Activişti Greenpeace ocupă biroul premierului din Quebec

Patru militanţi ai organizaţiei ecologiste Greenpeace au ocupat luni biroul premierului din Quebec, Jean Charest, pentru a cere închiderea centralei nucleare de la Gentilly.

113 afișări
Imaginea articolului Activişti Greenpeace ocupă biroul premierului din Quebec

Premierul din Quebec Jean Charest (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ei au desfăşurat în faţa clădirii Guvernului din Quebec o imensă banderolă pe care se poate citi "Fukushima, ne amintim. Închideţi Gentilly", potrivit imaginilor transmise de televiziuni.

Patru manifestanţi, două femei şi doi bărbaţi, despre care nu se ştie cum au intrat în biroul lui Charest, absent din Quebec, s-au legat cu lanţuri unii de alţii şi s-au aşezat pe jos, a declarat o purtătoare de cuvânt a Greenpeace, Catherine Vézina.

După două ore de la sosirea lor, agenţii de securitate încercau în continuare să îi scoată din clădire fără să recurgă la forţă.

"Adevărata problemă de securitate este centrala nucleară de la Gentilly" şi nu biroul premierului, a declarat un analist al Greenpeace, Shawn-Patrick Senlis, intervievat în faţa clădirii.

"Un accident la Gentilly ar avea un impact enorm asupra întregii societăţi din Quebec" a adăugat el, calificând riscul drept "necugetat".

Acţiunea Greenpeace se înscrie în cadrul manifestaţiilor organizate în mai multe ţări cu ocazia împlinirii unui an de la cutremurul urmat de tsunami din 11 martie 2011, ce au afectat centrala Fukushima din Japonia.

Guvernul din Quebec trebuie să adopte în curând o decizie privind renovarea singurei sale centrale în funcţiune, care ar costa 2,5 miliarde de dolari, sau închiderea ei.

Cea mai mare parte din electricitatea din Québec provine de la imensele baraje hidroelectrice în nordul provinciei, Gentilly-2 contribuind doar la 2 la sută din producţia totală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici