COMENTARIU Lelia Munteanu: Megalomania lui Bibi răscoleşte nisipurile din Orientul Mijlociu

La nici douăsprezece ore după interviul premierului Netanyahu de la Canal 13 israelian, emiratezii au reacţionat la cel mai înalt nivel.

4921 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Megalomania lui Bibi răscoleşte nisipurile din Orientul Mijlociu

COMENTARIU Lelia Munteanu

Invocând investiţiile drept una dintre direcţiile de dezvoltare ale Israelului în perioada post-Corona, prim ministrul israelian a declarat în stilu-i inconfundabil: „40 de miliarde de shekeli care vor veni... îmi spunea Muhammad bin Zayed (prinţul moştenitor al Emiratului Abu Dhabi şi Comandantul Suprem al Forţelor Armate a Emiratelor Arabe Unite, n.m.)… apropo, un conducător colosal şi prieten personal, îmi spunea <Domnule prim ministru>... Mohammed şi Benjamin (gesticuleaţie neclară, sugerând că şi-ar spune pe nume) îmi zicea acum trei zile <am încredere în cum conduci economia Israelului, eu investesc în economia Israelului o sumă iniţială de 40 de miliarde de shekeli, ca să facem lucruri împreună>”. 
 
Canal 12 a informat că autorităţile din Emiratele Arabe au înţeles că Bibi Talent le foloseşte în campania electorală şi neagă vehement informaţia că „prietenul” Muhammad bin Zayed (MBZ) ar fi promis să investească în Israel 40 de miliarde de shekeli (echivalentul a 12.162.816.324 de dolari). Mai mult, au dat de înţeles că nu va avea loc nici o întâlnire între Bibi şi MBZ înainte de alegeri. 
 
Foarte pe scurt, povestea cu întâlnirea stă cam aşa: în dimineaţa de 11 martie, Israelul a cerut Iordaniei culoar de zbor pentru avionul lui Netanyahu care trebuia să ajungă la Abu Dhabi (survolul peste Regatul Haşemit scurtează zborul spre Emirate cu aproximativ o oră şi jumătate). Iordanienii n-au răspuns imediat, au tras de timp până ce s-au asigurat că agenda de lucru a lui MBZ nu mai permitea întrevederea). De altfel, înainte cu două săptămâni de acest incident, prinţul moştenitor al Emiratului Abu Dhabi şi Comandantul Suprem al Forţelor Armate a Emiratelor Arabe Unite se eschivase, invocând cu eleganţă apropiatele alegeri şi declarând că o întâlnire în aceste condiţii ar putea fi interpretată ca „un amestec în treburile interne ale Israelului”. 
 
Bibi însă s-a încăpăţânat să-şi îndeplinească dorinţa: o poză cu MBZ. (La alegerile precedente, ţara gemea de pancarte electorale în care, sub fotografia lui Netanyahu cu Trump, scria cu litere de-o şchioapă „Altă ligă!”).  
 
De data asta, nu doar că n-a reuşit să obţină o fotografie cu prinţul moştenitor, dar a atras reacţii severe dinspre Abu Dhabi. Ieri, Anwar Gargash, Secretarul de Stat pentru Relaţii Externe al Emiratelor, a declarat explicit: „Nu vom fi parte în alegerile din Israel”. MBZ a vorbit, păstrându-şi eleganţa, despre „un abuz al normalizării” şi e decis să suspende reuniunea la vârf, planificată pentru aprilie, la care ar fi urmat să participe prim ministrul de la Ierusalim, şefii statelor arabe care au dezgheţat relaţiile cu Israelul şi un reprezentant al administraţiei Biden. 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici