, conform tradiţiei) conştiinţa cetăţenească îţi cere să suni la poliţie să-i amendeze şi să-i disperseze. Cine ar face asta?
 
Săptămâna viitoare e bătaia peştelui - şedinţe, votări în Knesset, decizii politice. Premierul Netanyahu nu obişnuieşte să cheme la dezbateri persoane care l-ar putea contrazice: cum atunci când s-a vorbit despre învăţământ n-a l-a convocat pe ministrul de resort, acum, la discutarea restricţiilor, n-a invitat nici un epidemiolog.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici