Ion Cristoiu: Va contribui USR PLUS la Operaţiunea Florin Cîţu - preşedintele PNL, pusă la cale de Klaus Iohannis?

  • Ion Cristoiu: Primarul Mihai Chirica şi Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe. Pe 27 aprilie 2021, în cazul fiecăruia, procurorii au început urmărirea penală. Unul de către DIICOT. Celălalt de către DNA. Costel Alexe a fost pus sub control judiciar.
  • Ion Cristoiu: USR PLUS şi PNL, cele două formaţiuni care alcătuiesc motorul Coaliţiei de Centru-Dreapta, şi-au făcut un steag de luptă, la vremea Opoziţiei faţă de Guvernarea PSD, din sloganul „Fără penali în funcţii publice”.
  • Ion Cristoiu: USR PLUS se vede obligată să ceară PNL delimitarea de cei doi. Se conturează deja o campanie dusă de presă şi de societatea civilă pentru ca cei doi să demisioneze. Dacă USR PLUS n-o face, se duce dracului toată campania „Fără penali în funcţii publice”.
1371 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Va contribui USR PLUS la Operaţiunea Florin Cîţu - preşedintele PNL, pusă la cale de Klaus Iohannis?

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că anchetarea primarului Iaşiului, Mihai Chirică, nu e întâmplătoare, fiind o mişcare care ar putea face parte din operaţiunea declanşată de Sistem la ordinul lui Klaus Iohannis de a-l favoriza pe Florin Cîţu la şefia PNL, deoarece edilul ieşean şi Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi, anchetat şi el, sunt consideraţi oamenii lui Ludovic Orban, candidat la un nou mandat de preşedinte al liberalilor.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Ştirea serii de miercuri, 28 aprilie 2021, vine de la TVR. Mai precis de la emisiunea România9, moderată de Ionuţ Cristache pe TVR. Prezent ca în fiecare miercuri într-un dialog unu la unu cu Ionuţ Cristache, despre bolboroselile actualităţii politice, am abordat şi chestiunea celor doi lideri PNL de la Iaşi (oraş şi judeţ):

Primarul Mihai Chirica şi Preşedintele Consiliului Judeţean Costel Alexe.

Pe 27 aprilie 2021, în cazul fiecăruia procurorii au început urmărirea penală. Unul de către DIICOT. Celălalt de către DNA. Costel Alexe a fost pus sub control judiciar.

USRPLUS şi PNL, cele două formaţiuni care alcătuiesc motorul Coaliţiei de Centru-Dreapta (UDMR e de neglijat, în orice moment formaţiunea lui Kelemen Hunor poate face parte dintr-o Coaliţie de Centru-Stînga), şi-au făcut un steag de luptă, la vremea Opoziţiei faţă de Guvernarea PSD, din sloganul Fără penali în funcţii publice. Potrivit definiţiei impuse PNL de Klaus Iohannis, demnitarul nu se bucură de prezumţia de nevinovăţie pînă la sentinţa definitivă, cum se întîmplă cu simplul cetăţean. Demnitarul e penal din clipa în care a devenit în chip oficial subiectul unei investigaţii penale. Din acel moment, potrivit comandamentului Fără penali în funcţii publice, politicianul care deţine o funcţie publică trebuie să demisioneze din funcţia publică respectivă.

La vremea anunţării publice a acestei definiţii prezidenţiale, asumate rapid în chip slugarnic de către PNL, am atras atenţia că e vorba de o şmecherie prin care Klaus Iohannis poate controla clasa politică din România. Un politician pe care preşedintele vrea să-l scoată din joc poate fi chemat la DNA sau DIICOT şi chiar pus sub urmărire penală. Viaţa din ultimii ani ne-a arătat că mulţi dintre cei chiar trimişi în judecată au fost achitaţi. Consideraţi penali de către procurori, ei au fost achitaţi de instanţă. Declararea drept penal doar a celui condamnat definitiv de o instanţă elimină posibilitatea folosirii Parchetului de către Klaus Iohannis, cel de a cărui semnătură depind şefii DIICOT şi DNA, pentru răfuieli politice. Dar, mă rog, dacă aceasta e definiţia acceptată de PNL şi de USRPLUS, ea trebuie să devină instrument de lucru în activitatea partidelor de Centru Dreapta.

Chestiunea celor doi a fost abordată şi la conferinţa de presă de la Cotroceni. O întrebare servită de un jurnalist, potrivit distribuţiei care se face înainte de reuniune, i-a dat ocazia lui Klaus Iohannis să ceară PNL <să reacţioneze politic>. PNL n-a reacţionat. Au reacţionat în schimb cei doi, care s-au auto suspendat din funcţiile deţinute în PNL, nu însă şi din funcţiile publice. În cadrul emisiunii am arătat că aceste autosuspendări sînt o bătaie de joc la adresa românilor. Fără penali în funcţii publice înseamnă pentru cei doi plecarea din funcţiile publice deţinute. A lui Mihai Chirica din funcţia de primar şi a lui Costel Alexe, din funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean. Ei însă s-au autosuspendat din funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei PNL Iaşi, respectiv din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene PNL Iaşi. Ar fi fost de aşteptat ca Ludovic Orban, preşedintele PNL, să se declare nesatisfăcut de această decizie şi să ceară celor doi demisia din funcţiile publice deţinute. Şi dacă respectivii ar refuza, să anunţe că în prima şedinţă conducerea PNL îi va exclude pe cei doi din partid. Ludovic Orban n-a făcut asta. El a anunţat miercuri seara că e mulţumit cu această comedie ieftină jucată de cei doi.

Reacţia lui Ludovic Orban e explicabilă. În perspectiva Congresului, el are nevoie de voturile baronilor locali. De aceea el n-a reacţionat pînă acum la anchetarea lui Costel Alexe. Pe de o parte, pentru că are nevoie de votul organizaţiei judeţene Iaşi, o organizaţie puternică, pe de alta, pentru că trebuie să dea un semnal tuturor potenţialilor <penali> (am pus penali între ghilimele, pentru că definiţia de penali pentru cei doar anchetaţi de DNA, încă necomandaţi printr-o sentinţă definitivă, aparţine Coaliţiei de Centru Dreapta şi nu adevărului ) din PNL:

Fiţi liniştiţi, dacă veţi fi înhăţaţi de DNA sau de DIICOT. Partidul vă va apăra.

Contactată telefonic de Ionuţ Cristache, Cosette Chichirău, lidera USRPLUS Iaşi, a anunţat că mîine (joi, adică) va cere conducerii USRPLUS o decizie prin care formaţiunea să ceară PNL demiterea celor doi din partid. Anterior, Cosette Chichirău a declarat în diferite intervenţii în presă, că nici Mihai Chirica, nici Costel Alexe nu mai pot rămîne în funcţiile publice deţinute. Ei trebuie să demisioneze pentru ca la Iaşi să se organizeze alegeri parţiale anticipate. Punctul ei de vedere a fost imediat însuşit de alţi lideri USRPLUS. În cazul lui Costel Alexe din şef al Consiliului Judeţean în urma votului consilierilor PNL şi USRPLUS. Prin urmare, el poate fi demis, dacă n-o face el. Cu Mihai Chirica e mai greu. Dacă PNL îl exclude din partid, el poate rămîne primar independent. Teoretic. Dacă refuză să demisioneze deşi partidul i-a cerut-o, practic, ne putem aştepta ca el să fie reţinut de DIICOT şi arestat preventiv. Indiferent de deznodămîntul electoral, USRPLUS se vede obligată să ceară PNL delimitarea de cei doi. Se conturează deja o campanie dusă de presă şi de societatea civilă pentru ca cei doi să demisioneze. Dacă USRPLUS n-o face se duce dracului toată campania Fără penali în funcţii publice. Şi dacă o face, va fi un nou moment de tensiune în Coaliţie. Un moment ce se va constitui într-o lovitură pentru Ludovic Orban. Mai ales că nu ştim dacă Klaus Iohannis e mulţumit de cum a reacţionat politic PNL, după intervenţia sa. Luînd în considerare că Florin Cîţu, cel pe care Klaus Iohannis îl vrea preşedinte al PNL, s-a arătat şi el nemulţumit de comedia jucată de cei doi, nu-i exclus ca decizia USRPLUS să-i dea mari bătăi de cap lui Ludovic Orban şi nu PNL.

Totul depinde de Klaus Iohannis.

E surprinzător cum Parchetul s-a năpustit asupra lui Mihai Chirica abia acum, pentru fapte comise pe vremuri.

Mai ales că pînă acum erau o mie şi unul de temeiuri reale pentru a intra în vizorul procurorilor.

Dacă ne gîndim că Parchetul e în mîna lui Klaus Iohannis, tare ne temem că înhăţarea lui Mihai Chirica nu e întîmplătoare. Ea ar putea face parte din operaţiunea declanşată de Sistem la Ordinul lui Klaus Iohannis de a-i face pîrtie lui Florin Cîţu la şefia PNL. Pentru că atît Mihai Chirica, cît şi Costel Alexe trec drept oamenii lui Ludovic Orban.

Pentru că Ludovic Orban e obligat să-i apere.

Şi dacă îi apără nu poate fi el acuzat că loveşte în imaginea PNL de partid necruţător cu corupţii?

Şi dacă asta e voinţa lui Klaus Iohannis, n-ar fi nimic surprinzător în decizia USRPLUS de a da şah PNL.

Ca să nu mai spunem că n-ar fi nimic surprinzător dacă Ludovic Orban ar avea brusc probleme cu DNA sau cu DIICOT.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici