Ion Cristoiu: În România, cei mai mulţi îşi urăsc profesia în care activează

  • Ion Cristoiu: Arghezi crede că în România cei mai mulţi îşi urăsc profesia în care activează: „Incapacitatea deosebită a poliţiei noastre vine de-acolo că oamenii din slujba ei, ca mai toţi specialiştii din tara noastră, sînt de altă meserie decît cea profesată, faţă de care, în fundul sufletului, ei nutresc o ură particulară şi dezgust."
  • Ion Cristoiu: "Cunosc în Bucureşti vreo două mii de oameni; unul singur mi s-a părut mulţumit de profesia domniei sale, domnul Take lonescu, şef de cabinet in partibus; e drept că pe acesta nu-l cunosc. "
  • Ion Cristoiu: "Ceilalţi mi se plîng pe toate modurile posibile de cruzimea specialităţii în care au nimerit. Profesiuni prin nimereală.” (Tudor Arghezi Crima din strada italiană sau nimenea la locul lui, Facla, 28 aprilie 1912)"
943 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: În România, cei mai mulţi îşi urăsc profesia în care activează

Ion Cristoiu: În România, cei mai mulţi îşi urăsc profesia în care activează

Propagandă. Din Sentinela, 30 august 1942, o poezie propagandistică atribuind Moscovei o stare de spirit:

„Comunicat la Radio Moscova

 

Armata se retrage-n goana mare,

Spre răsărit de Don şi mai departe,

Fugim cu toţi’n disperare

Din calea iureşului dătător de moarte.

Azi frontul lor victorios se’ntinde,

Trecînd chiar peste fluviul Kuban,

,Şi orice regiune ne-o cuprinde,

Că’n faţa lor nu facem niciun ban.

Vănjoşi, ne-au decimat biata oştire,

La Don, la Rostov şi la Krasnodar,

Iar noi nce zbatem rău in zvîrcolire

Să ţinem piept, dar totul e’n zadar.

Românii au trecut şi fluviul Yarga,

Şi atîta groază’n sînge ne-au băgat,

Că’ nspăimîntaţi, toţi tremurăm

ca varga,

De là Stalin, la ultimul soldat.

Plut adm. TH. D. CARAMAN”

Măi să fie!

 

*

 

Profesiuni prin nimereală. Arghezi crede că în România cei mai mulţi îşi urăsc profesia în care activează:

„Incapacitatea deosebită a poliţiei noastre vine de-acolo că oamenii din slujba ei, ca mai toţi specialiştii din tara noastră, sînt de altă meserie decît cea profesată, faţă de care, în fundul sufletului, ei nutresc o ură particulară şi dezgust. Cunosc în Bucureşti vreo două mii de oameni; unul singur mi s-a părut mulţumit de profesia domniei sale, domnul Take lonescu, şef de cabinet in partibus; e drept că pe acesta nu-l cunosc. Ceilalţi mi se plîng pe toate modurile posibile de cruzimea specialităţii în care au nimerit. Profesiuni prin nimereală.” (Tudor Arghezi Crima din strada italiană sau nimenea la locul lui, Facla, 28 aprilie 1912)

 

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici