- Home
- Editorialiștii
- (19.09.2023, 21:28)
COMENTARIU Lelia Munteanu: Warora – o formă deviată de tăcere
În “Despre tăcere”, David Le Breton luminează din toate unghiurile “doliul limbajului”.
Urmărește
440 afișări
COMENTARIU Lelia Munteanu: Warora – o formă deviată de tăcere
“Ceva inexprimabil se opune limbajului, împovărează capacitatea de a vorbi: amărăciunea, despărţirea, moartea nu pot fi spuse în cuvinte îndeajuns de intense. Limba se fragmentează în faţa conţinuturilor afective prea puternice, care mătură totul din calea lor”.
Pe de altă parte, “elocinţa nu este doar o problemă de cuvinte, ci şi de tăceri care au multe de spus”.
Încă şi mai spectaculos stau lucrurile în cazul limbilor care mai au un singur vorbitor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
Olaf Scholz respinge cererea lui Donald Trump ca statele NATO să aloce 5% din PIB pentru apărare
-
Spectacole şi tururi ghidate în muzeele din Capitală şi din ţară de Ziua Culturii Naţionale
“O altă formă radicală de tăcere este cea a ultimului om care mai ştie limba neamului său. N-a mai rămas decât el, obligat să tacă, pentru că nimeni altcineva nu-l va mai putea înţelege vreodată. În fiecare an există limbi care dispar astfel de pe planetă, odată cu moartea ultimului care le vorbeşte. Werner Herzog evocă în [filmul] <Le Pays où rêvent les fourmis vertes> un proces în Australia în cursul căruia un aborigen vorbeşte continuu într-o limbă pe care nimeni n-o poate identifica. Judecătorul se miră că acest om - prezentat la începutul procesului drept <mut> - perorează atâta şi cere traducătorului să îşi facă datoria. Acesta însă se recuză, nu cunoaşte limba warora. Nimeni din asistenţă nu cunoaşte această limbă. Traducătorul, încurcat, îi explică judecătorului că omul este ultimul supravieţuitor din comunitatea sa. Ceilalţi dispărând, vorbeşte de acum înainte o limbă pe care nimeni n-o mai înţelege, din acest motiv fiind poreclit <mutul>”.
Şi Le Breton adaugă: ”O limbă care nu mai poate transmite sensul, încetând de a mai anima relaţia socială, este o formă deviată de tăcere...”.
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum afectează muzica modul în care iubești? Ana Maria Ambrosă, psiholog: „Muzica reflectă adesea trăsături de personalitate”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
CANCAN.RO
Anunțul meteorologilor ACCUWEATHER pentru 24 ianuarie 2025. Ce temperaturi vom avea în următoarea minivacanță
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe