COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel - alianţa lui Netanyahu, victorie zdrobitoare la exit poll

S-a spus o lungă vreme şi în Israel că alegerile sunt o sărbătoare a democraţiei. Când ai însă cinci alegeri în trei ani şi jumătate, euforia sărbătorii se cam risipeşte.

1659 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel - alianţa lui Netanyahu, victorie zdrobitoare la exit poll

Prezenţa uriaşă la vot de astăzi, aproape 70 la sută la exit poll-ul de după închiderea urnelor, nu demonstrază decât că politicienii explotează, fiecare cum se pricepe, spaimele electoratului. Iar Marele Bibi Netanyahu se pricepe genial de bine.

Alianţa condusă de cel care a fost cel mai longeviv premier al Israelului şi căruia mulţi, în 2021, s-au grăbit să-i anticipeze sfârşitul politic, obţine, conform sondajelor, o victorie zdrobitoare, 61 de locuri în Knesset, din 120.

E mai mult decât probabil că Netanyahu va reveni la cârma Executivului de la Ierusalim.

Lucrurile nu se pot schimba fundamental la numărătoarea voturilor. (E drept că alegătorii partidelor arabe, dintre care pare a se situa sub barem, urmând să iasă din Parlament, obişnuiesc să se prezinte la vot aproape de ora închiderii urnelor).

Inedit şi neliniştitor deopotrivă e faptul că în alianţa victorioasă a lui Netanyahu sunt exclusiv partide religoase şi ultrareligioase. E semnalul unei guvernări fragile, ştiut fiind că aceste partide sunt vehemente în a-şi impune punctul de vedere. Dar şi un semnal de alarmă în legătură că viitorul economic al ţării – electorii acestora sunt dedicaţi rugăciunii şi studiului Torei, scutiţi de armată şi, mai ales, întreţinuţi de Stat.

Piatra din praştia alegerilor de astăzi e un personaj semi-sinistru, pe nume Itamar Ben-Gvir, dar despre el şi cât rău poate face alianţei care se va instala curând la putere, într-o analiză dedicată exclusiv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici