Acord în vederea extinderii sancţiunilor împotriva Phenianului, în urma rachetei lansate de Coreea de Nord în 12 decembrie

Statele Unite şi China au ajuns la un acord de principiu asupra unui proiect de rezoluţie care să extindă actualele sancţiuni ONU împotriva Phenianului, ca reacţie faţă de lansarea, la 12 decembrie, a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune, au anunţat diplomaţi vineri.

338 afișări
Imaginea articolului Acord în vederea extinderii sancţiunilor împotriva Phenianului, în urma rachetei lansate de Coreea de Nord în 12 decembrie

Acord în vederea extinderii sancţiunilor împotriva Phenianului, în urma rachetei lansate de Coreea de Nord în 12 decembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul a fost obţinut în urma unor negocieri intense la care au participat secretarul de Stat american Hillary Clinton şi omologul său chinez Yang Jiechi.

Odată cu unda verde a Beijingului asupra acestui text, proiectul ar putea fi supus rapid aprobării Consiliului de Securitate şi adoptat săptămâna viitoare.

"Este un compromis", a declarat un diplomat la curent cu negocierile. "Statele Unite obţin o rezoluţie formală şi extinderea măsurilor existente, în timp ce China poate spune că a evitat impunerea unor noi sancţiuni" aliatului său nord-coreean, a adăugat această sursă. "Rămâne să fie obţinut acordul definitiv al Beijingului", a precizat diplomatul.

Washingtonul şi Beijingul doresc adoptarea unei decizii înainte ca Phenianul să preia preşedinţia Consiliului, în februarie, potrivit unor diplomaţi.

Lansarea la 12 decembrie a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune, care a plasat pe orbită un satelit, este considerată de către Statele Unite şi aliaţii lor un nou test deghizat al unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune, în contextul în care rezoluţii ONU din 2006 şi 2009 interzic Phenianului orice activitate nucleară şi balistică.

O lungă serie de tiruri eşuate, ultimul în aprilie 2012, şi două teste nucleare au condus la adoptarea unei serii de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, începând din 2006.

Lansarea rachetei cu rază lungă de acţiune a fost urmată de convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate, care a "condamnat"-o şi a decis continuarea unor negocieri în vederea unui "răspuns adecvat".

Această avertizare şi teama că Phenianul poate proceda la un nou test nuclear, aşa cum a făcut după lansările precedente, probabil că au convins China să îşi exprime acest acord de principiu, a apreciat un diplomat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici