Acord istoric între Israel şi Liban privind pungile de petrol şi gaze din Marea Mediterană

Israelul şi Libanul au ajuns la un acord istoric privind frontiera maritimă care rezolvă o dispută de ani de zile şi care deschide calea explorării de gaze naturale în Marea Mediterană.

582 afișări
Imaginea articolului Acord istoric între Israel şi Liban privind pungile de petrol şi gaze din Marea Mediterană

Sursa foto: Twitter/Avi Kaner

Acordul a fost anunţat marţi de liderii din Israel şi Liban.

„Versiunea finală a ofertei este satisfăcătoare pentru Liban şi răspunde cererilor sale şi a păstrat drepturile Libanului asupra acestei bogăţii naturale", a declarat preşedintele Libanului, Michel Aoun, într-o declaraţie la câteva ore după ce a primit oferta finală a Israelului prin intermediul mediatorului american Amos Hochstein.

Aoun a mai spus că speră ca acordul să fie aplicat „cât mai curând posibil".

„Aceasta este o realizare istorică care va consolida securitatea Israelului, va injecta miliarde în economia israeliană şi va asigura stabilitatea frontierei noastre nordice", a declarat şi premierul israelian Yair Lapid.

Proiectul de acord respectă toate principiile de securitate şi economice stabilite de Israel, a adăugat Lapid. Premierul israelian va convoca miercuri cabinetul de securitate şi o şedinţă specială a guvernului.

Zona disputată include câmpul de petrol şi gaze Karish şi o regiune cunoscută sub numele de prospectul Qanaa. Israelul a declarat că va începe rapid să extragă petrol şi gaze din Karish şi să le exporte în Europa.

Marţi, ministrul libanez al Energiei, Walid Fayyad, a declarat că firma energetică franceză Total, care deţine contractul de explorare a apelor libaneze, va începe să lucreze „imediat" la prospectul Qanaa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici