COMENTARIU Lelia Munteanu: Netanyahu - angoasat de "dictate internaţionale" care ar putea impune un stat palestinian. Liderul Opoziţiei: „o ameninţare care nu există"

  • Knessetul s-a întrunit ieri în plen pentru a vota, cu o majoritate rarissimă în istoria parlamentarismului israelian, o rezoluţie aparent fără noimă, propusă de prim-ministrul şi deputatul partidului Likud, Benjamin Netanyahu.
  • Mesajele clare sunt două: că prim-ministrul Israelului e puternic susţinut politic, chiar dacă în stradă i se cere demisia, iar un stat palestinian -soluţia formulată de majoritatea cancelariilor lumii, de partenerul cel mai loaial, Statele Unite, de ţările arabe din regiune – nu va exista niciodată.
546 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Netanyahu - angoasat de "dictate internaţionale" care ar putea impune un stat palestinian. Liderul Opoziţiei: „o ameninţare care nu există"

COMENTARIU Lelia Munteanu: Netanyahu - angoasat de "dictate internaţionale" care ar putea impune un stat palestinian. Liderul Opoziţiei: „o ameninţare care nu există"

Knessetul s-a întrunit ieri în plen pentru a vota, cu o majoritate rarissimă în istoria parlamentarismului israelian (99 de voturi pentru, din 120), o rezoluţie aparent fără noimă, propusă de prim-ministrul şi deputatul partidului Likud, Benjamin Netanyahu.

Iată textul rezoluţiei: „Israelul respinge cu desăvârşire dictatele internaţionale privind o reglementare permanentă cu palestinienii. O înţelegere, dacă se doreşte a se ajunge la aceasta, se va reaiiza doar prin negocieri directe între părţi, fără condiţii prealabile. Israelul va continua să se opună recunoaşterii unilaterale a unui stat palestinian. O astfel de recunoaştere în urma masacrului din 7 octombrie ar fi o recompensă masivă şi fără precedent pentru terorism şi ar împiedica orice înţelegere de pace viitoare".

Urmărind discursul de după succesul fulminant al moţiunii sale, am înţeles. Premierul (şi comandantul Armatei) avea mare nevoie de un vot de încredere. „Felicit membrii Knessetuui, inclusiv membrii Opoziţiei, care au votat cu o mare majoritate în favoarea moţiunii mele ca Israelul să se opună dictateor unilaterale pentru înfiinţarea unui stat palestinian (...). Knesset s-a unit cu o mare majoritate împotriva încercării de a ne dicta înfiinţarea unui stat palestinian; nu numai că un astfel de dictat nu va aduce pacea, ci va pune în pericol statul Israel. Membrii Camerei sunt uniţi, aşa cum oamenii sunt uniţi, într-o manieră fără precedent. Votul de astăzi transmite un mesaj clar comunităţii internaţionale", a spus Netanyahu.

Mesajele clare sunt două: că prim-ministrul Israelului e puternic susţinut politic, chiar dacă în stradă i se cere demisia, iar un stat palestinian -soluţia formulată de majoritatea cancelariilor lumii, de partenerul cel mai loaial, Statele Unite, de ţările arabe din regiune – nu va exista niciodată.

De neînţeles a fost însă că opozanţii au votat împotriva unui pericol care nu există, făcând iarăşi jocul abil al lui Netanyahu. Poziţia în plen a  liderului Opoziţiei, Yair Lapid: „Eu şi partidul meu (Yesh Atid, Există Viitor, n.m.) am votat pentru această moţiune, pentru că eu şi partidul meu ne opunem măsurilor unilaterale. Dar, aşa cum dumneavoastră şi cu mine bine ştim, nu există, de fapt, aşa ceva. Aţi inventat-o! Aţi inventat o amenintare care nu exista! Despre ce vorbim? Nu exista o entitate  oficială în lume care să propună recunoaşterea unilaterală a unui stat palestinian Aţi inventat o zăpăceală media, astfel încât oamenii să nu vorbească despre semnele care spun că sunteţi de vină. Nu există o astfel de iniţiativă nicăieri. Tot ce aţi vrut a fost să împiedicaţi Knessetul să vorbească despre faptul că sunteţi lider şi sunteţi de vină".

Înaintea votului, de altfel, Lapid dezvoltase tema vinovăţiei lui Netanyahu pentru tragedia din 7 octombrie, care putea fi evitată, şi pentru disperarea israelienilor aflaţi sub tirul Hizballah: „Dacă aţi fost prim-ministru timp de 15 ani şi 1.200 de israelieni sunt ucişi sub mandatul dumneavoastră, localităţi întregi sunt preluate, civili sunt arşi de vii, femei sunt violate şi sute de oameni. sunt luaţi ostateci - atunci sunteţi de vină. Nu este nimeni altcineva. Dumneavoastră sunteţi de vină că nu aţi împedicat [barbaria]. Sunteţi de vină, pentru că datoria dumneavoastră era să preveniţi asta şi nu v-aţi îndeplinit datoria (...). Când băieţii sunt ucişi şi fetele sunt violate de Hamas – dumneavoastră trebuie să dispăreţi (...). Când zeci de mii de israelieni sunt evacuaţi din casele lor de la graniţa de nord, luni la rând, dumneavoastră trebuie să dispăreţi".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici