COMENTARIU Lelia Munteanu: Lebăda Tărcată. Omenirea - o „maşinărie de privit înapoi"

De când SARS-CoV-2, Nassim Taleb, autorul „Lebedei Negre", comunică compulsiv-agresiv.

695 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Lebăda Tărcată. Omenirea - o „maşinărie de privit înapoi"

Sursa: pbs.twimg

Când mulţi gânditori de izolare s-au repezit că identifice noua molimă cu o Lebădă Neagră, Nassim Taleb a sărit ca ars: „Sunt supărat pe oamenii care zic că e o Lebădă Neagră. Am avut alte Lebede Negre - 11 septembrie a fost cu certitudine un astfel de exemplu. Acum e o Lebădă Albă".

Conform propriilor definiţii, noul coronavirus nu e nici o Lebădă Neagră (se ştia de existenţa acestuia, cum argumentează şi americano-levantinul), după cum nici 11 septembrie n-a fost (structurile americane de securitate fuseseră prevenite). Dar nici o Lebădă Albă nu poate fi, pentru că (urmând tot definiţia probabilistului) - o Lebădă Albă e tot neprevizibilă, dar atrage efecte pozitive.

SARS-CoV-2 aduce cu o Lebădă Tărcată (n-am altă licenţă) şi s-ar încadra mai degrabă în ceea ce Taleb numeşte Lebădă Gri.

Pe luciul patetic-ceaikovskian al minţii noastre lunecă ledede, dar putem ieşi din lac tot cu ajutorul levantinului. Care ne-a spus-o de la obraz, în „Impactul foarte puţin probabilului": omenirea e o imensă „maşinărie de privit înapoi". Cu alte cuvinte, „mintea noastră e o minunată maşinărie de producere a explicaţiilor, capabilă să dea sens aproape tuturor lucrurilor, şi să încropească explicaţii pentru tot felul de febnomene, însă, în general, incapabilă să accepte ideea impredictibilităţii". Explicaţia? Neputinţa de a înţelege că istoria nu se târăşte („pas cu pas"?), ci face salturi. „Istoria şi societăţile nu se târăsc. Ele fac salturi, merg din fractură în fractură".

(Dacă doriţi răspunsuri savant-zeflemisitoare la întrebarea anului – cu mască sau fără mască? – găsiţi pe contul de Twitter al antifragilului). 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici