COMENTARIU Lelia Munteanu: Soluţia de pace israeliano-palestiniană: existenţa a două state. “Cum care? Israel şi SUA!”

Numai doamna Tzipi Hotovely (ambasadorul Israelului în Marea Britanie) putea să declare că în Gaza nu există criză umanitară. N-a avut când să o observe, probabil, fiindcă durează de doar 16 ani. De când Hamas s-a înstăpânit asupra fâşiei de pământ din sudul coastei de est a Mediteranei, măsurând 360 de kilometri pătraţi. După ce a cîştigat alegerile (în 2006), pentru că nu s-a putut înţelege cu celălalt partid palestinian, Fatah, în 2007 Hamas şi-a adjudecat Gaza, rămânând ca Fatah să controleze Cisiordana. (Controlul Hamas asupra Gazei se exercită preponderant prin aripa sa militară, Brigăzile Ezzedin Al-Qassam).

1865 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Soluţia de pace israeliano-palestiniană: existenţa a două state. “Cum care? Israel şi SUA!”

Foto: Gaza, cum n-a fost să fie – o frumoasă staţiune de vacanţă pe malul Mediteranei.

Până pe 7 octombrie, Hamas şi Fatah se duşmăneau, aruncându-şi cele mai colorate acuze politice, în luxurianta retorică arabă. Din noaptea de 17 spre 18 octombrie, palestinienii din Cisiordania s-au radicalizat. De acum încolo, se poate întâmpla orice.

Din clipa în care vindicativul Hamas s-a instalat în Gaza – repet, din 2007 – Israelul a instituit asupra Fâşiei o triplă blocadă: terestră, aeriană şi maritimă. 80 la sută din populaţie trăieşte în sărăcie, iar 63 la sută strict din ajutoare internaţionale. Citiţi analizele despre economia Gazei, semnate de Sara Roy, o personalitate academică de prim rang, de la Centrul de Studii pentru Orientul Mijlociu al Universităţii Harvard.

Cei care spun că Gaza e o “închisoare în aer liber”, iar Israelul practică un regim de apartheid nu sunt chiar departe de adevăr. Cum şi cei care numesc (mai în glumă, mai în serios) Bethlehem-ul situat în  Cisiordania “ghetoul lui Moş Crăciun” au de partea lor un miez de adevăr.

Dar nici terorismul, practicat de Hamas de decenii împotriva civililor israelieni, nici pedeapsa colectivă aplicată civililor palestinieni în războiul împotriva Gazei nu sunt soluţiile.

Raţională ar fi fost soluţia a două state, pe care astăzi, cu ipocrizie, o clamează cei mai mulţi lideri ai lumii. Până şi Putin, în ale cărui declaraţii de acum descoperim un pacifist gingaş. Însă, de când Ierusalimul a devenit – graţie Americii prezidate de Trump – capitala “unică şi indivizibilă” a statului Israel, formula aceasta nu mai poate fi aplicat. Pentru că fixează capitala unui viitor stat palestinian în Ierusalimul de Est.

După ultimele discursuri (prea dese şi debordând de patetism) ale liderului de la Casa Albă, în mediul intelectual arab circulă o vorbă de spirit: “Strălucită ideea cu două state! Care două state? Israel şi SUA, evident!”.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici