Ion Cristoiu: A luat aminte conducerea PSD la lecţia din Bulgaria?!

  • Ion Cristoiu: Alegerile din Bulgaria sînt importante ca semnificaţie pentru România, mai mult decît alegerile din Ungaria, din Serbia, din Ucraina. Bulgaria e sora noastră în toate clasamentele europene menite a dovedi că ţările din Est sînt mult în urma celor din Vest.
  • Ion Cristoiu: Te-ai fi aşteptat ca Partidul Socialist Bulgar să învingă cu 60-70%. A stat atîta timp în Opoziţie, din 2009, dar mai ales era de aşteptat să fie beneficiarul prăbuşirii GERB după mai mult de un deceniu de guvernare şi al protestelor de anul trecut. Beneficiarul a fost partidul cu nume de lozincă Există un Astfel de Popor!
  • Ion Cristoiu: Pentru Partidul Social Democrat din România e o lecţie însemnată. Sub conducerea lui Marcel Ciolacu, Partidul Social Democrat a adoptat politica Pară mălăiaţă în gura lui Nătăfleaţă. Stăm sub pom cu faţa în sus şi la un moment dat para o să cadă în gură fără ca noi să zgîlţîim copacul
3562 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: A luat aminte conducerea PSD la lecţia din Bulgaria?!

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că alegerile legislative din Bulgaria, unde o formaţiune nouă a luat faţa Partidului Socialist, clasat pe locul al treilea, ar trebui să fie o lecţie pentru PSD-ul condus de Marcel Ciolacu deoarece s-ar putea confrunta cu apariţia peste noapte a unui partid de stânga, care să-l surclaseze la scrutinul parlamentar din 2024.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Despre Badea Ion s-a spus că boicotează Istoria. Eu cred că Badea Ion boicotează Istoria, pentru că ţine căciula trasă pe ochi. Şi astfel el nu vede ceea ce se întîmplă dincolo de fruntariile ţării. Pînă nu de mult nu vedea ceea ce se întîmplă la sute de kilometri dincolo de graniţe. Acum – bag seamă – nu vede nici ceea ce se întîmplă dincolo la un metru de graniţele ţării. Altfel nu-mi explic trecerea sub tăcere de către presă, de către clasa politică, de către oficiali a rezultatelor obţinute de partidele politice la scrutinul de duminică, 4 aprilie 2021, din Bulgaria. Alegerile din Bulgaria sînt importante ca semnificaţie pentru România, mai mult decît alegerile din Ungaria, din Serbia, din Ucraina. Bulgaria e sora noastră în toate clasamentele europene menite a dovedi că ţările din Est sînt mult în urma celor din Vest. România şi Bulgaria sînt surori la acceptarea MCV-ului. România şi Bulgaria sînt surori în ce priveşte sărăcia, corupţia, mizeria.

Nu numai din acest punct de vedere alegerile din Bulgaria sînt importante pentru noi. Ele sînt importante şi pentru că putem sesiza în Bulgaria o serie de întîmplări care fie le repetă pe cele din România, fie le anunţă.

Aşadar Partidul lui Boiko Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), s-a clasat pe locul întîi, cu 26,18% din voturi. Pe locul doi, cu 17,66%, s-a clasat o nouă formaţiune, creată în vara lui 2020, intitulată Există un Astfel de Popor! Pe locul trei, cu 14,9% s-a clasat Partidul Socialist Bulgar, corespondentul Partidului Social Democrat de la noi.

Cîteva consideraţii privind rezultatele din Bulgaria se impun:

1) Boiko Borisov deşi are dificultăţi în formarea guvernului s-a clasat totuşi pe locul întîi. E de mirare pentru cine nu cunoaşte situaţia din Bulgaria că Boiko Borisov e la putere, cu mici perioade de întrerupere, din 2009, pînă astăzi. A cîştigat pînă acum cinci alegeri parlamentare. E de mirare că a obţinut acest scor în condiţiile în care anul trecut el s-a confruntat cu un fel de 10 august multiplicat. Săptămîni în şir Bulgaria a fost paralizată de proteste de o violenţă rară, sprijinite de preşedintele ţării şi încurajate de Uniunea Europeană. În România despre aceste proteste s-a relatat pe larg deoarece păreau a imita protestele din 2017. Comparaţia e stupidă. Protestele din Bulgaria erau organizate împotriva unui Guvern de Centru-Dreapta, un fel de guvern PNL-USR-UDMR, şi nu a unui Guvern de Stînga. Cu toate acestea Boiko Borisov nu a ajuns la puşcărie, ca Liviu Dragnea, şi nici nu a pierdut alegerile. Formaţiunea sa s-a clasat pe primul loc.

2) Pe locul doi (17,66%) s-a clasat un partid nou, Există un Astfel de Popor! înfiinţat în vara lui 2020 de o vedetă de televiziune, un partid antisistem condus de un fel Dan Diaconescu mai bătrîn şi cu chelie şi mai bulgar decît românul Dan Diaconescu. Titlul partidului e dat de titlul unuia din cîntecele sale.

De remarcat că în alegerile din Bulgaria s-au prezentat partide cu titluri de tip lozincă: Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, partidul lui Borisov, Există un Astfel de Popor!. O altă formaţiune care a intrat în Parlament se numeşte <Ridică-te, Bulgaria! Mutrele mafiote, afară!> Nu cunosc atît de bine realitatea din Bulgaria pentru a explica de ce alegătorii au fost seduşi de partide cu titlu de lozincă scrisă pe gard.

3) Asistăm la un eşec de proporţii al Partidului Socialist Bulgar. Acest partid s-a clasat pe locul al treilea cu doar 14,9%.

De ce este şocant acest scor?

Pentru că Partidul Socialist Bulgar a fost partidul alternativă la formaţiunile de Centru-Dreapta. Pînă în 2009, în diferite combinaţii, sau singur, Partidul Socialist Bulgar a fost la guvernare.

Te-ai fi aşteptat ca Partidul Socialist Bulgar să învingă cu 60-70%. A stat atîta timp în Opoziţie, din 2009, dar mai ales era de aşteptat să fie beneficiarul prăbuşirii GERB după mai mult de un deceniu de guvernare şi al protestelor de anul trecut. Beneficiarul a fost partidul cu nume de lozincă Există un Astfel de Popor!

De ce n-a învins, dar mai ales de ce s-a clasat pe locul trei PSB? Explicaţia e simplă: Partidul a crezut, ca şi PSD de acum, că voturile anti-Borisov vor veni în chip automat către el, fără să facă mare lucru pentru asta. Numai că voturile au mers către formaţiunea nou înfiinţată concurentă a Socialiştilor la anti-Borisov.

Pentru Partidul Social Democrat din România e o lecţie însemnată. Sub conducerea lui Marcel Ciolacu, Partidul Social Democrat a adoptat politica Pară mălăiaţă în gura lui Nătăfleaţă. Stăm sub pom cu faţa în sus şi la un moment dat para o să cadă în gură fără ca noi să zgîlţîim copacul.

Această credinţă se întemeiază pe ipoteza că, pînă în 2024, pe partea Stîngă, alternativa la Puterea de Centru-Dreapta va fi Partidul Social Democrat. Iată însă că în Bulgaria a apărut peste noapte un partid, tot la Stînga, care a luat locul PSB. Acest lucru se poate întîmpla şi la noi. Pînă în 2024 mai e vreme, şi în orice moment, dacă situaţia economică şi social-politică se înrăutăţeşte – ceea ce e sigur pe fondul dezastrului din România – să apară un partid la Stînga, poate creat chiar peste noapte, care va surclasa Partidul Social Democrat.

A luat aminte conducerea PSD la lecţia din Bulgaria?!”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici