Ion Cristoiu: Cele două mari trucuri prin care Traian Băsescu a ajuns preşedinte în 2004

  • Ion Cristoiu: Una dintre diversiunile meşterite de forţele interesate în propulsarea lui Traian Băsescu s-a numit Fraudarea primului tur al prezidenţialelor din 2004. Mare şmecherie!
  • Ion Cristoiu: O diversiune în care se vîră pînă-n gît ONG-ul Pro Democraţia, condus de plumburiul Cristian Pîrvulescu, avînd drept victimă Biroul Electoral Central.
  • Ion Cristoiu: Luat prin surprindere, Adrian Năstase, anunţîndu-l pe un alt descumpănit, Victor Ponta în 2014, se bîlbîie. Diversiunea Fraudării sporeşte emoţia cerută de participarea Dreptei la al doilea tur al prezidenţialelor.
2554 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Cele două mari trucuri prin care Traian Băsescu a ajuns preşedinte în 2004

Ion Cristoiu: Cele două mari trucuri prin care Traian Băsescu a ajuns preşedinte în 2004

Diversiunea Fraudării. Alexandru Radu m-a căutat pentru a-mi da ultima sa carte. De fapt, pentru a participa la lansarea cărţii. Cum numai de sindrofii inutile (urăsc lansările de cărţi, potop de vorbe mari şi laude ipocrite) nu am timp, îl rog la telefon să-mi trimită cartea, pentru ca eventual să scriu despre ea. Într-una din camerele apartamentului am un dulap întreg cu scrieri despre postdecembrism. Lîngă memorii mai mult sau mai puţin avantajoase pentru imaginea autorului stau lucrări dedicate liderilor politici, partidelor, coaliţiilor, epocii în ansamblu. Cîteva dintre aceste lucrări sînt terminate şi semnate de Alexandru Radu. Pe politolog îl ştiu de pe vremea rebeliunii mele faţă de dictatura tulbure a lui Traian Băsescu. Una dintre diversiunile meşterite de forţele interesate în propulsarea lui Traian Băsescu s-a numit Fraudarea primului tur al prezidenţialelor din 2004.

Mare şmecherie!

Primul tur fusese cîştigat de Adrian Năstase. Stafful lui Traian Băsescu – a mărturisit mai tîrziu Elena Udrea – era la pămînt. Pentru a recupera handicapul, Traian Băsescu a convocat două trucuri strategice:

1. Deşi parlamentarele fuseseră cîştigate de PSD în alianţă cu Partidul lui Dan Voiculescu, el a proclamat că-l va numi premier pe Călin Popescu Tăriceanu dacă va ajunge preşedinte. Protocolul dintre PD şi PNL împărţea cele două funcţii, de premier şi de preşedinte, între cele două formaţiuni. Pentru ca alesul PNL să devină premier, trebuia să fi fost cîştigătoare la parlamentare Alianţa DA. Cum Alianţa pierduse, chiar dacă Traian Băsescu ar fi ajuns preşedinte, guvernarea era deja pierdută. Cele două partide, asta voiau, guvernarea, preşedinţia fiind, ca de obicei, în folosul persoanei fizice a preşedintelui. Traian Băsescu dibuie încercarea celui de-al doilea tur pentru alianţă. Dublu dezamăgiţi – atît după parlamentare, cît şi după primul tur – alegătorii Alianţei ar fi rămas acasă. Se cerea un bobîrnac, o speranţă că nu e pierdut totul. Traian Băsescu găseşte acest bobîrnac. Anunţă peste tot că ajungînd preşedinte îl va face pe Călin Popescu Tăriceanu premier. Alegătorii DA simt cum le umflă vîntul speranţei pînzele electorale. Traian Băsescu învinge în al doilea tur. După ce ajunge la Cotroceni procedează la ruperea frontului de la parlamentare prin ceea ce a numit el ulterior, pentru a se salva în ochii electoratului taliban, soluţia imorală.

Scapă de PUR, administrîndu-i un picior în dinţi lui Dan Voiculescu. Nu numai că l-a scos de la guvernare, dar mai mult l-a făcut şi securist.

2. Diversiunea cu fraudarea alegerilor. O diversiune în care se vîră pînă-n gît ONG-ul Pro Democraţia, condus de plumburiul Cristian Pîrvulescu, avînd drept victimă Biroul Electoral Central. Din Birou, dacă nu mă înşel ca vicepreşedinte, face parte Alexandru Radu. Luat prin surprindere, Adrian Năstase, anunţîndu-l pe un alt descumpănit, Victor Ponta în 2014, se bîlbîie. Diversiunea Fraudării sporeşte emoţia cerută de participarea Dreptei la al doilea tur al prezidenţialelor. Experienţa din toiul diversiunii a fost descrisă de Alexandru Radu într-o carte – Cum am fraudat alegerile –, despre care am avut o emisiune. De atunci ne cunoaştem şi asta explică de ce m-a invitat la lansare. A venit la BAR cu ea, şi în hol, asaltaţi de mirosul de mîncare urcat de la subsol, unde s-a amenajat un restaurant, mă uit peste carte. E volumul 2 al unei cărţi despre PSD, surprins în momentele sale de răscruce. Pentru documentare, Anne Jugănaru a făcut interviuri cu principalii actori ai principalelor scene. Observ cu acest prilej că avem nevoie de astfel de cărţi. Comentariul politic e la noi un fel de păreri somnambule de tip Conul Leonida în pat cu consoarta. Lipsesc trimiterile la ansamblu. Lipsesc rememorările. Adaug acestei observaţi solicitarea de a publica pe cristoiublog.ro un fragment din interviul dat de Ion Iliescu despre Victor Ponta. De ce? Pentru că în interviu Ion Iliescu spune că Victor Ponta a fost liderul Pieţii Universităţii. Din cîte ştiu eu, Victor Ponta doar se laudă c-a fost în Piaţa Universităţii.

 

*

 

Scriam pe 5 martie 2014

Mai mult decît Breaking news: Valeriu Zgonea scrie!

 

Azi, 5 martie 2014, a doua zi după împlinirea a 37 de ani de la Marele Cutremur, la ora 13.43, a avut loc un alt Mare Cutremur. De data asta pe scena noastră politică: Valeriu Zgonea a susţinut o Declaraţie de presă!

Am mai scris că, alături de Eugen Nicolicea, Valeriu Zgonea îndeplineşte în regimul Ponta rolul de Prostul satului. Cînd Victor Ponta n-are chef să se facă de rîs zicînd o prostie cu moţ, unul dintre cei doi se oferă să-i ţină locul.

Declaraţia de presă a lui Valeriu Zgonea s-a referit la cererea Preşedintelui ca Victor Ponta să-şi asume în Parlament un nou program de Guvernare. Distinsul preşedinte al Camerei Deputaţilor a respins categoric această exigenţă declarînd că ea nu se va îndeplini în veci: ”Guvernul Ponta a anunţat că păstrează acelaşi program de guvernare, astfel încât obligaţiile constituţionale sunt îndeplinite.”

Mai mult, Valeriu Zgonea a anunţat că va păşi pe scena europeană într-o acţiune ieşită din comun:

”Sunt dezamăgit şi regret - voi scrie tuturor preşedinţilor parlamentelor din Uniunea Europeană cu privire la acest fapt şi această atitudine incalificabilă a preşedintelui statutului român care ne pune pe noi într-o situaţie delicată, într-o zonă instabilă, într-un moment în care România are nevoie de stabilitate, are nevoie de încredere si pe pieţele financiare naţionale şi internaţionale. (…). Reporter: Când veţi informa preşedinţii tuturor parlamentelor? Valeriu Zgonea: Astăzi! Lucrez la scrisoare şi o voi trimite, l-am informat si pe primul ministru de dimineaţă, o să-l informez şi pe domnul preşedinte acum. ”

Asta s-a petrecut la 13.43. La 17.30, şeful lui Valeriu Zgonea, Victor Ponta a ieşit la televizor pentru a anunţa că va îndeplini cererea lui Traian Băsescu.

Nu v-am spus eu că Valeriu Zgonea e folosit de Victor Ponta pe post de Prostul satului?!

N.B. La 13.43 Valeriu Zgonea ne dădea o ştire de Breaking news: Scria! Credeţi că scrie şi acum, după ce Guvernul Ponta 3 a depus Jurămîntul la Cotroceni?

 

Alte titluri din 5 martie 2014:

A izbucnit un nou Război rece. Zilele lui Victor Ponta ca premier sunt deja numărate?

De dragul lui Victor Ponta, Traian Băsescu încalcă grav Constituţia!

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici