Acorduri secrete de încetare a focului în perioada alegerilor afgane

Mai multe acorduri secrete de încetare a focului au fost încheiate cu liderii talibani pentru a garanta desfăşurarea în siguranţă a alegerilor de săptămâna viitoare în sudul Afganistanului, unde situaţia este foarte tensionată, relatează The Guardian.

17 afișări
Imaginea articolului Acorduri secrete de încetare a focului în perioada alegerilor afgane

Acorduri secrete de încetare a focului în perioada alegerilor afgane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acordurilor, mediate de Ahmed Wali Karzai - controversatul frate şi şeful echipei de campanie a preşedintelui Hamid Karzai - liderii talibani se vor retrage în ziua alegerilor pentru a permite armatei şi poliţiei afgane să asigure securitatea centrelor de votare.

"Sprijinim orice iniţiativă care sporeşte securitatea şi permite poporului afgan să voteze", a declarat un purtător de cuvânt al NATO, confirmând informaţiile referitoare la aceste acorduri, care urmează să fie anunţate în zilele următoare.

Ambasada americană a aprobat la rândul său acest plan, care a fost discutat săptămâna trecută în cadrul unei şedinte comune a oficialilor naţionali în domeniul securităţii.

Mulţi dintre principalii negociatori ai liderilor talibani din sud tratează cu Wali Karzai, care conduce consiliul regional din Kandahar, coordonând şi campania electorală a fratelui său în regiunea pashtună din sud.

"Totul va depinde de grupare şi cu cine are aceasta legături. Unii lideri talibani îşi întorc privirea, în timp ce alţii vor refuza spunând că aceasta îi va ajuta pe evrei şi pe creştini în acest război", a explicat Wali Karzai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici