PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Cîţu îl sabotează pe Ciucă - vrea înapoi la Palatul Victoria

Nicio şansă, cu Florin Cîţu în fruntea echipei liberale de negociatori, pentru un nou guvern, în care el nu e. Ce face ”desemnatul” Ciucă? Nu face el guvernul? Nu-şi caută el majoritatea? Parcă era premier desemnat, la ideea lui Cîţu! Dar, nu! Cîţu face şi desface tot, sabotînd munca în zadar a nefericitului general, care lucrează la proiectul unei guvernări cu şanse din ce în ce mai mici să se realizeze.

15048 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Cîţu îl sabotează pe Ciucă - vrea înapoi la Palatul Victoria

PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Cîţu îl sabotează pe Ciucă - vrea înapoi la Palatul Victoria

Devotatul şi preavotatul Cîţu, singur acasă

Florin Cîţu, preavotatul într-un congres controlat, mai ceva decît acelea comuniste şi autointitulatul preşedinte al PNL pe cale de consecinţă, se ocupă el însuşi de negocierile în vederea susţinerii guvernului. Se ocupă cam de toate, parcă cu gîndul de a le strica. Fie şi interimar, indiferent de costurile crizei, Cîţu vrea înapoi la Palatul Victoria şi s-a revoltat (în sinea lui) împotriva lui Iohannis, mai ales că acesta nu-i ”acasă” la Cotroceni, ci ”Acasă” la Sibiu. Prin urmare, Cîţu sabotează cît poate formarea unui guvern, cu şanse în Parlament.

Nu e un secret pentru nimeni deja că generalul cu patru stele Nicolae Ciucă stă pe margine, la negocierile ”politice” ale guvernului său. De acestea se ocupă Cîţu, că e preşedintele liberalilor. Şi Cîţu, care nici vorbă să fi fost ideea lui desemnarea lui Ciucă, mai degrabă vrea să facă ţara praf şi să se întoarcă interimar, decît să-şi piardă un privilegiu, care-i poate aduce rapid şi pierderea partidului pe care l-a uzurpat.

Dacă Iohannis n-ar fi plecat iarăşi în week-end, în aceste zile de foc, lăsîndu-şi singur generalul, coborît cu decretul de desemnare în groapa cu şerpi a propriului partid şi în mlaştina cu crocodili a politicii româneşti, ar fi observat poate că acela care-i sapă chiar ultimul ”guvern al său” e însuşi pupilul Cîţu. Iohannis l-a pus Cioloş ”la mişto”, ca să-şi bată joc de USR, iar miştocăreala a fost încasată în figură de toţi românii, care trăiesc încă  zece zile de criză în plus. Dar e cert că nu la fel s-a întîmplat cu generalul Nicolae Ciucă. E evident că acesta e primul după Cîţu, pe lista scurtă de preferaţi ai lui Klaus Iohannis.

Cum e evident şi că preşedintele nu mai vrea prelungirea crizei, pentru care e criticat inclusiv de presa germană – şi nu de vreun ziar social-democrat, ci tocmai de prestigiosul ”FAZ”, Frankfurter Allgemeine Zeitung, fanionul presei germane, unde e pus la zid pe o pagină întreagă, ca artizan al crizei din România. Ceea ce noi ştim deja. Deci, nu mai poate întîrzia în prelungirea ei. Va trebui poate, Doamne fereşte, să stea şi mai mult la serviciu, chiar şi în week-end. Asta, pentru a nu-l mai lăsa nesupravegheat pe Cîţu.

Negocieri pe cît de secrete, pe atît de inutile

Florin Cîţu nu e deştept, dar e şmecher. Şmecher fiind, el ştie, cum se întîmplă şi în cartier, că dacă i se termină ”ciunga” şi nu mai are ce împărţi la ”baştani”, intră iar în rîndul ”ciumeţilor” şi se poate aştepta la ce e mai rău. Pentru că politicianul român are o memorie mai scurtă decît a unui şmecher de cartier şi recunoştinţa, ori fidelitatea lui sînt ”icsuri”, rămase nerezolvate în ecuaţia politică.

Cunoscînd mediul în care se simte ca un peşte în apă, ştiind că oricînd l-ar putea aştepta o revoltă din partea celor ce l-au votat la Congres, cu ”Mauserul” cuvîntării lui Iohannis la tîmplă, Florin Cîţu nu poate juca decît pe o carte: să-şi păstreze fotoliul de la Palatul Victoria, chiar şi într-un intermat indefinit ca timp, care depinde – în mod paradoxal – de cît de mult se prelungeşte situaţia de criză medicală, cea mai mare urgenţă de acum. Culmea e că ”mersul” pandemiei, pe care el însuşi a favorizat-o, printr-o nepăsare criminală, îi poate prelungi ”interimatul” pînă tîrziu, în primăvară. Pentru că de ”anticipate” nu poate fi vorba, tocmai acum.  Pînă şi Klaus Iohannis îşi dă seama.

E evident că Florin Cîţu trebuie să mai cîştige timp la Palatul Victoria şi face orice pentru asta, ca să apuce să-şi consolideze poziţia – adică, să fie el acela care face bugetul pe anul următor şi care împarte şi primii bani din PNRR. Din acest motiv, Ciucă trebuie să pice.  Astfel că Florin Cîţu a tăiat orice punţi de negociere cu PSD. Ieri, se spune că pesediştii (Ciolacu, Dîncu şi Stănescu) au plecat, după cîteva momente de discuţie cu pereţii liberali de la Vila Lac. Cum s-a relatat ”pe surse”, negocierile s-au terminat înainte de a începe. Au eşuat din prima rundă.

Nu numai din vina lui Cîţu. El doar a exploatat momentul. Nici pesediştii nu se simt confortabil cu susţinerea pe care sînt strînşi cu uşa de împrejurări să o acorde unui guvern care, consolidat fiind de o susţinere parlamentară, ar putea lua măsurile absolut necesare în întreita criză. Ar fi percepută drept o cedare, de către nucleul dur al partidului. Iar Ciolacu, neavînd tocmai faima unui cetăţean foarte hotărît, îşi riscă funcţia, dacă ia vreo decizie de capul lui. Toţi ar vui, cum s-a mai întîmplat, că de fapt e ”omul lui Iohannis”, ori că e şantajabil – ceea ce s-a mai tot spus şi scris, dar acum ar avea un parfum de credibilitate. Dar majoritatea românilor sînt deja sătui de negocieri şi ”principii”, cînd în cimitire se sapă gropi cu buldozerul şi numai patru români din zece mai au şanse să scape cu viaţă de la ATI. Şi facturile cele mari la energie şi gaz n-au sosit încă...

Ciucă, pe zi ce trece, generalul unui guvern născut mort

”Întîlnirea de gradul trei” dintre Cîţu şi Ciolacu, în fruntea delegaţiilor lor de partid a fost foarte scurtă. Liberalii au pus o singură condiţie – PSD să nu pună nicio condiţie, pentru susţinerea pe care ar oferi-o. Adică, în limbaj de negociere, să nu aibă nicio pretenţie privind ”programul de guvernare” al noului guvern. Să-l susţină pe Ciucă aşa, din patriotism. Că e general al armtei române, cu patru stele. Ciolacu, care venise cu lista lui de ”zece puncte”, a plecat cum a venit, cu ea în buzunar. În timp ce Cîţu a mai tăiat odată punţile, declarînd tot ieri că PNL exclude în continuare posibilitatea încheierii unei alianţe cu PSD: ”congresul din 2021 a fost despre lupta mea cu PSD. Faptul că PSD m-a dat jos pe mine, împreună cu USR, este clar că aici nu există compatibilitate”, a afirmat Cîţu. Deci, să înţelegem că nici cu useriştii nu mai are ce discuta. Singura concesie pe care a făcut-o a fost să anunţe că el nu va face parte din viitorul executiv.

Ca un ”bilanţ” al zilei de ieri, PNL-ul a informat presa că premierul desemnat Nicolae Ciucă a stat toată ziua la Palatul Victoria, ”continuînd discuţiile cu UDMR-ul, pentru finalizarea Programului de Guvernare”. Biroul de presă al PNL n-a spus nimic despre participarea lui la discuţiile cu PSD-ul, care era prima şansă de reuşită a guvernului său la votul din Parlament. Se pare că, totuşi, a fost şi el pe acolo. Oficial, ni se transmite că ”luni, 25 octombrie, premierul desemnat Ciucă va purta discuţii cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România, pe marginea Programului de Guvernare”, Cîţu îl trimite singur în bîrlogul useriştilor, să-şi rupă dinţii în clanţă şi să fie luat la mişto, de nişte soldaţi neistruiţi şi fără pic de respect faţă de haina militară şi grade, cu excepţia şefului lor.

Sînt mişcări care mai mult ca sigur i-au scăpat lui Iohannis. În numai o zi, Florin Cîţu a făcut praf orice şansă a lui Ciucă, de a fi votat în Parlament. Le-a trîntit uşa-n spate pedediştilor, trimiţîndu-i la plimbare şi a rămas cu colegii săi din ”echipacîştigătoare”, să depene impresii şi, în secret, să-şi savureze gîndul secret al întoarcerii sale, la Palatul Victoria. Pentru ochii lumii, a făcut şi un ”apel la resposabilitate”, în susţinerea acestei noi formule de executiv: PSD şi USR "trebuie să înţeleagă şi să arate că pot lăsa deoparte interesele politice, măcar în această perioadă critică". Ştie foarte bine cîte parale poate obţine cu declaraţia asta. Oricum, sună frumos şi aşa se face. Rămîne de văzut ce-i face Iohannis, cînd în cele din urmă se va prinde cum şi-a ascuţit micuţul Brutus cuţitaşul, răsucindu-l în coastele generalului său.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici