Abuzurile continuă în Iran. O femeie care a mâncat în public la restaurant fără hijab, arestată

Forţele de securitate iraniene au arestat o femeie după ce o fotografie cu ea şi cu o altă femeie care mâncau la un restaurant din Teheran fără a purta eşarfa pe cap a circulat pe pe internet, a declarat vineri familia acesteia.

6248 afișări
Imaginea articolului Abuzurile continuă în Iran. O femeie care a mâncat în public la restaurant fără hijab, arestată

Captură Twitter

Fotografia a apărut miercuri, arătându-le pe cele două femei luând micul dejun într-o cafenea care, la fel ca majoritatea cafenelelor din Iran, este în mod tradiţional patronată de bărbaţi.

Una dintre femeile din fotografie, Donya Rad, a fost arestată la scurt timp după ce fotografia a fost publicată online.

CNN a vorbit cu sora ei, care a declarat că agenţiile de securitate au contactat-o pe Donya şi au convocat-o pentru a-şi explica acţiunile.

„După ce am vizitat locul desemnat unde a fost arestată, după câteva ore în care nu am primit nicio veste, Donya mi-a spus într-un apel scurt că a fost transferată în secţia 209 a închisorii Evin”, a declarat sora ei pentru CNN.

Închisoarea Evin din Teheran este o instituţie de notorietate brutală în care regimul îi încarcerează pe disidenţii politici şi este destinată exclusiv deţinuţilor gestionaţi de Ministerul iranian al Informaţiilor.

CNN a luat legătura cu autorităţile iraniene în legătură cu presupusele arestări.

În ultimele zile, forţele de securitate ar fi reţinut mai mulţi iranieni influenţi, printre care scriitoarea şi poeta Mona Borzouei, fotbalistul iranian Hossein Mahini şi fiica fostului preşedinte iranian Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, Faezeh Rafsanjani.

Cântăreţul iranian Shervin Hajipour a fost, de asemenea, arestat săptămâna aceasta după ce a lansat un cântec emoţionant bazat pe tweet-uri împărtăşite de iranieni care exprimă sentimentele de ce protestează oamenii, potrivit ONG-ului Iran Human Rights.

Cântecul lui Hajipour, „For...”, a devenit viral pe internet, primind milioane de vizualizări şi este distribuit masiv printre iranienii din interiorul şi din afara ţării.

Joi, pe coperta cotidianului Hamshahri, aliniat la stat, titlul era „Celebrităţile tulburării”, cu o fotografie a fostului jucător de fotbal Ali Karimi, alături de actori şi actriţe iraniene notabile care au susţinut în mod vocal protestele. În articol se spune că aceştia „sunt unul dintre principalele motive pentru recentele proteste populare”.

„Nu noi suntem cei care provoacă tulburările. Noi suntem o picătură din partea poporului”, a declarat actorul iranian Ehsan Karamy într-o postare pe Instagram în care abordează afirmaţiile făcute de autorităţi. „Nu induceţi poporul în eroare. Urmăriţi-i pe adepţii liniei dure care au furnizat bucată cu bucată lemnele pentru acest incendiu”.

Represiunea guvernamentală a continuat după aproape două săptămâni de proteste, zeci de persoane murind în confruntările dintre forţele de securitate. Iran Human Rights estimează că s-a confirmat că cel puţin 83 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise în timpul protestelor care au urmat morţii lui Mahsa Amini.

Peste o mie de persoane care au legătură cu protestele au fost reţinute până la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit agenţiei de presă de stat IRNA. Cel puţin 28 de jurnalişti arestaţi au fost arestaţi începând de joi, potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor.

Amnesty International a declarat joi că „investighează autorităţile care efectuează arestări în masă ale protestatarilor şi ale spectatorilor, precum şi ale jurnaliştilor, activiştilor politici, avocaţilor şi apărătorilor drepturilor omului, inclusiv ale celor care militează pentru drepturile femeilor şi ale celor care aparţin grupurilor minoritare etnice oprimate”.

În ciuda numărului tot mai mare de morţi şi a represiunii feroce a autorităţilor, videoclipurile care circulă pe reţelele de socializare arată protestatari care cer căderea establishmentului clerical în oraşele Qom, Rasht şi Mashhad.

CNN nu poate verifica în mod independent afirmaţiile privind arestările sau detenţiile. Un număr precis de protestatari arestaţi sau reţinuţi este imposibil de confirmat pentru cei din afara guvernului iranian. Cifrele variază în funcţie de grupurile de opoziţie, organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului şi jurnaliştii locali.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
arest,
hijab,
iran

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici