COMENTARIU Lelia Munteanu. Reţete MIRACULOASE împotriva molipsirii

2183 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Reţete MIRACULOASE împotriva molipsirii
Daniel Defoe, „Jurnal din Anul Ciumei". (Londra, 1665).
 
Odată cu molima, intră în oraş o pletoră de şarlatani care speculează spaima.
 
Londra se umple de anunţuri de felul: „<Hapuri preventive, FĂRĂ GREŞ, împotriva ciumei>. <Reţete MIRACULOASE împotriva molipsirii>. <Întăritoare SUVERANE împotriva otrăvirii aerului>. <Instrucţiuni PRECISE de comportament în cazul contaminării>. (...). <ANTIDOTUL REGAL în cazul oricărei boli molipsitoare>".
 
Sau: <Eminent medic olandez, de curând sosit din Olanda unde a locuit pe tot timpul Marii Ciume care a bântuit anul trecut la Amsterdam şi a tămăduit o sumedienie de oameni molipsiţi de ciumă>. <Doamnă italiană, de curând sosită de la Neapole, deţinând un leac secret de preîntâmpinare a a molipsirii, leac descoperit datorită marii sale experienţe şi cu care a tămăduit miraculos bolnavii de ciumă de pe acele meleaguri, unde mureau câte 20.000 de oameni pe zi>. <Bătrână doamnă, care a practicat medicina cu mari succese în timpul marii ciume care a năpăstouit acest oraş Anno 1636, îşi oferă sfaturile numai doamnelor>. <Medic de mare experienţă, care a studiat îndelung doctrina antidoturilor împotriva oricăror otrăvuri şi infecţii, a ajuns, după 40 de ani de parctică, la o asemenea măiestrie încât poate, cu binecuvântarea Domnului, îndruma pe oricine cum să se ferească de orice boală contagioasă. Îndrumări gratuite pentru săraci>.
 
... Exista un singur spital de ciumaţi. Straniii medici cu cioc bântuiau străzile, făcând slalom printre cele mai aberante poveşti.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici