Ion Cristoiu: Marele câştigător al alianţei PNL-PSD este Klaus Iohannis şi pentru asta chiar merită felicitări

  • Ion Cristoiu: Numele lui Nicolae Ciucă a fost propus de preşedinte cu mult înainte de a începe negocierile şi a făcut parte din înţelegerea de la Cotroceni dintre Marcel Ciolacu şi preşedinte. Nicolae Ciucă nu a fost propus sau impus de PSD, ci de Klaus Iohannis, ca una dintre condiţiile acestei alianţe de guvernare.
  • Ion Cristoiu: Deocamdată putem spune că această alianţă este opera lui Klaus Iohannis şi, deşi el este atacat de grupările din PNL, de USR, de alte grupuscule din #rezist, eu pot să spun că, din perspectiva interesului naţional, deocamdată, s-a pus capăt crizei.
  • Ion Cristoiu: Florin Cîţu nu se va mulţumi cu această situaţie şi va încerca să boicoteze acest guvern din răsputeri. Şi aici victoria lui Klaus Iohannis poate să fie un eşec deoarece sunt foarte multe forţe care vor lucra împotriva acestei alianţe, mai ales dinspre PNL şi una dintre aceste forţe va fi Florin Cîţu.
2637 afișări

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că desemnarea lui Nicolae Ciucă premier nu este o surpriză, el fiind impus de preşedinte Iohannis ca o condiţie a formării unei alianţe de guvernare între PNL şi PSD.

“Nu e o surpriză. Numele lui Nicolae Ciucă a fost propus de preşedinte cu mult înainte de a începe negocierile şi a făcut parte din înţelegerea de la Cotroceni dintre Marcel Ciolacu şi preşedinte. Nicolae Ciucă nu a fost propus sau impus de PSD, ci de Klaus Iohannis, ca una dintre condiţiile acestei alianţe de guvernare”, a afirmat publicistul luni, la Ştirile Aleph News, după consultările de la Cotroceni şi anunţul şefului statului privind premierul desemnat.

De altfel, Ion Cristoiu face o afirmaţie surprinzătoare în condiţiile în care nu de puţine ori s-a poziţionat ca adversar al preşedintelui Iohannis.

“Marele câştigător al acestei alianţe este Klaus Iohannis. Problema României de la 1 septembrie până acum a fost să se termine criza politică. Criza politică se putea termina fie prin această alianţă, destul de dificilă, şi care a fost patronată de Klaus Iohannis, şi pentru asta chiar merită felicitări pentru că este foarte greu să uneşti trei partide care s-au certat până acum, fie anticipate. Deocamdată putem spune că această alianţă este opera lui Klaus Iohannis şi, deşi el este atacat de grupările din PNL, de USR, de alte grupuscule din #rezist, eu pot să spun că, din perspectiva interesului naţional, deocamdată, s-a pus capăt crizei şi sunt aproape sigur, şi Klaus Iohannis are sondaje, că pe români nu-i interesează cine cu cine s-a coalizat, ci vor ca de joi să aibă un guvern”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că alianţa PNL-PSD-UDMR este opera preşedintelui Iohannis, reuşind să impună liberalilor şi social-democraţilor formarea unei coaliţii cu Nicolae Ciucă premier.

“Faptul că va fi un guvern stabil, şi după părerea mea măcar 2-3 luni tot va merge,  eu o majoritate tare, repet, o spun cu toată responsabilitatea, am fost un mare adversar al lui Klaus Iohannis, dar de data aceasta este opera lui. Pentru că el a impus PNL, care era aşa, cu coada sus, uitând că a pierdut alegerile, şi sigur PSD. Să ştiţi că nici PSD-ului nu i- a fost atât de uşor să intre într-o coaliţie care poate să-i aducă o cădere în sondaje.”, a susţinut publicistul.

Cât priveşte tensiunile apărute în PNL, cu liberali care îi cer demisia lui Florin Cîţu din fruntea PNL, Ion Cristoiu nu exclude ca acesta să boicoteze Guvernul Ciucă.

“Marea problemă la ora actuală a întregii României este PNL, care este deja un partid bolnav, în agonie. E ceva în neregulă. Nu e corect din punct de vedere politic ca partidul din partea dreaptă a scenei politice să fie ceea ce este. Şi una din cauzele agoniei PNL este ce spuneaţi dvs, Florin Cîţu. El nu se va mulţumi cu această situaţie şi va încerca să boicoteze acest guvern din răsputeri. Şi aici victoria lui Klaus Iohannis poate să fie un eşec deoarece sunt foarte multe forţe care vor lucra împotriva acestei alianţe, mai ales dinspre PNL şi una dintre aceste forţe va fi Florin Cîţu”, a avertizat publicistul.

În opinia sa, problema ar putea fi rezolvată astfel încât premierul să fie şi preşedintele partidului, pentru că altfel dreapta scenei politice ar fi văduvită de un partid puternic, contrapondere la PSD.

“Cred că trebuie rezolvată şi aici problema, adică premierul să fie şi preşedintele partidului pentru că în situaţia de acum PNL nu merge. Aţi văzut şi dvs, în timp ce la PSD ăia acţionează ca o armată napoleoniană, nu clinteşte nimic, la ei au început să se certe pe ministere. Nu e bine pentru că noi avem nevoie de un PNL foarte puternic, ca o contrapondere la PSD”, a argumentat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că noul guvern va fi condus de fapt de tandemul Klaus Iohannis- Marcel Ciolacu, iar premierul desemnat, Nicolae Ciucă, va da bine în ochii electoratului, inclusiv al PSD, datorită imaginii sale de general.

“Nicolae Ciucă răspunde unei condiţii fundamentale a acestei alianţe, anume nu a fost antipesedist, lasă impresia unui tehnocrat dă bine la electoratul PSD care este fascinat de generali, de autoritate, creează această impresie de autoritate, dar, după părerea mea, dacă vă uitaţi, apropo de certurile de la PNL, foarte mulţi din guvernul acesta din partea PNL sunt ai lui Iohannis. Predoiu la Justiţie este Klaus Iohannis, Sorin Câmpeanu la Educaţie este Klaus iohannis, Ministerul de externe e clar că e Klaus Iohannis. Deci putem spune că avem de-a face cu un guvern Klaus Iohannis-Marcel Ciolacu. Cei doi vor fi şefii acestui guvern, dar dl Nicolae Ciucă nu are încă vizibile ambiţiile politicienilor şi din punctul acesta de vedere cred că misiunea lui principală este de a nu neglija în numele PNL niciun alt partid. Nu cred că va face greşelile lui Cîţu să ostracizeze pe miniştrii PSD. Deci din punctul acesta de vedere şi viziunea aceasta că e pandemia că vine valul 5, că vine valul 6, că vine criză, imaginea de general, de autoritate, dă bine. Sigur, la marea majoritate a electoratului, poate că unii sunt nemulţumiţi”, a mai spus publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici