COMENTARIU Lelia Munteanu: De Ziua Îndrăgostiţilor, Turcia şi Egiptul au depăşit "încăpăţânarea strategică"

Vizita în Egipt preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, are toate premisele unui eveniment crucial, atât pentru cele două ţări, cât şi pentru întreaga regiune.

965 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: De Ziua Îndrăgostiţilor, Turcia şi Egiptul au depăşit "încăpăţânarea strategică"

„Este o trecere de la încăpăţânarea strategică la relaţii strategice", a declarat prof. dr. Mehmet Ozkan, de la Universitatea Naţională de Apărare din Instanbul (un analist des citat zilele acestea în presa de limbă arabă din Orientul Mijlociu şi Africa).

Prezenţa lui Erdoğan ieri la Cairo, în prima vizită oficală după 2013, de Ziua Îndrăgostiţilor - gluma circulă de când a fost fixată data deplasării - este determinată, nu în ultimul rând, de războiul din Gaza – unul dintre punctele-cheie pe agenda întâlnirii.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au rupt în iunie 2013, când preşedintele democratic ales, Mohamed Morsi (aliat al Ankarei) a fost răsturnat de la putere de o lovitură de stat orchestrată, cu sprijin saudit, de generalul Abd el-Fattah Saeed Hussein Khalil el-Sisi, actualul preşedinte al Egiptului. 

După o perioadă a diplomaţiei de culise, relaţiile s-au încălzit la scenă deschisă începând din anul 2021. Prima întâlnire dintre cei doi preşedinţi a avut loc cu prilejul Campionatului Mondial de Fotabl de la Doha, din 2022, când au schimbat câteva cuvinte.

Anul trecut, predecesorul actualului ministru de Externe turc, Mevlüt Çavuşoğlu, a făcut o vizită oficială la Cairo. urmată de vizita omologului său egiptean la Ankara. S-au redeschis ambasadele în ambele capitale.

Mai mult, Guvernul turc s-a străduit să reducă drastic numărul de lideri ai Fraţiei Musulmane, refugiaţi de pe vremea lovituri de stat împotriva preşedintelui Morsi.

După ce, în ultimele luni, actualul ministru de Externe, Hakan Fidan, prin aşa-aşa numita shuttle diplomacy (turnee asidue în regiune), a netezit drumul îmbunătăţirii relaţiilor cu ţările arabe, cu Arabia Saudită în primul rând, ieri, în Egipt, s-a încercat să crearea unui climat de încredere reciprocă.

Citatul prof.dr. Ozkan a declarat, în sensul acesta: „Acordul Turciei de a furniza echipamente industriei de apărare a Egiptului şi chiar tehnologie face parte dintr-un efort de a înlătura neîncrederea". Între echipamentele pentru industria de apărare, ministrul Hakan Fidan a şi anunţat că este vorba despre „vehicule aeriene fără pilot" (celebrele drone turceşti, n.m.).

În privinţa războiului din Gaza, Erdoğan şi el-Sisi s-au exprimat aproape într-un glas, primul cu un diez (semiton) mai sus: îngrijorări cu privire la colapsul ajutorului umanitar în Gaza, după îngheţarea finanţărilor către UNRWA (Israelul acuzase 12 dintre cei 30.000 de angajaţi de participare la atacul barbar din 7 octombrie), îngrijorări cu privire la intenţiile de epurare etnică a palestinienilor, iminenta invazie terestră a Rafah (localitatea de graniţă cu Egiptul, unde de la începutul războiului au fost masaţi 1,4 milioane de civili palestinieni), îngrijorări cu privire la refuzul de încetare a focului din partea Guvernului de extremă dreapta de la Ierusalim.

Oricum, reînodarea relaţiilor Turciei cu Egiptul nu e deloc o veste bună pentru Israel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici