COMENTARIU Lelia Munteanu: Problema palestiniană - fără rezolvare

Consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a ajuns astăzi la Ierusalim, după un ocol în Arabia Saudită unde a discutat cu prinţul moştenitor Muhammad bin Salman (conducătorul de facto al Regatului) despre relaţiile strategice dintre Washington şi Riyadh, despre finalizarea acordului - suspendată pe 7 octombrie - dintre Ierusalim şi Riyadh (acord pe care preşedintele Biden ar fi dorit să îl includă în bilanţul său de campanie). În miezul acestor subiecte stă situaţia palestinienilor. Pentru parafarea celui mai important dintre Acordurile Abraham, Arabia Saudită a trebuit să pună condiţia edificării unui stat palestinian.

Urmărește
1364 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Problema palestiniană - fără rezolvare

COMENTARIU Lelia Munteanu: Problema palestiniană - fără rezolvare

Un stat palestinian? No way! Ein matzav! (cum ar spune Netanyahu). Deşi în cvasitotalitatea lor ţările lumii învocă această soluţie, tuturor le e limpede că nu poate fi relizată. Nu doar fiindcă actualul regim de extremă-dreapta al premierului Netanyahu (foto) i se opune categoric, dar şi din motive tehnico-administrative. Gaza e în mare parte distrusă, curând de nelocuit. În Cisiordania există actualmente 700.000 de colonişti ale căror aşezări o facă să arate ca o piele de leopard.  

Cum ar arăta acum o eventuală soluţie cu două state? A încercat să atingă acest subiect-tabu în Israel editorialistul Haaretz, Gideon Levy:

„Ce fel de stat ar fi? Cum adică demilitarizat? Pot înţelege dacă Israelul şi Palestina vor fi amândouă demilitarizate. O parte va fi demilitarizată şi nu se va putea proteja deloc, iar cealaltă parte va avea toate armele din lume?! Ce fel de soluţie este aceasta? (...). În soluţia cu două state nu există nicio viziune, pentru că Palestina nu va fi un stat viabil (...). Când vorbeşti despre soluţia cu un singur stat, vezi o viziune. Şi nu ar trebui să judeci soluţia cu un singur stat în funcţie de realitatea de astăzi. Sigur, conform realităţii de astăzi, este imposibil ca evreii şi palestinienii să trăiască împreună. Dar ideea este să schimbăm această realitate. Alternativa la o soluţie cu un singur stat este continuarea statului de apartheid. Nu există a treia soluţie (...)".

Soluţia cu două state ar fi putut funcţiona după Războiul de Şase Zile din 1967, dacă Israelul s-au fi retras voluntar din teritoriile ocupate.

Cât priveşte soluţia cu un singur stat - pe care nici un guvern, fie el chiar de centru şi laic - nu o poate aplica, o soluţie care să îi înglobeze şi pe palestinieni, ar însemna sfârşitul statului evreiesc (Gideon Levy ştie şi o spune).  

Problema palestiniană este în acest moment istoric fără rezolvare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici