COMENTARIU Lelia Munteanu | Harari: un sfat (şi) pentru secolul XXI

708 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu | Harari: un sfat (şi) pentru secolul XXI

Între cele „21 de lecţii pentru secolul XXI" (Editura Polirom, Bucureşti 2018, traducerea Lucia Popovici, pag, 306), marele gânditor evreu postmodern Yuval Noah Harari strecoară şi un sfat:

„Ori de câte ori politicienii încep să vorbească în termeni mistici, fiţi cu băgare de seamă. Ar putea încerca să mascheze şi să justifice suferinţa reală ascunzând-o în spatele unor cuvinte mari şi de neînţeles.  Fiţi atenţi îndeosebi la următoarele cuvinte: <sacrificiu>, <eternitate>, <puritate>, <mântuire>. Dacă auziţi oricare dintre aceste cuvinte, trageţi un semnal de alarmă. Iar dacă se întâmplă să trăiţi într-o ţară al cărei lider spune la ordinea zilei lucruri precum „Sacrificiul lor va mântui puritatea naţiunii noastre eterne", să ştiţi că aveţi mari probleme. Ca să vă păstraţi sănătatea mintală, încercaţi întotdeauna să traduceţi asemenea baliverne în termeni reali: un soldat care se zvârcoleşte de durere, o femeie bătută şi maltratată, un copil care tremură de frică".  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici