COMENTARIU Lelia Munteanu: Covid-19. Teza expunerii controlate

Emoţionant: preşedintele Israelului (cu atribuţii preponderant ceremoniale) s-a trasformat în bunic virtual şi le citeşte poveşti copiilor obligaţi să stea acasă.

992 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Covid-19. Teza expunerii controlate

Covid-19. Teza expunerii controlate

Premierul Netanyahu şi-a prezentat aseară, pe Canal 12, strategia de luptă cu Covid-19.

În situaţii de criză, Regele Bibi se simte ca peştele în apă. E foarte convingător în a convinge masele că toate pârghiile de control se află exclusiv în mâinile lui şi doar el deţine soluţia.

"Suntem în mijlocului celei mai dure epidemii pe care am cunoscut-o din Evul Mediu până astăzi. Cele mai multe ţări sunt pe punctul de a pierde controlul, inclusiv ţări dezvoltate ca Germania, Franţa şi în curând, de asemenea, Statele Unite. Există la ora actuală ţări care au lipsuri uriaşe, iar noi suntem relative bine". 

Strategia premierului Netanyahu este de a depista cât mai rapid pozitivii şi a-i izola până la dispariţia virusului. Apoi, prin analize de sânge, să fie identificaţi cei care au deja anticorpi, pentru a fi returnaţi în câmpul muncii. (În Israel sunt acum aproape o jumătate de million de şomeri tehnici şi concediaţi fără plată).  

Strategia sună minunat, însă – evident - e foarte greu de aplicat. Ar însemna, de pildă, ca un angajator să primească la muncă doar pe cei care au avut coronavirus şi au deja anticorpi. Complicat.

Între specialiştii israelieni, circulă ideea unei "expuneri controlate" la noul coronavirus a personalului medical. Adică, îi contaminezi sub supraveghere şi aştepţi să devină negativi, după care îi readuci în spitale, fără să mai existe spaima contaminării. Asta ar putea rezolva multe probleme - lipsa echipamentelor de protecţie, de exemplu. Partea proastă a tezei e că procesul ar putea dura aproximativ şase săptămâni. Şi se pune, în plus, problema familiilor, care s-ar contamina şi ele. Însă, aplicată inteligent, de specialişti în prevenirea bolilor infecţioase, poate fi o idee (specialiştii în tratarea bolilor infecţioase sunt o categorie aparte). Nu e acelaşi lucru cu iniţiativa iniţială a pripitului premier britanic Alexander Boris de Pfeffel Johnson, fascinat de teoria "imunizării în turmă" (care, chiar dacă a fost repede abandonată, a costat timp, iar timpul se măsoară astăzi în vieţi omeneşti).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici