COMENTARIU Lelia Munteanu: „Lockdown” în centrul Israelului: ultimul mistic, condus pe ultimul drum Lelia

4344 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: „Lockdown” în centrul Israelului: ultimul mistic, condus pe ultimul drum
Lelia

COMENTARIU Lelia Munteanu: „Lockdown” în centrul Israelului: ultimul mistic, condus pe ultimul drum Lelia

Rabbi Chaim Kanievsky, Prinţul Torei, ultimul mistic evreu, s-a stins vineri, la 94 de ani, în orăşelul ultraortodocşilor Bnei Brak din zona metropolitană a Tel Aviv-ului. Astăzi, la funeraliile sale, întreaga regiune a intrat în “lockdown” şi sute de mii de credincioşi (750.000, după estimări), s-au adunat să-l conducă pe ultimul drum. 
 
Se spune despre Rabbi Kanievsky nu doar că ştia pe de rost Tora (echivalentul creştin al Pentateuhului – primele cinci cărţi din Vechiul Testament), dar cu uşurinţă putea s-o reproducă şi de la sfârşit la început. De la trei ani, când a deschis prima oară Cartea, n-a mai închis-o niciodată. 
 
Autoritate incontestabilă în domeniul Legii, n-a deţinut funcţii publice şi a trăit într-un modest apartament de bloc cu două camere. Fiindcă rareori ieşea din casă, oricând s-ar fi putut rătăci în propriul orăşel. 
 
Respectat ca un mare învăţat, primea deseori întrebări, cum a primit şi în pandemie. După o perioadă în care s-a luptat cu guvernul refuzând cu obstinaţie să închidă şcolile confesionale, chestionat de enoriaşi dacă trebuiau sau nu să se vaccineze anti-Covid, a rostit celebrul “Tzrichim!” (E necesar!), adăugând “Nu vă fie teamă!”. 
Desprins de realitatea imediată, cu mulţi ani în urmă, când i s-a oferit o casetă cu cântece hasidice, după ce a întrebat ce reprezintă, a dus-o la ureche şi s-a plâns că nu aude nimic. 
 
Când a urcat întâia oară într-un automobil, s-a oferit să-l ajute pe şofer să mestece în benzină, închipuindu-şi că asta face când foloseşte schimbătorul de de viteze. 
 
În 1982, după ce s-a declanşat primul Război din Liban, tot ce a avut de comentat a fost “Golda exagerează”, fără să fi băgat de seamă că de cinci ani Golda Meir plecase, iar premier era Menahem Begin. 
În 1991, la primul Război din Golf, enoriaşii l-au întrebat dacă e cazul să-şi pregătească măştile de gaze. A replicat deconcertant: “Măşti se poartă numai de Purim”. 
 
O lungă perioadă a acceptat să acorde audienţe publicului doritor, de la oameni de rând la demnitari. Dar pentru că Rabbi Kanievsky se străduia să câştige timp ca să se întoarcă la cartea mereu deschisă, tot ce auzea cine intrau la el pentru un cuvânt de folosinţă era un acronim: BUA (Braha ve atzlaha - Binecuvântare şi succes). 
Această anecdotică şi multe alte întâmplări asemenea au fost povestite astăzi în mass-media israeliană, cu admiraţie şi evlavie pentru un om cufundat în rugăciunea lui, studiul. 
 
Ultimul mistic a reuşit să facă să sune cuvântul lui Dumnezeu în comunitate într-un chip minunat, printr-un procedeu care reproduce rezonanţa dintr-o încăpere cu piane: o singură clapă apăsată (a cugetului său) a pus în vibraţie corzile sufleteşti ale celorlalţi. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici