COMENTARIU Lelia Munteanu: În atenţia corifeului României Aproape Educate: "ignoranţa hilariant-creatoare"

1086 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: În atenţia corifeului României Aproape Educate: "ignoranţa hilariant-creatoare"

Sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

Ce înseamnă o cultură mare!

Am citit perlele din această sesiune a BAC-ului românesc. Slăbuţ. Ba chiar la un pas ca gânditorii să nimerească, din greşeală, formula corectă (România Aproape Educată): "Relaţia este confesivă" (cât pe ce să înţeleg ce s-a străduit să spună); "Naratorul este omnifient impresionat" (nici eu n-aş fi nimerit-o mai bine); "O poezie de tip triftong (de ce nu? sună curat suprarealist).

Mi-am amintit că citisem cândva – Mircea Eliade, "Jurnal. 1970-1985", Editura Humanitas, Bucuresşti , 2004 – ceea ce autorul adunase sub stindardul "ignoranţa hilariant-creatoare". Cineva îi trimisese lui Eliade citate din lucrările elevilor care absolviseră cursul de istorie a lumii occidentale din Evul Mediu în contemporaneitate.

Cultură mare, formulări măreţe: "În timpul Evului Mediu, toată lumea era de vârstă medie. Biserica şi Statul co-operetau" (iată cum marile adevăruri îşi fac loc unde te aştepti mai puţin); "Papii erau, bineînţeles, de cele mai multe ori catolici" (afirmaţia mi se pare, totuşi, riscantă): "În 1400, mai mulţi englezi erau perpendiculari. O clasă de răzuiţi apăru în cele din urmă, Europa s-a trezit cu Ciuma Neagră" (regret că n-am aprofundat subiectul Anglia în zorii secolului XV); "Iluminismul a fost o epocă raţională. Voltaire a scris o carte numită Candy, care l-a băgat în bucluc cu Frederic cel Mare" (cam da, dar nu tocmai); "Revoluţia Franceză a fost săvârşită înainte de a avea loc" (uriaş!).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici