Afganistanul adoptă o lege "regresivă" privind drepturile femeilor - GALERIE FOTO

Afganistanul a adoptat o lege "prin care legalizează discriminarea" împotriva femeilor din minoritatea şiită şi care stipulează că ele pot fi private de hrană, dacă refuză relaţiile sexuale, a afirmat, vineri, organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW).

77 afișări
Imaginea articolului Afganistanul adoptă o lege "regresivă" privind drepturile femeilor - GALERIE FOTO

Afganistanul adoptă o lege "regresivă" privind drepturile femeilor, afirmă Human Rights Watch (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Potrivit HRW, care denunţă o manevră de factură electorală a preşedintelui Hamid Karzai, candidat pentru un nou mandat la 20 august, legea a fost publicată în Jurnalul oficial al Afganistanului, la 27 iulie.

Nici un anunţ oficial nu a fost făcut pe această temă şi Guvernul afgan nu a putut fi contactat, vineri dimineaţă, pentru a confirma informaţia.

Această lege este, potrivit HRW, o nouă versiune a celei care fusese adoptată în martie de parlamentarii afgani şi semnată de preşedintele Hamid Karzai, dar care nu a intrat în vigoare, după ce a provocat critici puternice din partea Occidentului, care evoca o legalizare a violului domestic.

HRW menţionează că a văzut o copie finală a noii legi, care conţine "numeroase articole regresive" pentru drepturile femeilor, chiar dacă nu mai sunt atât de restrictive ca în proiectul iniţial.

Noul text prevede că un soţ are dreptul să retragă soţiei sale orice susţinere materială, inclusiv hrana, dacă aceasta refuză să-i satisfacă cererile sexuale. El stipulează de asemenea că taţii şi bunicii sunt cei care deţin în continuare custodia legală asupra copiilor.

Documentul impune şi obligaţia femeilor de a cere permisiunea soţului lor pentru a munci şi permite unui violator să scape de orice urmărire judiciară, dacă plăteşte "banii sângelui" către femeia violată, precizează HRW.

Acest anunţ intervine cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din 20 august, al căror favorit este considerat a fi Hamid Karzai, după ce acesta a semnat acorduri cu liderii principalelor etnii şi religii ale ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici