COMENTARIU Lelia Munteanu: Regele Bibi n-are de gând să abdice

Gideon Levy, un poem al gândirii deziderative: „Viaţa după Netanyahu”

170 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Regele Bibi n-are de gând să abdice

Regele Bibi n-are de gând să abdice

După Canal 12, astăzi cotidianul Yedioth Ahronoth, în ediţia sa în limba ebraică, sub titlul „Un an de paralizie”, consacră pagina întâi ca să contrapună banii cheltuiţi pe cele două tururi de scrutin inutile, cu bugetele tot mai subţiri ale Sănătăţii şi Apărării.

„Uitaţi-vă în ochii lor, ei sunt cei pe spatele cărora faceţi încă un tur de alegeri” –iar dedesubt imagini din spitale şi, între altele, povestea unei bătrâne de 97 de ani, ţinută în faţa camerei de gardă 27 de ore, apoi trimisă acasă. „Guvernele vin şi pleacă, realitatea rămâne”.

În Haaretz, Gideon Levy, editorialistul meu preferat, e suspect de optimist: „Viaţa după Netanyahu”. În acest comentariu aproape liric, Levy visează că, „într-un viitor nu foarte îndepărtat”, Bibi nu va mai fi prim ministru. Va fi ziua în care lumina va învinge întunericul, în care sclavia va face loc libertăţii, „zorii unei zile noi, ceva între căderea Zidului Berlinului şi eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela”.

Autorul crede că Israelul va avea în curând (nu înainte de alegerile din 2 martie, probabil) un Guvern de unitate naţională, condus de Benny Gantz, co-liderul Kahol Lavan, sau de Gideon Saar (în fotografie, alături de Netanyahu, împotriva căruia va candida la alegerile interne din Likud, care se vor desfăşura pe 26 decembrie), sau de amândoi, prin rotaţie.

În ziua aceea, profeţeşte editorialistul, toate vor reveni în matca lor, va fi reînnodat dialogul de pace cu palestinienii, întrerupt în urmă cu şase ani...

Nu cred că Epoca Netanyahu se va sfârşi atât de curând pe cât şi-ar dori Gideon Levy. Regele Bibi îşi pune acum geniul politic şi uriaşa experienţă în slujba unui singur scop: propria libertate. Iar alegerile din 2 martie sunt semnul că a mai câştigat o bătălie şi se pregăteşte să câştige războiul.

Semnul zorilor noi, la care speră Gideon Levy şi mulţi israelieni, ar fi ca premierul să piardă alegerile din Likud, în faţa lui Gideon Saar, dar lucrul acesta nu s-ar putea întâmpla decât dacă Bibi are un plan încă şi mai diabloc decât am putea imagina. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici