COMENTARIU Lelia Munteanu: Lumea - „o farsă pe care Dumnezeu o joacă omului"?

A fost decapitat la Bagdad în 922, pentru că - asemenea unui fluture îmbătat de dragoste care se aruncă în flacăra lumânării - contopindu-se cu Allah, Abu al-Mughith Husayn Mansur al-Hallaj a îndrăznit să spună „Eu sunt Adevărul!". (Adevărul, al 52-lea dintre cele 99 de nume frumoase ale lui Allah).

1824 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Lumea - „o farsă pe care Dumnezeu o joacă omului"?

COMENTARIU Lelia Munteanu: Lumea - „o farsă pe care Dumnezeu o joacă omului"?

La umbra acestui înţelept ne putem odihni, pentru că, spune un proverb arab, dacă te aşezi la umbra unui om care a cunoscut adevărul nu vei mai coborî niciodată în Valea Uluirii. Restul e „zgomot şi vânt". Lumea e „o farsă pe care Dumnezeu o joacă omului"?

Vina lui Al-Hallaj e că a încercat, cum se întâmplă într-o mare iubire, să se piardă pe sine, ca să-L găsească pe Dumnezeu:

„(...) dacă merg spre asfinţit, Tu eşti asfinţitul asfinţitului,

Dacă merg spre răsărit, Tu Te ridici spre mine,

Iar dacă o iau în jos Tu eşti pretutindeni,

Tu eşti locul şi nelocul tuturor lucrurilor,

Eşti totul totului fără de sfârşit,

Eşti în inima mea şi în duhul meu, în conştiinţa mea şi în gândurile mele,

Eşti în ecoul respiraţiei mele şi în ceea ce spun".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici