Ion Cristoiu: Nicolae Ciucă – un membru al Camarilei Generalilor răsplătit de Klaus Iohannis cu postul de premier pentru felul muzical în care bate din călcîie

  • Ion Cristoiu: Democraţia originală a lui Ion Iliescu şi-a găsit în fine concretizarea. E vorba de democraţia militarizată. Premierul desemnat de Iohannis va fi un general: Nicolae Ciucă, fostul şef de stat major al României. Premieri generali se mai găsesc doar prin Africa. Prin desemnarea lui Ciucă se găseşte unul şi în Europa.
  • Ion Cristoiu: Klaus Iohannis a desemnat în locul PNL cine să fie propusul partidului pentru postul de premier. Şi liderii partidului nici măcar n-au sughiţat la o asemenea bătaie de joc: Să li se impună de către Klaus Iohannis pe cine să desemneze drept premier în vederea consultărilor de la Cotroceni.
  • Ion Cristoiu: Am socotit că trebuie să reiau două texte publicate în 2017 şi 2019 pentru că ele explică gestul lui Klaus Iohannis de a impune PNL drept premier al PNL pe generalul Nicolae Ciucă. Veţi descoperi un demnitar folosit de americani pentru a ne vîră pe gît fiarele lor vechi şi un politruc pur şi simplu,
11046 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Nicolae Ciucă – un membru al Camarilei Generalilor răsplătit de Klaus Iohannis cu postul de premier pentru felul muzical în care bate din călcîie

Publicistul Ion Cristoiu reia două texte publicate în 2017 şi 2019 pentru a arăta cine este Nicolae Ciucă, premierul desemnat de preşedintele Iohannis în locul liberalilor şi în ciuda prevederilor constituţionale.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Pe la începutul postdecembrismului, cînd despre România se spunea că e cu funduleţul în două luntri, Ion Iliescu lansase teza unei aşa zise democraţii originale. Nu mă aventurez acum în prezentarea pe larg a tezei, de care am rîs mulţi la ora respectivă, pentru că democraţia e democraţie, nu poate fi nici originală, nici neoriginală. Era vorba de o şmecherie prin care Ion Iliescu voia să înlocuiască pluralismul politic tipic democraţiei cu pluralismul din interiorul FSN.

Un fel de PCR care, spre deosebire de răposatul, avea aripi.

Au trecut de atunci 30 de ani.

Democraţia originală a lui Ion Iliescu şi-a găsit în fine concretizarea.

E vorba de democraţia militarizată.

Premierul desemnat de Klaus Iohannis va fi un general: Nicolae Ciucă, fostul şef de stat major al României.

Premieri generali se mai găsesc la ora actuală doar prin Africa.

Prin desemnarea lui Nicolae Ciucă drept premier se găseşte unul şi în Europa.

De bine de rău, PNL a obţinut în alegerile parlamentare scorul care-i dă dreptul de a desemna un premier. Cum dracu nu s-a găsit între liderii PNL, cei care au tras în campanie, o persoană care să fie desemnată de partid pentru postul de premier? Nu întîmplător folosesc formula desemnat de partid. Potrivit democraţiei civile, nu militarizate, după alegeri un partid îşi desemnează premierul. La Cotroceni preşedintele, potrivit acestei hîrtii igienice care e Constituţia României în timpul regimului Iohannis, optează pentru unul din propuşii partidelor. În nici un caz Preşedintele nu desemnează cine va fi propusul unui partid. Ei bine, Klaus Iohannis a desemnat în locul PNL cine să fie propusul partidului. Şi liderii partidului nici măcar n-au sughiţat la o asemenea bătaie de joc: Să li se impună de către Klaus Iohannis pe cine să desemneze drept premier în vederea consultărilor de la Cotroceni.

Despre Nicolae Ciucă am fost printre puţinii jurnalişti care am anunţat că după alegeri va fi premier impus de Klaus Iohannis. Cînd ziceam asta, mulţi zîmbeau ironic amintindu-mi că preşedintele a zis iar şi iar că Ludovic Orban va fi premierul după alegeri. Nu văzuseră ca mine, la viaţa lor, ce înseamnă promisiunile şi angajamentele politicienilor. Tot despre Nicolae Ciucă am scris în mai multe rînduri. Reproduc mai jos după cristoiublog.ro fragmente din două dintre textele mele despre el. Unul publicat în 22 aprilie 2017,altul în 29 ianuarie 2019. Am socotit că trebuie să le reiau, pentru că ele explică gestul lui Klaus Iohannis de a impune PNL drept premier al PNL pe generalul Nicolae Ciucă. Veţi descoperi în primul comentariu un demnitar folosit de americani încă din 2017 pentru a ne vîră pe gît fiarele lor vechi în schimbul a miliarde dolari luaţi de Sănătate şi Educaţie, iar în al doilea, un politruc pur şi simplu, fără nici o legătură cu Demnitatea şi Onoarea de militar.

 

4 miliarde de euro ! Atît va da România săracă pe rachetele Patriot! Suma cu care, în realitate, liderii PSD vor să cumpere pentru ei bunăvoinţa americanilor (22 aprilie 2017)

Toate site-urile şi televiziunile de ştiri au difuzat joi după-amiază, în regim de Breaking news, ştirea potrivit căreia România urmează să achiziţioneze anul acesta din America rachete Patriot în valoare de 4 miliarde de euro.

Desigur, Breaking news-ul a fost folosit de presa noastră din simplul motiv că rachetele Patriot ţin de arsenalul hollywoodian, alături de Rambo, de CIA şi de Secret Service.
Noi credem însă că ştirea merita regimul de Breaking news din cel puţin trei motive:

  1. O asemenea sumă într-o ţară în care mai sunt atîtea de făcut în materie de viaţă cotidiană – de la autostrăzi şi căi ferate de mare viteză pînă la WC-uri publice, măcar în Bucureşti - e o ştire de Breaking news.
  2. Înzestrarea cu rachete Patriot e un nou gest care poate fi interpretat de Moscova, alături de Scut, drept unul ţinînd de ipostaza României de etern căţel al Vestului faţă de Imperiul de la Răsărit.
  3. Achiziţionarea de rachete Patriot la o asemenea sumă, fără organizarea unei competiţii între producători, e o dovadă fără dubiu de încercare a Guvernului PSD-ALDE de a cumpăra favoare americană pe spatele banilor luaţi de la omul de rînd.

Dacă decizia ar fi fost luată de regimul Băsescu nimeni nu-ar fi fost surprins.
Traian Băsescu a făcut din Marele Licurici Steaua Polară a României.

PSD a dus în anii anteriori o campanie de propagandă şi agitaţie împotriva partidelor care-l slugăresc pe Marele Licurici.
Pe drept cuvînt, joi seara, la România 9 de la TVR, Mircea Dinescu şi-a exprimat uluirea pentru această achiziţie aberantă, din seria Tichiei de mărgăritar a chelului.
Ascultîndu-l pe Mircea Dinescu, care a ţinut neapărat să abordăm acest subiect, netrecut pe ordinea de zi a emisiunii, mi-am dat seama că, deşi auzisem ştirea la România Actualităţi, nu mă preocupasem s-o verific.

Am accesat ştirile privind Achiziţia de pe tableta luată cu mine.
După cîteva ştiri citite - toate aceleaşi, pentru că erau copiate după o depeşă Mediafax - am simţit nevoia să mă frec la ochi.
Anunţul nu venise nici de la Preşedinte, nici de la premier, nici măcar de la ministrul Apărării.
Nu era nici măcar informaţie pe surse, obţinută de presă pe căi ilicite.
Lîngă Galaţi, la Smârdan, era în desfăşurare un exerciţiu militar comun româno-american. Astfel de exerciţii trec neobservate de presa noastră, fie şi pentru faptul că, pînă acum cel puţin, n-a fost lansată o bombă nucleară din greşeală. Fiind vorba de fapte strict militare, presa nu se grăbeşte să-şi trimită corespondenţii la faţa locului.
E de la sine înţeles că ştabii Armatei, prezenţi la faţa locului, nu organizează conferinţe de presă.
Chefuri după, da, mai organizează, dar întîlniri cu ziariştii, nu.
Ce dracu să spui presei cît de cît interesant despre un exerciţiu militar?
Ei bine, anunţul privind achiziţia de rachete Patriot în valoare de 4 miliarde de euro a fost făcut nu la o şedinţă CSAT, nu la o şedinţă de Guvern, ci la o conferinţă de presă organizată la Smârdan, lîngă Galaţi.
Cel care a făcut anunţul n-a fost preşedintele României, premierul, Şeful partidului care deţine majoritatea în Parlament, ministrul Apărării
Anunţul a fost făcut mai întîi de Florin Vlădică, secretar de stat în MApN la Departamentul Armament, şi a fost confirmat de şeful Marelui Stat Major, Nicolae Ciucă.

Ionuţ Cristache, regizorul emisiunii, a făcut să fie difuzat un grupaj constituit din Declaraţia lui Nicolae Ciucă şi reacţiile lui Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea.
Reacţiile mi-au împins uluirea pînă la descumpănire.
Dacă se pune problema unei asemenea achiziţii (4 miliarde de euro pe armament), responsabili sunt Guvernul şi Majoritatea parlamentară.
Ori atît premierul, cît şi şeful Majorităţii, au părut luaţi prin surprindere de anunţ.

Liderul Majorităţii PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi-a exprimat nemulţumirea faţă de declaraţia lui Nicolae Ciucă:

<Ce nu mi-a plăcut astăzi (joi – n.r.) a fost declaraţia – nu ştiu dacă a fost astăzi sau ieri – declaraţia şefului Statului Major care a anunţa deja că va achiziţiona rachete Patriot. Păi au finalizat procedurile? Nu e bine să aştepte derularea procedurilor, totuşi? E şeful Statului Major şi mă aştept la foarte multă rigoare. Poate şi ministrul Apărării se gîndeşte la asta tot timpul acolo, prin minister. Mai puţine declaraţii şi mai multă acţiune cred că este mai bine.>

Chiar dacă Liviu Dragnea nu dezminte categoric anunţul, totuşi, reacţia sa ţine de minima respectare a procedurilor.
Un asemenea anunţ nu e făcut în premieră de un secretar de stat în MApN şi de Şeful Marelui Stat Major.
Premierul Sorin Grindeanu şi-a exprimat şi el nemulţumirea ,în şedinţa de Guvern, faţă de felul aiurea în care a fost făcut anunţul:

<Un ultim lucru, ca şi precizarea legată de dumneavoastră, echipa mea. Nu-mi doresc – şi am şi cerut să se facă o inventariere – ca altcineva decît cei care sunt titularii pe posturi să discute despre lucruri care ţin de alte ministere. Nu vreau să aflu despre investiţii la Ministerul Apărării decît din declaraţii ale ministrului Apărării. Suntem clari?!>

Luînd seamă la reacţiile celor doi şi mai ales plecînd de la nitam-nisamul în care a fost făcut anunţul, joi seara, la emisiune, am intervenit semnalînd în acest caz brambureala din regimul PSD-ALDE.
Un secretar de stat şi un şef de stat major se trezesc vorbind la un exerciţiu militar din provincie despre o decizie de un uriaş impact în opinia publică:
4 miliarde de euro pentru cumpărarea de rachete Patriot de la americani, operaţiune ţinută pînă în cel mai mare secret pînă acum.
Nici pe vremea Guvernului tehnocrat nu s-ar fi întîmplat ca un asemenea anunţ să nu fie rezervat pentru premier sau pentru preşedinte.

 

Războiul camarilelor dintre Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea e anul ăsta pe viaţă şi pe moarte (29 ianuarie 2019)

E deja cunoscut opiniei publice Scandalul zis şi al Şefului Statului Major General al Armatei Române. Pentru o mai mare concizie îi vom spune Marele Stat Major. Nicolae Ciucă, şeful Marelui Stat Major, a împlinit patru ani de cînd e în fruntea bucatelor de la Popota de lux care e Marele Stat Major. Nicolae Ciucă s-a afirmat în mandatul său doar ca un ins care nu ştie să-şi ţină gura, lucru mai rar la militari, chiar şi la cei de teapa lui Moş Teacă. În 2017, Nicolae Ciucă a declanşat ditamai Scandalul anunţînd la manevrele de la Smîrdan în premieră că România va achiziţiona Rachete Patriot de la americani. Gestul era neobişnuit. Un asemene anunţ se face de către premier sau de către Ministrul Apărării Naţionale. Nicolae Ciucă, încălcînd orice regulă, inclusiv a bunului-simţ, pune Guvernul, Coaliţia de Guvernare într-o situaţie penibilă. Pe drept cuvînt la vremea respectivă, premierul Sorin Grindeanu şi-a exprimat nemulţumirea în deschiderea şedinţei de guvern:

<Un ultim lucru, ca şi precizarea legată de dumneavoastră, echipa mea. Nu-mi doresc – şi am şi cerut să se facă o inventariere – ca altcineva decît cei care sunt titularii pe posturi să discute despre lucruri care ţin de alte ministere. Nu vreau să aflu despre investiţii la Ministerul Apărării decît din declaraţii ale ministrului Apărării. Sîntem clari?!>

Într-o ţară normală iniţiative dintre acestea se plătesc cu demisia. Lui Nicolae Ciucă nu i s-a întîmplat nimic.

Potrivit Legii 46/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, art. 39, alin 5 mandatul Şefului Marelui Stat Major e de patru ani, cu posibilitatea de prelungire pentru o perioadă de un an. Şi în cazul Şefului MSJ îşi spune cuvîntul procedura dublei chei din relaţia Guvern - Preşedinţie. În cazul desemnări unui nou Şef de Stat Major ministrul Apărării Naţionale propune. Numirea e făcută de preşedinte. Se înţelege chiar şi de către persoanele care pricep mai greu precum Klaus Iohannis, că prelungirea mandatului cu un an se face tot la propunerea Ministrului Apărării Naţionale. Tradiţia postdecembristă e ca şeful Marelui Stat Major să plece la încheierea mandatului. Prelungirea cu an e fără rost şi mai ales periculoasă. Funcţia revine generalilor Armatei Române. E bine pentru sănătatea Armatei ca să se ofere posibilitatea de a trece pe la şefia Marelui Stat Major şi a altor generali. Armata română nu duce lipsă de generali competenţi, care pot prelua această funcţie. A prelungi cu an în condiţii normale, de pace, mandatul Şefului de Stat Major ridică multe întrebări. De ce să mai stea un an? Fără el Armata Română, care oricum freacă menta pe timp de pace, nu poate trăi? Că Nicolae Ciucă îşi încheia mandatul în decembrie 2018 se ştia deja de la începutul anului, dacă nu chiar de la începutul lui 2015 cînd a fost numit Nicolae Ciucă. Normal ar fi fost ca Klaus Iohannis să dea în clocot, pufăind, de pe la începutul lui decembrie 2018. Deoarece, potrivit Legii, propunerea e făcută de ministrul Apărării era normal, în cadrul responsabilităţilor pe care le are preşedintele în CSAT şi mai ales ţinînd cont de importanţa Armatei în Republică, ca Klaus Iohannis să ia legătura cu ministrul Apărării Naţionale pentru a se interesa dacă are deja o propunere. Noul Ministru al Apărării, Gabriel Leş, a depus Jurămîntul pe 20 noiembrie 2018. Din spusele sale rezultă că preşedintele nu l-a contactat. Nici fostul ministru Mihai Fifor nu-mi amintesc să fi mărturisit c-a discutat cu preşedintele chestiunea Şefului de Stat Major. Mai mult, Gabriel Leş a dezvăluit că a trimis documentele privind noul şef de Stat Major cu două săptămîni înainte de şedinţa CSAT. Klaus Iohannis, în stilul său specific, Eu, Klaus Iohannis, Preşedinte cu p mare, n-a vrut să stea de vorbă cu el. Aşa s-a ajuns la impunerea lui Nicolae Ciucă, împotriva tradiţiei, încă un an la şefia Marelui Stat Major, printr-un decret ilegal semnat de Klaus Iohannis.

S-au făcut multe presupuneri în legătură cu acţiunea în forţă a lui Klaus Iohannis. S-a vorbit de un conflict în chestiunea achiziţiilor de armament, de corvete mai ales.
Bătut cîmpii cu graţie.
Din nevoia presei de a căuta scenarii complicate acolo unde lucrurile se petrec după legile omeneşti.

Nicolae Ciucă e unul dintre oamenii lui Klaus Iohannis. Ca şi Lucian Pahonţu, ca şi Augustin Lazăr. Ca mulţi alţii din Sistemul instituţiilor de forţă. N-am date să afirm că Nicolae Ciucă, care se dă în vînt după şefii de Moş Teacă la nivel înalt, s-a milogit pe lîngă Klaus Iohannis să-l mai ţină şef de Stat Major încă un an. Judecînd după scandalul din 30 aprilie 2017, omul e mai degrabă politruc decît militar. E lesne de presupus că scăldat în privilegiile şefiei n-ar mai vrea să plece din funcţie decît cu picioarele înainte. Dacă n-ar fi aşa, ar fi demisionat pentru a evita antrenarea Armatei într-un scandal politic. N-a făcut-o. Ceea a ce înseamnă că s-a dat de ceasul morţii să rămînă. În alte împrejurări, Klaus Iohannis n-ar fi ţinut cont de milogeala lui Nicolae Ciucă. Mai ales că prelungirea mandatului presupunea o clară încălcare a Constituţiei dacă nu era propunerea ministrului Apărării Naţionale. De ce a forţat nota? De ce a jucat sîrba pe Constituţie? (Cum o fi Klaus Iohannis jucînd sîrba? Vi-l imaginaţi în această postură?). Răspunsul îl dă dialogul avut la Cotroceni cu presa în ziua de 14 ianuarie 2019:

<Reporter: Dacă îmi permiteţi, ca să înţelegem miza acestei lupte pe care o duc cei de la PSD, spuneaţi, care este jocul? Dacă ne puteţi da informaţii sau e vorba de informaţii secrete?
Klaus Iohannis: Nu e vorba de nici o informaţie secretă. Jocul este unul şi acelaşi pe care îl joacă PSD-ul de la început, vrea să pună mâna pe toate funcţiile din stat. Or asta nu se poate. Funcţiile din stat se ocupă şi după criteriul competenţei.>

Cînd a impus în chip anticonstituţional prelungirea lui Nicolae Ciucă la şefia Statului Major, Klaus Iohannis a invocat încălcarea legii de către PSD. Acum însă, la Cotroceni, el se dă de gol. În propunerea ministrului pentru un nou şef de Stat Major, el vede preocuparea PSD de a pune mîna pe toate funcţiile în stat. Preocupare împotriva căreia – vezi Doamne! – el luptă în numele democraţiei”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici