COMENTARIU Lelia Munteanu. Un plan de convieţuire cu covidul până la vaccinare

1128 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Un plan de convieţuire cu covidul până la vaccinare
După plecarea dr. Ronni Gamzu - foarte prezent şi dornic să îndiguiască epidemia – noul strateg şef anticovid de la Ierusalim nu se aude, nu se vede.
 
Gamzu şi echipa sa de la spitalul Ichilov tocmai au propus un plan de "convieţuire" cu SARS-CoV-2 până când va începe vaccinarea. Experţii consideră că e o soluţie excelentă.
 
La baza planului stă testul rapid, pe care orice persoană în activitate ar trebui să şi-l facă o dată sau de două ori pe săptămână. Testul costă 33 de shekeli, echivalentul a 8 euro (oferta Ichilov), putându-şi-l permite, cu 72 de ore înainte, oricine intenţionează să meargă la sala de sport, la restaurant sau la mall. În cazul salariaţilor, angajatorii sunt cei care ar trebui să suporte cheltuiala cu testele.
 
Totul ar urma să fie deschis, în anumite limite. De pildă, în restaurante distanţa dintre mese trebuie să fie de 2,5 metri: în cazul localurilor închise – nu mai mult de 50 la sută din capacitate (în aer liber, 75 la sută). Reglementări de funcţionare - impuse peste tot. Intrarea în spaţiile publice - asistată de o aplicaţie pe telefon.
 
Planul celor de la Ichilov a fost îmbrăţişat instantaneu de mulţi israelieni, dispuşi să cheltuiască 66 de shekeli pe săptămână, dar să revină la o viaţă relativ normală şi economia să funcţioneze.
 
Ce şanse ar avea un astfel de plan? I-ar lăsa pe politicieni fără două instrumente esenţiale de manipulare – criza sanitară şi criza economică.
 
Între timp, au început certurile „de specialitate" pe tema distribuirii vaccinurilor. Luând în considerare condiţiile speciale necesare celor de la Moderna şi Pfizer, Ministerul Sănătăţii optează pentru modelul european de înfiinţare a unor centre de difuzare special dotate. Cele patru furnizoare de servicii medicale din Israel (policlinicile) se împotrivesc, susţinând că ele trebuie să coordoneze operaţiunile. Rămas în urmă cu propriul vaccin, şi Institutul Biologic israelian se agită pe tema stocării şi se plânge că nu e băgat în seamă. Din declaraţiile oficialilor, primele rezultate ale vaccinului israelian vor apărea în vară. Toată lumea speră ca până atunci să fie imunizată.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici