Nucleara made in China: 56 de ani de la primul test nuclear chinez

  • Pe 16 octombrie 1964 China testa cu succes prima sa bombă atomică
  • Zeci de mii de prizonieri politici au lucrat la poligonul de testare Lop Nur
  • China devenea astfel a cincea putere nucleară a lumii
1392 afișări
Imaginea articolului Nucleara made in China: 56 de ani de la primul test nuclear chinez

Sursa foto: profimedia

Anii ’50 au fost destul de apăsători pentru China lui Mao şi revoluţia lui culturală. La doi paşi, americanii îşi etalau puterea militară. Mai întâi în Coreea, apoi în Vietnam.

China avea nevoie să arate că e o putere care contează în Asia. Şi ce demonstraţie de forţă ar fi fost mai potrivită decât o bombă nucleară. Numai că tovarăşii ruşi, cu care Mao încercase o colaborare, l-au cam lăsat de căruţă. Aşa că a pus la treabă toată toţi tovarăşii fizicieni, să conceapă bomba cea mare.

CHENG KAIJIA, fizician atomist chinez: După ce Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez a discutat, a laut decizia ca, după doi ani de pregătire, să facă un test nuclear. 

A pus la treabă şi câteva zeci de mii de prizonieri reacţionari, duşmani ai regimlui, să construiască poligonul de testare din Lop Nur. Şi exact acum 56 de ani, Mao îşi vedea visul cu ochii.

Spre surpriza ruşilor, dar şi americanilor, care nu credeau că China are resursele necesare, prima ciupercă atomică chinezească s-a ridicat spre cer.

China devenise oficial cea de-a cincea putere nucleară a lumii, după America, Rusia, Marea Britanie şi Franţa. Şi în vreme ce americanii aveau Little Boy şi Fat Man, britanicii aveau Hurricane, bomba chinezească s-a anumit, destul de lipsit de imaginaţie, Proiectul 596. Dar a fost suficient ca lumea să privească spre China comunistă cu alţi ochi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici