COMENTARIU Lelia Munteanu: Unde sugerează Netanyahu că se va opri cu pedepsirea celor din Gaza

3187 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Unde sugerează Netanyahu că se va opri cu pedepsirea celor din Gaza

Pe 13 octombrie, la ora 16.37, am publicat – fără comentarii – Cele 161 de Reguli Cutumiare de Drept Internaţional Umanitar. Pentru că nu era greu de dedus ce va urma în Gaza.

Şaisprezece zile mai târziu, încurajându-şi trupele pentru intervenţiile  terestre, premierul Netanyahu li s-a adresat soldaţilor cu aceste cuvinte: "Trebuie să vă aduceţi aminte ce v-a făcut Amalec, cum spune Cartea Sfântă".

Poate nu toată lumea a prins ideea, dar tinerii recruţi şi rezerviştii cărora li s-a adresat au trecut prin Bar Mitzva (examenul de maturitate religioasă) şi au înţeles. Poate că aceia care nu mai cred în Bibi (nu puţini, după cum arată sondajele) s-au înfiorat de misiunea încredinţată.

Iată pericopele la care făcea referire Comandantul Suprem al Armatei israeliene - Cartea Întâi a Regilor, 15, 2-3:

"Aşa zice Domnul Savaot: Adusu-Mi-am aminte de cele ce a făcut Amalec lui Israel, cum i s-a împotrivit în cale, când venea din Egipt. Mergi acum şi bate pe Amalec şi pe Ierim şi nimiceşte toate ale lui. Să nu iei pentru tine nimic de la ei, ci nimiceşte şi dă blestemului toate câte are. Să nu-i cruţi, ci să dai morţii de la bărbat până la femeie, de la tânăr până la pruncul de sân, de la bou până la oaie, de la cămilă până la asin".

Deşi Israelul a ratificat cea de-a Patra Convenţie de la Geneva, care se referă la protecţia civililor – s-a delimitat de o clauză din articolul 49. Aceea care interzice ocupantului să ia măsuri de amplasare a unor părţi din populaţia sa civilă în teritoriul pe care îl ocupă. Israelul a obiectat că această clauză nu este aplicabilă Gazei şi Cisiordaniei (Iudeea şi Samaria). În octombrie 1977, reprezentantul Guvernului Menachem Begin a arătat la ONU că "Israelul nu este afectat de aceste prevederi şi nu trebuie să se considere limitat de acestea. Cu alte cuvinte, Israelul nu poate fi considerat o <putere ocupantă>, în sensul Convenţiei, în nici o parte a fostului mandat al Palestinei, inclusiv Iudeea şi Samaria".

Îndemnul paroxistic al premierului Netanyahu către militari îmi alimentează temerea că asistăm la o radicalizare de rău augur pentru o soluţionare raţională a conflictului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici