Activitate intensificată pe un poligon de teste nucleare, în Coreea de Nord

Semne ale unei intensificări a activităţii au fost reperate la un poligon de teste nucleare din Coreea de Nord, unde regimul a ameninţat că va efectua un al doilea test, ca reacţie la condamnarea de către ONU a recentului său tir de rachetă, a anunţat joi un cotidian sud-coreean.

55 afișări
Imaginea articolului Activitate intensificată pe un poligon de teste nucleare, în Coreea de Nord

Activitate intensificată pe un poligon de teste nucleare, în Coreea de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului Chosun Ilbo, mişcări de personal şi de vehicule au fost observate în cantonul Kilju, situat în nord-estul ţării, unde autorităţile au efectuat deja un prim test nuclear în octombrie 2006.

"Este dificil de anticipat când va avea loc acest test nuclear subteran, dar se pare că (Phenianul) se pregăteşte în acest sens de puţin timp", potrivit unei surse guvernamentale sud-coreene, citată de Chosun.

Cotidianul de mare tiraj anunţă, de asemenea, semne de activitate intensă pe unul dintre poligoanele de lansare de rachete, la Dongchang-ri, care este situat la 120 de kilometri nord-vest de Phenian.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat la 13 aprilie un tir de rachetă balistică efectuat la 5 aprilie de Coreea de Nord şi a înăsprit regimul de sancţiuni instituit împotriva acestei ţări în 2006.

Ca răspuns la această condamnare, Coreea de Nord a anunţat la 14 aprilie retragerea sa din cadrul negocierilor purtate cu şase ţări (Rusia, Coreea de Sud, Statele Unite, Japonia şi China), încetarea cooperării sale cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi reactivarea instalaţiilor sale nucleare.

Coreea de Nord a ameninţat, de asemenea, la sfârşitul lui aprilie, că va efectua un nou test nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici