Lelia Munteanu: Premierul Israelului ameninţă cu al patrulea tur de alegeri

Curtea Supremă nu-i va oferi lui Netanyahu un "certificat personal de asigurare".

2186 afișări
Imaginea articolului Lelia Munteanu: Premierul Israelului ameninţă cu al patrulea tur de alegeri

COMENTARIU Lelia Munteanu: Premierul Israelului ameninţă cu al patrulea tur de alegeri

Premierul Netanyahu a ajuns la frizer. Aseară, în conferinţa de presă, părul lui bătea într-un albastru electric. S-a lăudat, cum doar el ştie s-o facă – "rezultatul contează". Într-adevăr, Israelul are un bilanţ anti-SARS CoV2 foarte bun: 237 de morţi faţă de zeci de mii în Europa Occidentală, şi doar aproximativ 40 de cazuri noi pe zi.
 
(Jurnalele de azi-dimineaţă informau că rezultate bune sunt cam în toată Europa de Est, cam în toate ţările aflate pe anumite meridiane. Grecia stă cel mai bine. Cum aşa? Urmează studii).
 
Bibi a răspuns la întrebările care i-au convenit. La celelalte, a scos în faţă ţapi ispăşitori. (De pildă, la tema spinoasă a despăgubirii antreprenorilor, a dat cuvântul unui funcţionar din Finanţe care, la rându-i, a dat-o pe birocraţie).
 
Au fost stabiliţi, în cele din urmă, indicatorii şi termenii de aplicare a relaxării sociale. S-a anulat restricţia de plimbare (100 de metri în jurul casei). Sunt premise vizitele la membrii familiei, inclusiv la bunici, dar cu mască, fără pupături, fără îmbrăţişări. Din 17 mai vor fi premise întrunirile cu 50 de persoane (acum limita e de 20), iar din 31 mai - cu 100 de persoane; dacă totul merge bine, din 14 iunie numărul participanţilor - nelimitat. Pe 7 mai se deschid pieţele, mall-urile, hotelurile (nu şi restaurantele), sălile de sport individual, muzeele, bibliotecile. Învăţământul academic se redeschide din 14 iunie. Măştile sunt obligatorii peste tot, inclusiv în aer liber. Toate cele de mai sus cu condiţia ca numărul de cazuri noi de infectare să se menţină sub 100 (fără a socoti pozitivii noi din căminele de bătrâni, pe cei reveniţi din străinătate sau pe cei proveniţi din focare de coronavirus cunoscute), ritmul de dublare a numărului de pozitivi să nu se producă sub 10 zile, iar numărul bolnavilor în stare gravă să nu depăşească 250.   
 
Întrebările fierbinţi ale jurnaliştilor s-au referit la Curtea Supremă. Un complet neobişnuit de extins, de unsprezece judecători, în frunte cu doamna Esther Hayut (foto; stânga, judecătorul Meltzer), şefa Curţii, au dezbătut, timp de două zile 1) legalitatea ca un inculpat (Bibi) să formeze un guvern şi 2) legalitatea acordului de coaliţie dintre Netanyahu şi Gantz. Dezbaterile s-au desfăşurat sub semnul urgenţei, pentru că pe 7 mai, la miezul nopţii, expiră mandatul Knessetului.
 
Marele Bibi a excelat în răspunsuri neclare, dar a ameninţat fără echivoc: dacă, după toate eforturile sale în slujba patriei, Curtea Supremă se va băga unde nu-i fierbe oala, adică în politică, contractul cu Gantz nu va rămâne în picioare şi Israelul va fi obligat să se îndrepte spre încă un tur e algeri (al patrulea).
 
În dezbaterile de ieri, apriga şefă a Curţii Supreme a subliniat că menirea instituţiei pe care o conduce nu e de a-i oferi un certificat personal de asigurare lui Benjamin Netanyahu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici