Ion Cristoiu: Va ceda până la urmă Florin Cîţu acceptându-l premier pe Nicolae Ciucă sau se va ridica împotriva Tatălui de la Cotroceni?

  • Ion Cristoiu: A rămas un punct crucial al negocierilor dintre cele două partide: Împărţirea puterii între ele în cadrul noului Guvern. Împărţirea care ridică mari probleme trimite la funcţia de premier. PSD a aprobat în forul colectiv de conducere principiul rotaţiei premierilor. Marţi, 16 noiembrie 2021, seara, a aprobat acest principiu şi conducerea PNL.
  • Ion Cristoiu: Aşa cum a sesizat Kelemen Hunor, numai şefii de partide pot conduce pe rînd o Coaliţie de asemenea dimensiuni. Dacă premierul e şeful de partid, se rezolvă atunci ţinerea sub control a partidului aflat sub presiunea electoratului pentru destrămarea Coaliţiei.
  • Ion Cristoiu: Potrivit propriei declaraţii de după reuniune, Florin Cîţu merge la negocierile cu PSD ca propunere a PNL de premier. Nici nu se pune problema ca PSD să-l accepte pe Florin Cîţu. Dacă Florin Cîţu nu cedează presiunilor de la Cotroceni, negocierilor PSD-PNL li se pune cruce.
6099 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Va ceda până la urmă Florin Cîţu acceptându-l premier pe Nicolae Ciucă sau se va ridica împotriva Tatălui de la Cotroceni?

Ion Cristoiu: Va ceda până la urmă Florin Cîţu acceptându-l premier pe Nicolae Ciucă sau se va ridica împotriva Tatălui de la Cotroceni?

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că negocierile dintre liberali  şi PSD ar putea eşua dacă Florin Cîţu nu-l acceptă pe Nicolae Ciucă premier, aşa cum preşedintele Klaus Iohannis s-ar fi înţeles cu Marcel Ciolacu, existând chiar posibilitatea ca liderul PNL să se revolte împotriva şefului statului, după cum lasă să se înţeleagă votul de marţi seara din conducerea partidului.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Şirul de întîmplări poreclite şi Criză politică, poate din nevoia românească (satirizată de Caragiale în schiţa Situaţiunea ) de a vedea peste tot doar dezastre, e abordat de jurnalişti de pe două posibile poziţii:

1) De pe poziţia jurnalistului activist, implicat pro şi contra în bătălia dintre partide, la nivelul de patimă manifestată de a galerii de fotbal.

2) De pe poziţiile jurnalistului obiectiv, calm, care abordează personajele şi evenimentele de la un moment dat cu luciditatea tipică Istoricului care e şi Istoricul clipei.

De la debutul Crizei, la 1 septembrie 2021, am încercat, atît la rubrica Gîndurile lui Cristoiu, cît şi în Jurnalul meu video să mă situez în abordarea personajelor şi evenimentelor pe poziţia lipsită de emoţii a Istoricului clipei.

Cred că telespectatorii şi cititorii mei au nevoie de o explicare a evenimentelor complexe, complicate, dar mai ales marcate de mister, şi nu de o luare de atitudine pro sau contra unui partid sau unui personaj. Evident, e posibilă şi o asemenea abordare. Da, dar atunci avem de a face cu o tabletă sau cursiv şi nu cu o analiză care să-l ajute pe cititor sau telespectator să nu se lase manipulat.

În mai multe rînduri am avertizat că aşa-zisa Criză politică, în viaţă de două luni şi jumătate, nu poate fi înţeleasă şi explicată decît prin raportarea politicienilor şi partidelor la ceea ce se cheamă Interesul definitoriu. Indiscutabil, într-un moment istoric intră şi emoţiile, trăirile şi gîndurile personajelor implicate. Acestea însă, oricît de năvalnice ar fi din punctul de vedere al omenescului, nu pot sări peste hotarele dictate de interes.

Sub semnul acestei învăţături se impune să analizăm impasul în care au intrat, începînd de marţi, 16 noiembrie seara, negocierile dintre PNL şi PSD privind formarea unui nou Guvern. Judecînd după interesele care-şi spun cuvîntul în deciziile unor persoane şi partide, putem avansa teza unui eşec al negocierilor. În acest caz, singura soluţie e anticipatele. O soluţie care, după opinia noastră, ar fi trebuit aleasă chiar din debutul Crizei. S-ar fi cîştigat astfel pentru ţară un timp preţios. Timp pierdut cu desemnările aiurea de premieri, cu negocierile între partide.

Ce s-a întîmplat marţi, 16 noiembrie seara?

Pentru a răspunde întrebării trebuie să trecem în revistă negocierile dintre PSD şi PNL de pînă acum.

În ciuda deosebirilor uriaşe de poziţii afişate public, PNL şi PSD au găsit temeiurile pentru un program de guvernare comun. Deosebirile de poziţii s-au manifestat doar în plan electoral. Şi PSD şi PNL (mai ales PNL) au ţinut să-şi convingă electoratul că incredibila pînă nu demult coaliţie de guvernare PNL-PSD nu pune la îndoială Programele politico-ideologice ale celor două partide. Că a fost vorba de o comedie electorală ne spune chiar bunul simţ. Cele două partide au negociat un banal Acord de Guvernare şi nu o fuziune sau măcar o Alianţă politică şi electorală în genul USL. Cum corect observa Dacian Cioloş, un Acord de Guvernare nu cere în chip fatal armonizarea poziţiilor în probleme ce se pot soluţiona doar pe întinderea unui deceniu: cota unică sau cota progresivă de exemplu.

Negocierile Programului de Guvernare s-au încheiat practic. A rămas însă un punct crucial al negocierilor dintre cele două partide:

Împărţirea puterii între ele în cadrul noului Guvern.

Împărţirea care ridică mari probleme trimite la funcţia de premier.

 PSD a aprobat în forul colectiv de conducere principiul rotaţiei premierilor.

Marţi, 16 noiembrie 2021, seara, a aprobat acest principiu şi conducerea PNL.

Toate bune şi frumoase pînă aici.

Formula rotaţiei, o premieră în Istoria politică a României, e singura capabilă să dea ţării noua Alianţe de Guvernare. Pe de-o parte pentru că astfel în ochii electoratelor Coaliţia dintre PNL şi PSD nu mai apare ca o predare a unui partid în braţele altuia. 0Formula cu premierii prin rotaţie, după un an şi ceva, urmînd ca restul Guvernului să rămînă acelaşi, are şi avantajul că micşorează suspiciunile reciproce. Dacă e garantată de Klaus Iohannis, formula nu dă posibilitatea unuia din partide să cucerească întreaga Putere în detrimentul celeilalte.

După opinia mea, pentru ca formula să fie viabilă, se cer îndeplinite alte două condiţii:

  1. Primul premier să fie de la PNL. O condiţie indispensabilă supravieţuirii noului Guvern, pentru că ea contracarează acuzaţiile aduse de electorat şi de presa de Dreapta PNL-ului c-a cedat puterea duşmanului numit Ciuma Roşie.

2) Premieri să fie pe rînd şefii celor două partide.

Aşa cum a sesizat Kelemen Hunor, numai şefii de partide pot conduce pe rînd o Coaliţie de asemenea dimensiuni. Dacă premierul e şeful de partid, se rezolvă atunci ţinerea sub control a partidului aflat sub presiunea electoratului pentru destrămarea Coaliţiei.

Formula rotaţiei premierilor e agreată de amîndouă partidele. Divergenţele încep în clipa cînd se pune problema cine să dea primul premier.

PSD susţine că el trebuie să dea primul premierul.

Din datele pe care le deţin, PSD nu face din această condiţie o chestiune de viaţă şi de moarte. Prin această condiţie, Marcel Ciolacu îi face jocurile lui Klaus Iohannis. Preşedintele PSD face jocurile Preşedintelui în al cărui cuvînt dat crede (!!!) şi cînd spune nu Florin Cîţu să fie premier. Asta înseamnă că PSD are şi o altă variantă în cadrul rotaţiei de premieri:

Premierul să nu fie, prin Acord, preşedintele partidului, ci o persoană desemnată de partid. În cazul de faţă, PSD îl vrea ca premier din partea PNL (acceptînd ca PNl să dea primul premier în cadrul rotaţiei) pe Nicolae Ciucă. Sînt multe motiv pentru care Marcel Ciolacu optează pentru Nicolae Ciucă:

De la atenuarea imaginii de dominare a Coaliţiei de către PNL, deoarece Nicolae Ciucă nu trece drept om de partid, pînă la suspiciunea faţă de comportamentul arbitrar al lui Florin Cîţu. De ce n-ar repeta Florin Cîţu în cazul PSD porcăria făcută în cazul USR?

Principalul motiv îl reprezintă însă înţelegerea cu Klaus Iohannis în privinţa lui Nicolae Ciucă. Deocamdată Klaus Iohannis n-are curaj să bată din picior la Florin Cîţu ca să-l accepte pe Nicolae Ciucă.

Ar fi şi periculos.

Florin Cîţu a îndeplinit exemplar ca premier ordinele lui Klaus Iohannis. Revocarea lui Stelian Ion a fost urmarea ordinului primit de la Cotroceni. Dacă în public se dezvoltă informaţia că Klaus Iohannis l-a sacrificat pe Florin Cîţu, ce lider PNL se va mai grăbi să-i execute lui Klaus Iohannis ordinele?

Pentru a evita această imagine, Klaus Iohannis joacă teatrul preşedintelui arbitru, care lasă cele două partide să negocieze formula de premier. În realitate, el acţionează ferm pentru ca premier să fie Nicolae Ciucă. Pentru aceasta el se foloseşte de două instrumente:

  1. PSD, care-l refuză pe Florin Cîţu premier, ameninţînd că pune capăt negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.
  2.  Liderii PNL care sînt oamenii săi în conducerea partidului.

Pînă acum aceştia s-au manifestat prin presiuni la nivel personal exercitate asupra lui Forin Cîţu să cedeze în favoarea lui Nicolae Ciucă. Marţi seara, prin Emil Boc, ei au trecut la atac făţiş. Ca atare,9 Emil Boc a supus la vot şi propunerea ca mandatul PNL la negocierile de miercuri cu PSD să fie flexibil. Dacă PSD nu-l vrea în ruptul capului pe Florin Cîţu, atunci să se adopte principiul rotaţiei de premieri daţi de partide fără ca aceştia să fie în chip obligatoriu preşedinţii partidului. Propunerea lui Emil Boc a picat la vot.

Potrivit propriei declaraţii de după reuniune, Florin Cîţu merge la negocierile cu PSD ca propunere a PNL de premier.

Nici nu se pune problema ca PSD să-l accepte pe Florin Cîţu.

Dacă Florin Cîţu nu cedează presiunilor de la Cotroceni, negocierilor PSD-PNL li se pune cruce.

Asta ar însemna eşecul unui Proiect pentru care a luptat Klaus Iohannis.

Va ceda pînă la urmă Florin Cîţu acceptîndu-l premier pe Nicolae Ciucă sau se va ridica împotriva Tatălui de la Cotroceni?

Votul de marţi seara ne lasă să înţelegem că Florin Cîţu ar putea să se revolte împotriva lui Klaus Iohannis.”

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici