COMENTARIU Sorin Avram: Domnule ministru Voiculescu, cu inginerii nu încercaţi?

7166 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Domnule ministru Voiculescu, cu inginerii nu încercaţi?

Un spital nu înseamnă doar medici, asistenţi medicali şi infirmiere.

Spitalul funcţionează cu saloane proiectate de arhitecţi şi făcute de ingineri, maiştri, zidari, zugravi, vopsitori şi faianţari.

Mai sunt instalaţiile electrice, de apă şi canal şi de termoficare, care sunt realizate de proiectanţi, ingineri, maiştri şi muncitori.

Mai e şi aparatura pusă la dispoziţia personalului medical, aparatură care este produsă de ingineri, maiştri şi muncitori.

Inginerii, maiştrii şi muncitorii din România şi-au cam luat de mult lumea în cap, pentru că societăţile la care lucrau au murit rând pe rând, locul acestora fiind luate de centre comerciale. Tehnicienii români eu preferat să se stabilească în ţări în care munca le este apreciată la adevărata ei valoare.

Şcoala românească a cam abandonat ingineria, iar şcolile profesionale aproape că au dispărut. În România au apărut tot felul de facultăţi care nu au absolut nicio legătură cu piaţa muncii, rolul acestora fiind acela de a le oferi diplome celor care au nevoie de ele pentru a se angaja la stat pe salarii bune, singura condiţie solicitată fiind aceea de a avea un document care să ateste absolvirea unei facultăţi, indiferent care este aceasta.

Parlamentul, Guvernul, ministerele şi instituţiile publice descentralizate sunt înţesate de jurişti, economişti, filozofi, filologi şi de absolvenţi ai facultăţilor de administraţie publică locală. Mulţi dintre aceştia, pentru a câştiga mai bine, şi-au dat doctorate în statul de drept, în statul la geam, în statul la uşă în aşteptarea încheierii programului de lucru şi în statul la rând la împărţirea funcţiilor de conducere, iar pentru asta nu s-au dat în lături din a plagia.

În România a fost încurajată consolidarea statului de drept şi nicidecum consolidarea unui stat cu infrastructură solidă, cu reţele electrice sigure, cu reţele de apă până în ultimul cătun şi cu reţele de canalizare la toate şcolile.

În România este rentabil să slujeşti statul de drept, pentru că poţi să ieşi la pensie la o vârstă la care un inginer, un maistru sau un muncitor mai are 20 de ani de ani până la pensie. Ca să nu mai vorbim despre cât de mare este pensia pe care o primeşte slujitorul şi despre cât de mizerabilă este pensia pe care o primeşte inginerul chemat să facă drumuri, poduri şi podeţe, căi ferate, saloane de spital şi instalaţii electrice pentru spitale.

În România, cercetarea are o alocare mizerabilă din partea statului, de acest domeniu ocupându-se numai universităţile care reuşesc să obţină finanţări externe.

După tragedia de la ”Matei Balş”, profesorul Klaus Iohannis a spus că aşa nu se mai poate, economistul Florin Cîţu le-a cerut funcţionarilor publici să iasă din birouri şi să-şi facă treaba, pentru că altfel pleacă acasă, iar economistul Vlad Voiculescu a promis ”măsuri urgente în fiecare spital, pentru ca tragedii ca la Matei Balş sau Piatra Neamţ să nu se repete”. Evident, planul de măsuri va fi întocmit de juriştii, economiştii, doctorii, filologii şi filozofii din instituţiile publice.

După tragedia de la Piatra Neamţ şi după cea de la ”Matei Balş” nu a venit vorba despre ingineri. Ministrul Vlad Voiculescu, în afară de lista de bune intenţii pe care a prezentat-o, nu a invitat niciun inginer dintre cei rămaşi în ţară pentru a-l întreba ce ar trebui să se facă de urgenţă pentru a se evita izbucnirea unor incendii în spitalele în care instalaţiile sunt suprasolicitate în vreme de pandemie. Ministrul Vlad Voiculescu nu a avut iniţiativa de a cere sprijinul companiilor care furnizează energie electrică, gen E.On şi Enel, care au specialişti şi care ar putea face rapid o evaluare a situaţiei din spitalele româneşti. La cât câştigă aceste companii din energia pe care le-o vând românilor ar putea să facă evaluarea şi gratis.

Învârtindu-se în lumea bună a medicilor, economiştilor, juriştilor, filozofilor, filozofilor şi filologilor din ministere şi organizaţii neguvernamentale, ministrul Sănătăţii pare că nu are habar că pe faţa asta a pământului există şi ingineri. Ingineri fără de care domnul ministru nu ar avea casă cu apă, canalizare şi curent, maşină care să-l ducă de colo-colo, avion care să-l plimbe în străinătate şi laptop pe care să posteze mesajele care ne anunţă că se lucrează şi că va fi bine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici