COMENTARIU Lelia Munteanu: Coronavirusul aşteaptă un ţap ispăşitor

Cine spunea? - morţii îşi îngroapă morţii, viii îngroapă viii.

1907 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Coronavirusul aşteaptă un ţap ispăşitor

Coronavirusul aşteaptă un ţap ispăşitor

Întâi se instalează frica. Întreţinută („virusul ucigaş”), frica erumpe în  panică.

Panica, mult mai molipsitoare decât prostia, se transformă în debandadă. Ura îşi caută ţinte. Începe spectacolul violenţelor patetice – pentru măşti de protecţie, pentru dezinfectante, pentru apă şi alimente.  
Apar profitorii mărunţi, se profilează umbrele profitorilor naţionali şi multinaţionali.

Apoi, ca să se liniştească, oamenii caută un ţap ispăşitor.

Azazel nu e un demon, un îngerul căzut - numele aceluia e Azel. Azazel e o faleză stâncosă în deşert, unde, în Ziua Iertării, marele preot al Templului alunga un ţap, în spatele căruia comunitatea îşi încărca păcatele. De sus, de pe faleză, ţapul era aruncat în praful pustiului şi toată lumea era mulţumită. 

Istoria e plină de ţapi ispăşitori.

Ţapul ispăşitor poartă totdeauna numele unui om, al unei comunităţi, al unei rase, al unei ţări, uneori al unui continent.

În capilarele globalizării, zise reţele de socializare, se declanşează blamestormingul (un brainstorming fără creier).

Când azvârli cu vorbe, vorbele capătă consistenţa pietrelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici