Acord de încetare a focului de 72 de ore în Sudan

Rivalii din Sudan au convenit asupra unei încetări a focului de 72 de ore începând de marţi, în timp ce naţiunile occidentale, arabe şi asiatice se grăbesc să îşi scoată cetăţenii din ţară.

571 afișări
Imaginea articolului Acord de încetare a focului de 72 de ore în Sudan

Acord de încetare a focului de 72 de ore în Sudan

Forţele armate sudaneze (SAF) au declarat că SUA şi Arabia Saudită au mediat armistiţiul.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a anunţat primul acordul şi a declarat că acesta a fost încheiat după două zile de negocieri intense. Cele două părţi nu au respectat mai multe acorduri anterioare de armistiţiu temporar, notează Reuters.

Luptele au izbucnit între SAF şi grupul paramilitar Rapid Support Forces (RSF) pe 15 aprilie şi au ucis cel puţin 427 de persoane, au distrus spitale şi alte servicii şi au transformat zonele rezidenţiale în zone de război.

"În această perioadă, Statele Unite îndeamnă SAF şi RSF să respecte imediat şi pe deplin încetarea focului", a declarat Blinken într-un comunicat.

El a precizat că SUA se vor coordona cu interesele civile regionale, internaţionale şi sudaneze pentru a crea un comitet care să supravegheze activitatea privind o încetare permanentă a focului şi aranjamentele umanitare.

RSF a confirmat la Khartoum că a fost de acord cu încetarea focului, începând de la miezul nopţii, pentru a facilita eforturile umanitare. "Ne afirmăm angajamentul faţă de o încetare completă a focului în timpul perioadei de armistiţiu", a declarat RSF.

Forţele armate sud-africane (SAF) au declarat pe pagina lor de Facebook că au fost, de asemenea, de acord cu armistiţiul. O coaliţie de grupuri ale societăţii civile sudaneze care au făcut parte din negocierile privind tranziţia către democraţie a salutat vestea.

Înaintea anunţului de armistiţiu, atacuri aeriene şi lupte terestre au zguduit Omdurman, unul dintre cele trei oraşe adiacente capitalei, iar în capitala Khartoum au avut loc, de asemenea, confruntări. Fumul negru a învăluit cerul în apropierea aeroportului internaţional din centrul oraşului Khartoum, adiacent cartierului general al armatei, iar bubuituri au zguduit împrejurimile.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că violenţele dintr-o ţară care flanchează Marea Roşie, Cornul Africii şi regiunea Sahel "riscă o conflagraţie catastrofală ... care ar putea cuprinde întreaga regiune şi chiar mai departe".

Consiliul de Securitate a planificat pentru marţi o reuniune privind Sudanul.

Zeci de mii de persoane, inclusiv sudanezi şi cetăţeni din ţările vecine, au fugit în ultimele zile, în Egipt, Ciad şi Sudanul de Sud, în ciuda instabilităţii şi a condiţiilor de viaţă dificile din aceste ţări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sudan,
acord,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici