COMENTARIU Lelia Munteanu. Moshe Bar-Siman-Tov: Sistemul de Sănătate, mai important decât cel de Securitate

1163 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Moshe Bar-Siman-Tov: Sistemul de Sănătate, mai important decât cel de Securitate
Moshe Bar-Siman-Tov, fostul director general din  Ministerul Sănătăţii), publică în cotidianul Yedioth Ahronoth un ciclu de articole reunite sub titlul „Asta trebuie să facă Israelul pentru a ieşi în formă optimă din criza Corona".
 
Cea mai recentă analiză („Sistemul sănătăţii – înainte de toate") abordează din nou chestiunile referitoare la upragările imperios necesare sistemului. „ Lecţia principală a acestei crize, care trebuie interiorizată în conştiinţa naţională, este că evenimentele care ne modelează viaţa ca stat nu sunt cele de securitate, ci cele civile. Pandemia a dovedit că Sistemul Sanitar nu este <unul dintre sisteme>, ci sistemul cel mai important".
 
Nu e prima oară când Moshe Bar-Siman-Tov atrage atenţia asupra importanţei fundamentale a Sănătăţii. În vara lui 2019, la o conferinţă din Herzliya (foto), având pe atunci o experienţă de patru ani în ministerul de resort, declara: „Sistemul de Sănătate e componenta eseniţială a solidarităţii sociale, iar dacă nu funcţionează va distruge societatea. Această ameninţare nu este mai puţin gravă decât alte ameninţări la adresa societăţii israeliene, nici chiar decât ameninţarea iraniană".
 
Tot în Yedioth Ahronoth, Tamar Trabelsi-Hadad publică astăzi, sub titlul „Preţul psihologic al restricţiilor", rezultatele unui studiu realizat la Universitatea din Haifa despre starea psihologică a părinţilor cu copii de şcoală. Cercetarea s-a desfăşurat în perioada primului (aprilie) şi al celui de-al doilea lockdown (septembrie-octombrie). Se estimează că rezultatele nu se vor schimba după actualul lockdown.
 
Concluzia: în timp ce se preocupă de sănătatea psihică a copiilor, mii de părinţi din Israel (constatare valabilă în toate ţările unde au fost şi sunt carantine) au ei înşişi probleme psihice. Cel puţin 30 la sută dintre aceştia au suferit în timpul lockdownului de depresie medie, iar unii chiar de depresie majoră. Recomandarea experţilor: liderii politici trebuie să ia în considerare urgent necesităţile speciale ale familiei.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici