Ion Cristoiu: De ce se încăpăţânează PSD să-l susţină pe Marian Neacşu? Pentru că PSD nu guvernează. PSD se pregăteşte de alegeri. De alegeri anticipate.

  • Ion Cristoiu: . PSD, prin Marcel Ciolacu, a propus premierului, pentru postul de secretar general al Guvernului care revine PSD prin Acord, pe Marian Neacşu. Numai că, în februarie 2016, Marian Neacşu a fost condamnat definitiv la şase luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, deoarece şi-a angajat fiica la Biroul de parlamentar.
  • Ion Cristoiu: În aceste condiţii, PSD l-a propus secretar general al unui Guvern din care face parte şi PNL, un partid care împărtăşeşte cu USR sloganul Fără penali în funcţii publice. De altfel, şi PSD şi-a însuşit acest slogan o dată ce Marian Neacşu n-a mai fost trecut pe listele pentru parlamentarele din decembrie 2020.
  • Ion Cristoiu: Fermitatea cu care Marcel Ciolacu susţine, în numele PSD, propunerea ca un condamnat penal să ocupe o înaltă funcţie în Guvern ridică multe semne de întrebare. Mai ales că Marcel Ciolacu n-a mai fost atît de ferm în susţinerea Laurei Vicol ca şefă a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.
14275 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: De ce se încăpăţânează PSD să-l susţină pe Marian Neacşu? Pentru că PSD nu guvernează. PSD se pregăteşte de alegeri. De alegeri anticipate.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că prin susţinerea cu orice preţ a lui Marian Neacşu, condamnat definitiv pentru conflict interese, la conducerea Secretariatului General al Guvernului, liderul PSD Marcel Ciolacu urmăreşte să provoace o criză în coaliţie, coaliţie care nu a fost gândită să guverneze, ci să fie un mijloc prin care să se ajungă la alegeri anticipate în primăvară.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Marcel Ciolacu a acordat un interviu, miercuri, 1 decembrie 2021, seara, lui Victor Ciutacu de la România Tv. Interviul urmează altuia, dat marţi, 30 noiembrie 2021, după-amiaza, lui Ionuţ Cristache de la TVr. De precizat că acestea sînt primele interviuri acordate de Marcel Ciolacu televiziunilor după o lungă perioadă de timp, în care s-au desfăşurat negocierile dintre PSD şi PNL. În perioada negocierilor, Marcel Ciolacu a ţinut conferinţe de presă cu jurnaliştii şi jurnalistele acreditate la PSD. N-a acordat însă interviuri. Explicabilă prudenţa sa faţă de interviuri faţă de dispoziţia sa veselă faţă de conferinţele de presă. Ţinute pe scări, pe culoare şi chiar în uşa liftului, marcate de larma celor pe care Dick Morris le-a poreclit <Vrăbiuţele de pe sîrmă>, conferinţele de presă i-au asigurat lui Marcel Ciolacu spaţiu pentru a spune ce vrea fără nici o problemă. Interviurile – mai ales cînd sînt luate de jurnalişti profesionişti precum Victor Ciutacu sau Ionuţ Cristache - sînt un examen dificil pentru un politician venit în faţa presei chitit să spună doar ce vrea el. O dată investit Guvernul, Marcel Ciolacu a găsit de cuviinţă că se poate deda şi interviurilor. Mai trebuie remarcat că în aceste interviuri Marcel Ciolacu a vorbit în numele PSD.

În cadrul interviului de la România Tv, Victor Ciutacu a abordat cu îndrăzneală o chestiune delicată din cadrul Coaliţiei de guvernare. PSD, prin Marcel Ciolacu, a propus premierului, pentru postul de secretar general al Guvernului care revine PSD prin Acord, pe Marian Neacşu. Numai că, în februarie 2016, Marian Neacşu a fost condamnat definitiv la şase luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, deoarece şi-a angajat fiica la Biroul de parlamentar. Noţiunea de penal a fost folosită de Klaus Iohannis în scopuri politice, pentru a-şi scoate din joc adversarii prin punerea etichetei de penal oricărui politician împotriva căruia DNA a început o anchetă. În chip esenţial şi deci corect penal e o etichetă care poate fi pusă doar unui condamnat definitiv. Cel împotriva căruia s-a declanşat o anchetă nu e penal. El poate fi declarat nevinovat fie de instanţă, fie chiar de procurori.

Marian Neacşu a fost condamnat definitiv.

Chiar dacă cu suspendare, el trece şi chiar e un penal.

În aceste condiţii, PSD l-a propus secretar general al unui Guvern din care face parte şi PNL, un partid care împărtăşeşte cu USR sloganul Fără penali în funcţii publice. De altfel, şi PSD şi-a însuşit acest slogan o dată ce Marian Neacşu n-a mai fost trecut pe listele pentru parlamentarele din decembrie 2020.

Era normal ca Victor Ciutacu să-l întrebe pe Marcel Ciolacu despre controversata propunere. A avu loc următorul dialog:

<Victor Ciutacu: Îl numiţi, sau, mă rog, îl numeşte domnul Ciucă pe domnul Neacşu, mîine, secretar general al Guvernului?

Marcel Ciolacu: Am făcut această propunere domnului Marian Neacşu şi nu e atributul meu, e atributul primului ministru, i-am adus la cunoştinţă primului ministru cine dorim să fie secretarul general.

Victor Ciutacu: Şi primul ministru ce părere a avut?

Marcel Ciolacu: Nici o părere, domnul Neacşu e un om care a avut performanţe, e un om serios.

Victor Ciutacu: Da, dar a avut şi-o condamnare. Partenerii dumneavoastră de guvernare erau foarte radicali în această privinţă.

Marcel Ciolacu: Nu, n-a fost atît de norocos ca alţi preşedinţi de exemplu de ţară, ca să dau un exemplu.

Victor Ciutacu: N-a fost norocos.

Marcel Ciolacu: Adică, să înţelegeţi domnul Neacşu nu a furat nimic. Domnul Neacşu cu mulţi alţi aleşi locali, primari…

Victor Ciutacu: Vă dau o veste! Sînt mulţi care n-au furat nimic şi care unii s-au dus chiar jos de tot.

Marcel Ciolacu: A făcut parte dintr-un consiliu de administraţie, n-a fost plătit, nici nu mai ştiu, la o şcoală sau aşa ceva.

Victor Ciutacu: Şi şi-a angajat fata. Dar nu ne mai luăm de la atît.

Marcel Ciolacu: Şi-a a angajat fata pe o perioadă de patru luni.

Victor Ciutacu: Sunt de acord cu dumneavoastră. Eu mă refer la partenerii dumneavoastră intransigenţi şi lupta lor cu corupţia.

Marcel Ciolacu: Dar asta e corupţie?

Victor Ciutacu: Nu ştiu. Domnii de la PNL.

Marcel Ciolacu: Asta e corupţie?

Victor Ciutacu: Sunteţi de acord cu numirea domnului Neacşu?

Marcel Ciolacu: În acest moment cred că lucrurile sunt foarte clare. Staţi uşor, că domnul Neacşu am înţeles că a avut o condamnare pe această incompatibilitate.

Victor Ciutacu: Da, pe incompatibilitate. Pe conflict de interese, mai exact.

Marcel Ciolacu: Pe conflict de interese?

Victor Ciutacu: Da.

Marcel Ciolacu: Dar e depăşită juridic. Domnului Neacşu nu-i apare nimic în cazier. Ce facem? Omorîm oamenii?

Victor Ciutacu: Sînt mulţi reabilitaţi în ţara asta care nu ocupă funcţii publice de nivel înalt, să ştiţi, nu e ca şi cum ar fi…

Marcel Ciolacu: Eu îmi asum această numire.

Victor Ciutacu: Deci vă asumaţi dumneavoastră această numire>.

Am reprodus pe larg dialogul (nu fără efortul de a-l transcrie de pe înregistrarea emisiunii) pentru a atrage atenţia asupra a două amănunte semnificative:

1) Victor Ciutacu nu face parte dintre ziariştii care s-au pus în slujba Republicii Procurorilor. Totuşi el ţine să-şi arate uimirea faţă de propunerea PSD ca un condamnat penal să fie numit secretar general al Guvernului, una dintre funcţiile cheie ale unui Guvern.

2) Marcel Ciolacu e decis să meargă pînă la capăt cu această propunere. Ba mai mult, el lasă să se înţeleagă că Nicolae Ciucă nu-şi poate permite s-o respingă fără riscul de a provoca o Criză în Coaliţie. Cînd vine vorba de contracararea acuzaţiei că propune un condamnat enal, Marcel Ciolacu o scaldă. O scaldă rău de tot. Cel puţin argumentul că Marian Neacşu n-a avut încotro, că şi-a angajat fata pentru că murea de foame frizează ridicolul.

Fermitatea cu care Marcel Ciolacu susţine, în numele PSD, propunerea ca un condamnat penal să ocupe o înaltă funcţie în Guvern ridică multe semne de întrebare. Mai ales că, în aceeaşi emisiune, cînd Victor Ciutacu a abordat şi chestiunea linşajului la care e supusă Laura Vicol de USR şi reţeaua sa mediatică, Marcel Ciolacu n-a mai fost atît de ferm în susţinerea Laurei Vicol ca şefă a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor. Laura Vicol nu are nici o condamnare. Campania dusă împotriva ei de USR e cu cîntec. Laura Vicol e acuzată că în profesia sa de avocat a apărat şi interlopi. Stelian Ion a fost avocatul lui Radu Mazăre, unul dintre cei condamnaţi pentru corupţie. Pentru USR n-a fost o problemă să-l propună ca ministru al Justiţiei. Dacă Marian Neacşu ar fi fost susţinut de Marcel Ciolacu pînă-n pînzele albe, pentru că e propunerea PSD şi PSD nu cedează şantajului politico-mediatic, atunci Marcel Ciolacu ar fi trebuit s-o susţină pe Laura Vicol cu mai mare înflăcărare. Cu atît mai mult cu cît în cazul ei apare limpede campania politico- mediatică diversionistă.

De ce ţine neapărat Marcel Ciolacu să meargă pînă-n pînzele albe cu propunerea numită Marian Neacşu?

Excludem din start explicaţia unui ataşament sentimental al lui Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu e în România de azi un politician de un cinism exemplar. S-ar putea spune despre el că n-are mamă, n-are tată, cînd interesele politice o cer.

De ce insistă cu Marian Neacşu?

Răspunsul ar putea să treacă drept paradoxal:

Tocmai pentru că Marian Neacşu e condamnat penal. Dacă Marian Neacşu n-ar fi avut problema asta, Marcel Ciolacu nu s-ar fi înverşunat să-l susţină pînă-n pînzele albe.

Prin această propunere, sau mai precis prin susţinerea acestei propuneri, Marcel Ciolacu dă un şah electoral PNL.

Cel care trebuie să decidă e Nicolae Ciucă.

PNL, partidul în numele căruia a ajuns premier Nicolae Ciucă, nu-şi poate permite să înghită găluşca unui penal în Guvernul din care face parte şi PNL. Prin urmare, PNL are tot interesul să-l piseze pe premier să respingă propunerea. Altfel riscă o grozavă lovitură electorală.

PNL s-a compromis în relaţia cu USR ca un partener de Guvernare care nu respectă Acordul. În Acordul de Guvernare cu PSD nu scrie nicăieri că un partid nu poate propune un penal. Dacă PNL, prin Nicolae Ciucă, respinge propunerea lui Marcel Ciolacu, PSD are toate argumentele pentru a acuza PNL că repetă aroganţa din relaţia cu USR.

Se va declanşa astfel o Criză în Coaliţie.

Evident, ea va fi încheiată pînă la urmă.

Da, dar PNL va trece drept partidul neserios, care provoacă o Criză cînd Coaliţia n-a apucat nici măcar să guverneze ca lumea.

Aşadar, oricum ar da-o, PNL pierde electoral.

Aceasta e şi motivul pentru care PSD îi dă şah lui Nicolae Ciucă prin propunerea cu Marian Neacşu.

Am mai scris că această Coaliţie a fost din start gîndită de partenerii PNL şi PSD nu ca o Coaliţie de guvernare, ci ca un mijloc prin care cele două partide se înarmează pentru alegerile anticipate din primăvară.

De ce se încăpăţînează PSD să-l susţină pe Marian Neacşu?

Pentru că PSD nu guvernează.

PSD se pregăteşte de alegeri. De alegeri anticipate."

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici