Adunarea Generală a ONU cere Rusiei să plătească despăgubiri Ucrainei: "trebuie să suporte consecinţele"

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a cerut luni ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru comportamentul său în Ucraina, votând pentru aprobarea unei rezoluţii care recunoaşte că Rusia trebuie să fie responsabilă pentru acordarea de despăgubiri ţării.

1987 afișări
Imaginea articolului Adunarea Generală a ONU cere Rusiei să plătească despăgubiri Ucrainei: "trebuie să suporte consecinţele"

Rezoluţia, susţinută de 94 dintre cei 193 de membri ai adunării, a declarat că Rusia, care a invadat Ucraina în februarie, "trebuie să suporte consecinţele legale ale tuturor actelor sale ilicite la nivel internaţional, inclusiv să ofere reparaţii pentru prejudiciul, inclusiv orice daune, cauzate de astfel de acte".

Rezoluţia recomandă ca statele membre, în cooperare cu Ucraina, să creeze un registru internaţional pentru a înregistra dovezile împotriva Rusiei.Rezoluţiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar au greutate politică, scrie agenţia Reuters.

"Ucraina va avea sarcina descurajantă de a reconstrui ţara şi de a se recupera din acest război, dar această recuperare nu va fi niciodată completă fără un sentiment de dreptate pentru victimele războiului rusesc. Este timpul să tragem Rusia la răspundere", a declarat Sergiy Kisilitsa, ambasadorul ucrainean la ONU

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat în Adunarea Generală, înainte de vot, că prevederile rezoluţiei sunt "nule din punct de vedere juridic", el îndemnând ţările să voteze împotriva acesteia. "Occidentul încearcă să prelungească şi să agraveze conflictul şi intenţionează să folosească bani ruşi pentru asta", a declarat Nebenzia.

14 ţări au votat luni împotriva rezoluţiei, printre care Rusia, China şi Iran, în timp ce 73 s-au abţinut, printre care Brazilia, India şi Africa de Sud. Nu toate statele membre au votat.

În martie, 141 de membri ai Adunării Generale au votat pentru a denunţa invazia Rusiei, iar în octombrie, 143 au votat pentru a condamna tentativa Moscovei de anexare a unor părţi din Ucraina.

"Va fi nevoie de un efort internaţional amplu pentru a sprijini redresarea şi reconstrucţia Ucrainei, pentru a construi un viitor sigur şi prosper pentru poporul ucrainean", a declarat ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, în cadrul adunării.

"Dar o singură ţară, Rusia, este responsabilă pentru daunele provocate Ucrainei şi este absolut corect, aşa cum stabileşte această rezoluţie, ca Rusia să plătească pentru aceste daune", a adăugat ambasadorul britanic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici