PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea: Politică şi Covid, în zilele celei mai ridicate rate de infectare, de la începutul pandemiei încoace

De ce avem rata cea mai ridicată de infectări de la începutul pandemiei, deşi în vară Cîţu spunea ”sîntem ţara cu cea mai mică rată de infectare din Europa”? Pentru că, în loc să rămînă în atenţia permanentă a autorităţilor, Covid-19 a trecut în plan secund. A devenit ori argument politic, ori impediment pentru cîntări şi congrese. Orice altceva, decît un pericol asupra căruia am fost avertizaţi cu mai mult de jumătate de an în urmă.

2593 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA  Marius Oprea:  Politică şi Covid, în zilele celei mai ridicate rate de infectare, de la începutul pandemiei încoace

PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea: Politică şi Covid, în zilele celei mai ridicate rate de infectare, de la începutul pandemiei încoace

Covid-ul de vară şi Covid-ul de toamnă

Cînd Florin Cîţu s-a vaccinat pe 16 ianuarie, la începutul anului, urmînd imediat exemplul lui Klaus Iohannis, purta un tricou special inscripţionat, cu ”împreună învingem pandemia”. Împreună cu cine? Cu preşedintele? Cu ”echipa cîştigătoare”? Căci, în mod evident, acţiunile sale au privit numai propria putere şi grija pentru aceasta. Nu şi pentru români. Iar acum culegem rezultatele, cu rata cea mai mare de îmbolnăviri, de la începutul pandemiei încoace.

Valul patru a sosit, cu toate declaraţiile triumfaliste ale autorităţilor, de pe parcursul verii. Şi face ravagii. Iar Cîţu nu ştie decît să dea vina, în primul rînd pe nevaccinaţi, apoi pe precendenţii ocupanţi ai portofoliului de la Sănătate. Unde a fost el, însă? Ce a făcut, înainte de a-l vedea în momentul lui de glorie, la Congresul PNL, momente în care a sfidat orice norme de protecţie anti-Covid, pentru a putea savura în voie dulceaţa puterii?  Simplu, a dat declaraţii despre cît de bine s-a gestionat pandemia, cît de ”tari” am fost noi, în raport cu Covid-19, faţă de alţii.

Pe 13 iulie 2021, premierul Cîţu se lăuda, în direct la o televiziune, că ”România are astăzi cea mai mică rată de infectare cu coronavirus din Europa”. Minţea.  România avea, ce e drept, pe atunci o rată mică de pozitivare, de 3,15 la suta de mii de locuitori. Dar Polonia raporta o rată chiar mai mică, decît a noastră, de numai 3,10. Şi, spre deosebire de noi, la un număr de teste mult mai mare. Atunci, la noi, în întreaga ţară, se făcuseră numai  4.032 de teste RT-PCR şi peste şapte mii de teste rapide. Cu mult mai puţin de un minim de 1.000 de teste la o sută de mii de locuitori, cum s-au făcut în state cît de cît civilizate. Cu tot acest triumfalism, România înregistrase, pînă atunci, 1.081.326 infectări şi aproape 35.000 de decese. Dar, din toate această suferinţă şi moarte, guvernanţii n-au învăţat nimic.

Deşi ”valul patru” bătea la porţile Europei şi specialiştii au lansat nenumărate avertismente cu privire la el, nimeni n-a stat să-i asculte. Florin Vasile Cîţu şi protectorul său de la Cotroceni au avut, pînă în week-endul care a trecut o altă grijă în loc să pregătească ţara pentru anunţatul val al pandemiei. Să înfrîngă nu Covid-ul, ci tabăra lui Orban. Să lupte nu împotriva Covid-ului, ci împotriva lui Orban, să cîştige nu bătălia cu virsulul, ci Partidul Naţional Liberal. Acum, noi toţi, vaccinaţi sau nu, plătim costurile, plătim pentru Untold, pentru ”nunta” cu 5.000 de invitaţi şi cîte doi lei amendă de fiecare, pentru încălcarea normelor antiCovid, care a avut loc la Romexpo, sub numele de Congres.

Politică şi vaccin

Toată vara, Florin Cîţu ne-a ţinut în declaraţii liniştitoare şi asigurări că totul e sub control. Cînd spunea că sîntem ţara cu cea mai mică rată de infectare din Europa, premierul omitea un fapt: că sîntem ţara europeană cu cea mai mare rată a deceselor din cauza Covid19, raportate la un milion de locuitori. Cea mai mare mortalitate din cauza virusului indicînd, în mod cert, un singur indicator: slaba pregătire a sistemului medical, în faţa coronavirusului. Şi aici nu e vorba. Doamne fereşte, de pregătirea cadrelor medicale, ci numai şi numai de precaritatea infrastructurii sistemului sanitar din România, de ”greaua moştenire”.

Pe care Florin Cîţu, după cum ne declara în vară, a avut grijă să o pună ”în conservare”, singura măsură luată împotriva unui ”val patru”, despre care toţi specialiştii anunţau că va avea un grad mult mai mare de contagiune. Întrebat pe 5 august ce măsuri au fost luate în calcul pentru ca România să fie pregătită de valul patru al epidemiei COVID-19, premierul Florin Cîţu a răspuns că se vor lua ”aceleaşi măsuri pe care le-am avut şi pentru valul unu, doi, trei, diferenţa acum fiind că avem vaccin”.

Dar vaccinul n-a făcut diferenţa, pentru că autorităţile n-au ştiut să cîştige încrederea românilor în el. Cu vaccinul, s-a întîmplat cum s-a întimplat cu Coaliţia pentru familie: a fost ”politizat” excesiv. Acum, se răzbună prostia politică a ”dreptei”, în frunte cu artizanul ”guvernului său”, Iohannis, de a asocia o chestiune de bun simţ, cum a fost familia tradiţională, cu o opţiune politică. S-a creat un reflex care s-a întors, mult mai devreme decît se aşteptau, nu doar împotriva lor, a autorităţilor, ci împotriva tuturor, vaccinaţi şi nevaccinaţi. Căci ”valul patru” face acum ravagii. Dar, să mă întorc la declaraţiile din august, ale lui Florin Cîţu.

După ce a lansat minciuna cu ”rata cea mai scăzută de infectare” din Europa, care se găseşte taman în România, a subliniat-o, spunînd: ”aţi văzut că, de fiecare dată, România, deşi în spaţiul public se spunea că nu o ducem bine, am ieşit din aceste valuri mult mai bine decât celelalte ţări, fără să închidem economia. Vă asigur că şi de data aceasta vom lua cele mai bune măsuri, în funcţie de ce se întîmplă cu situaţia epidemiologică". Şi le-au luat, cum am văzut, cu manifestări publice cu mii de oameni veniţi şi întorşi în acelaşi loc, din toate colţurile ţării, în plin debut virulent al valului patru al pandemiei. Toate, desfăşurate împotriva logicii antiCovid, ca şi decizia de anul trecut care a minimalizat riscul contagiuni atunci cînd s-a pus problema alegerilor. Cînd e vorba de politică, pandemia păleşte. 

Nimic nou în sistemul sanitar, pentru ”valul patru”

Astă vară, dar şi pînă recent, din punctul de vedere al lui Florin Cîţu, eram beneficiari ai măsurilor ”cele mai bune pentru situaţia pe care o avem acum", considerînd că e suficient să fi cerut Ministerului Sănătăţii să nu mai limiteze capacitatea pe care o au spitalele suport-COVID şi nici la ATI. "Ele au rămas intacte. Mai mult, am spus că vreau să se pregătească pentru orice situaţie în care, dacă avem nevoie de mai multe locuri pentru bolnavi COVID, să putem să le transferăm rapid, fără niciun fel de probleme. Deci, au avut timp să se pregătească în această perioadă. Eu nu mă aştept să fie vreo problemă în perioada următoare", spunea Cîţu la începutul lunii august. Nimic în plus, deşi se ştia deja, de peste tot, că ”varianta Delta” are o răspîndire comunitară mult mai accentuată.

Au lipsit orice măsuri suplimentare, a lipsit orice prevedere – mai ales cînd a fost vorba de interesul politic. În loc de măsuri, am avut parte de declaraţii triumfaliste în legătură cu Covid-ul, aşa cum, poate vă mai amintiţi, a făcut premeirul la Botoşani pe 28 august, dar şi în alte locuri, de-a lungul turneului său alături de ”echipa cîştigătoare”, nu într-o campanie pro-vaccinare (aceastea ori au lipsit cu desăvîrşire, ori s-au transformat în bani aruncaţi pe geam, pentru clipuri publicitare care n-au convins pe nimeni), ci pentru cîştigarea preşedinţiei liberale. 

Acum, Florin Cîţu dă vina tocmai (şi numai) pe nevaccinaţi. ”Valul patru este al celor care nu se vaccinează”, a spus el la începutul săptămînii, de cînd infectarea cu Covid-19 face ravagii în România şi s-a atins cel mai mare număr noi de cazuri, înregistrate în 24 de ore, de la începutul pandemiei încoace: nu mai puţin de 11.049 de cazuri. Cîţu spune însă, jonglînd din nou cu cifrele, ca la speculaţiile bursiere, care-i sunt mai familiare decît guvernarea, că ”99,8% dintre cei infectaţi nu sînt vaccinaţi împotriva COVID-19”. Cine-l mai crede? A făcut declaraţia înainte de a intra la şedinţa Biroului Executiv al conducerii Partidului Naţional Liberal, unde discută ce mai poate face pentru a-şi păstra puterea.

La capătul guvernării sale, Florin Cîţu ne lasă cu o ţară supraîndatorată, pradă uşoară în faţa unui val din nou dezlănţuit al pandemiei şi în plină criză politică. Sînt curios, cînd va veni momentul în care-l vom vedea făcut singurul vinovat pentru toate, pentru a salva ”lumina de la Cotroceni”, chiar de locatarul principal de acolo.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici